Η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου Κρήτης για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα







Έχει γεμίσει ο «τοίχος» μας στο Facebook. Το timeline μας στο twitter και τα λοιπά social media (με φωτεινή εξαίρεση το instagram- εκεί δεν αλλάζουν και πολλά…). Στην τηλεόραση- ό,τι ώρα και να την ανοίξεις- τα ίδια.


Ο κορωνοϊός έχει απλώσει τ’ αποκρουστικά του γαμψώνυχα σε όλη την υφήλιο, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ειδήσεων που αφορούν τον Covid-19 να έχουν έντονα αρνητικό πρόσημο και να μας μαυρίζουν, με ερεβώδη τρόπο, την ψυχή.

Ωστόσο, μια έρευνα του πανεπιστημίου της Κρήτης αποτελεί πηγή συγκρατημένης αισιοδοξίας, μιας και δείχνει το πότε θα «απαλλαγεί» η Ελλάδα από τον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές Γιώργος Τσιρώνης και Γιώργος Μπαρμπαρής του τμήματος φυσικής, έφτιαξαν ένα μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές και ανά τον κόσμο),
λαμβάνοντας υπόψη στη μελέτη τους τα επίσημα δεδομένα από την Κίνα, όπου και ξεκίνησε ο κορωνοϊός, και τα συνδύασαν με τις μετρήσεις σε ακόμα 8 χώρες έως και τις 30 Μαρτίου.

Τι αναφέρουν στο έργο τους, λοιπόν, οι δύο καθηγητές;




Κατ’ αρχάς, τονίζουν πως λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα το ποσοστό λάθους της έρευνάς τους είναι της τάξης του 9.6%- μικρό σχετικά, δηλαδή, αλλά υπάρχει.

Κι αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πάμε να δούμε τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη τους:
Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θ’ αρχίσουν να μειώνονται.
Ελλάδα και Ισπανία δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα 6 Απριλίου
Στη χώρα μας από τις 6 Απριλίου και μετά θα υπάρξει μειωτική τάση στα κρούσματα, μέχρι και τις 27 Μαΐου. Τότε τα νέα κρούσματα αναμένεται να μηδενιστούν
ή να βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδέν. Αυτό, φυσικά, αν συνεχίσει να υφίσταται η καραντίνα και γενικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση
Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα- προσοχή, μιλάμε πάντα για τα επίσημα- κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 3716, όπως φαίνεται και στον πίνακα παρακάτω:


Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι πηγαίνει «ομαλά», την στιγμή που ΗΠΑ και Αγγλία βρίσκονται στη φάση της διαρκούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση βάσει του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ η κορύφωση είναι πιο «υψηλή» στατιστικά, όπως και ο αναλογικός αριθμός των κρουσμάτων», είναι το σχόλιο των δύο επιστημόνων.




Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Τσιρώνη και του κ. Μπαρμπαρή, βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο και ενδέχεται στα τέλη Μαΐου να έχουμε τα πρώτα πάρα πολύ καλά νέα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Γι’ αυτό #menoumespiti και το… παλεύουμε!

Πηγή: menshouse.gr

https://www.true.gr/provlepsi-tou-panepistimiou-kritis-gia-telos-tis-pandimias-stin-ellada/?fbclid=IwAR1-kKgxJa2U0J6rqf7IDje5tamLnEicqIRL8Nh3ooHzIuGw_iAYmP-U5JE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια