“Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε για μειωμένη επήρεια στο Καστελόριζο”
Όσοι δεν γνωρίζουν τα μυστικά του τόξου Κρήτη – Κάρπαθος – Ρόδος – Σύμπλεγμα Καστελορίζου
και πλειοδοτούν υπέρ της μειωμένης επήρειας των νησιών, καλύτερα να βγάλουν το σκασμό.
Πέραν της εξασφάλισης της συνέχειας των ΑΟΖ Ελλάδος
και Κύπρου, η ΑΟΖ νότια του προαναφερθέντος τόξου κρύβει κάτι ακόμη στα σπλάχνα της και αυτό το κάτι ακούει στο όνομα «Υδρίτες Μεθανίου».
Οι υδρίτες μεθανίου αποτελούνται από παγόβουνα που εμφανίζονται σε υπεδάφιες αποθέσεις, όπου οι συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό τους. Εάν ο πάγος αυτός απομακρυνθεί από αυτό το περιβάλλον θερμοκρασίας/πίεσης καθίσταται ασταθής. Υδρίτες έχουν ανακαλυφθεί τόσο σε θαλάσσια βάθη 300 έως 500 μέτρων με θερμοκρασίες, μικρότερες από -0,15 βαθμούς κελσίου, όσο και σε περιοχές με βάθος 2000 – 2500 μέτρων και με θερμοκρασίες πυθμένα 13,8 έως 16,8 βαθμούς κελσίου.
Οι υδρίτες μεθανίου είναι μία από τις αναδυόμενες καθαρές πηγές ενέργειας του 21ου αιώνα. Τα πιθανά αποθέματα υδριτών παγκοσμίως υπολογίζονται σε 21.000 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία είναι περίπου 100 φορές τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως μέχρι αυτήν την στιγμή. Υποθέτοντας ότι το 10% του συνόλου των αποθεματικών μπορούν να αξιοποιηθούν, οι υδρίτες μεθανίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο για περίπου 600 χρόνια.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και εκτιμήσεις, προκύπτει ότι ο υποθαλάσσιος χώρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα υδριτών μεθανίου, κυρίως στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή από Κρήτη μέχρι το Καστελόριζο. Ξένες επιστημονικές δημοσιεύσεις εκτιμούν ότι στη θαλάσσια αυτή περιοχή και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στους γεωλογικούς σχηματισμούς μίας έκτασης 60.000 km2, περικλείονται υδρίτες του απίστευτου μεγέθους των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Αυτά τα παγόβουνα είναι εν μέρη πάνω από την επιφάνεια του πυθμένα και εν μέρη υπό τον πυθμένα της θάλασσας. Σημειωτέον ότι με την υφαλοκρηπίδα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μόνο το υπόγειο μέρος των, ενώ με την ΑΟΖ
όλο το μέρος.
Να επισημάνω εδώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των υδριτών μεθανίου της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ βρίσκεται στην ΑΟΖ της Ελλάδας και το ερευνητικό πρόγραμμα «Αναξίμανδρος» που χρηματοδοτήθηκε και από την ΕΕ, αποκάλυψε την δυνητική ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδριτών μεθανίου στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και συγκεκριμένα στην υποθαλάσσια οροσειρά Αναξίμανδρος, Αναξιμένης και Αναξαγόρας.
Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνω δύο χαρακτηριστικά των υδριτών μεθανίου σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας :
Το πρώτο είναι η ιδιότητα του να βρίσκεται σε στερεά μορφή στους -20ο C και σε πίεση 20 atm, ενώ το φυσικό αέριο σε μορφή LNG πρέπει να βρίσκεται στους -162ο C και πίεση 20 atm για να είναι υγρό. Αυτή η διαφορά επιτρέπει τη μεταφορά του με οικονομικότερα μέσα.
Το δεύτερο είναι η πυκνότητα του. Ένα κυβικό μέτρο πάγου υδριτών μεθανίου όταν ανέρχεται στην επιφάνεια, απελευθερώνει περίπου 164 Μ3 φυσικού αερίου.
Είναι προφανές ότι αν η χώρα μας θέλει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας θα πρέπει να αποκτήσει μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό, ενεργειακό και στρατηγικό σχεδιασμό. Όπως παρατηρούμε το μέλλον των υδριτών μεθανίου θα είναι συναρπαστικό. Στον πλανήτη μας μέχρι το 2050 θα εξελιχθεί ο μεγαλύτερος εμφανής και υπόγειος γεωπολιτικός πόλεμος των τελευταίων δύο χιλιετιών για την ασφαλή πρόσβαση σε στρατηγικά ορυκτά και υδρογονάνθρακες όπως το φυσικό αέριο, οι υδρίτες μεθανίου και οι σπάνιες γαίες.
Στις βλακώδεις αιτιάσεις του τούρκου ΥΠΕΞ ότι το Καστελόριζο βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, του απαντώ ότι το Καστελόριζο είναι Ελλάδα, ανήκει στον κορμό της Ελλάδας και δεν βρίσκεται μακριά της.
Φαίνεται ότι ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα, δεν ξέρω πόσο την αγαπάνε οι κυβερνώντες μας διαχρονικά.
Πηγή: Αντώνης Βασιλείου, Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.
militaire.gr
Πηγή:
i-epikaira
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/06/blog-post_7089.html
0 Σχόλια