Εφοδο στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πραγματοποιεί, ως αυτή την ώρα, μεγάλο κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις στις συναλλαγές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο λόγος της εφόδου είναι πιθανή ύποπτη παράλληλη συμπεριφορά των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις διάφορες χρεώσεις και προμήθειες σε ΑΤΜ και συναλλαγές.
Τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη να σταματήσουν αμέσως να εργάζονται και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους, και εν συνεχεία άρχισαν να ερευνούν τον χώρο εργασίας, συρτάρια και ντοσιέ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τραπεζών αποσκοπεί στον έλεγχο για την ύπαρξη στοιχείων που μπορεί να αποδεικνύουν την ύπαρξη συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών για εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που επιβάλλονται στις τραπεζικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα στη συνέχεια οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει αναπροσαρμογές στις χρεώσεις.
Το αυστηρό μήνυμα που είχε στείλει ο Γεωργιάδης στις τράπεζες
Μάλιστα, ο
υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.
Είχε αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει».
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδρασε με εντολή εισαγγελέα και δεν σχετίζεται με το υπουργείο.
Τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάντως πραγματοποιούν έλεγχο στα γραφεία των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
1 Σχόλια
Αν η αποφαση δεν ειναι μουφα και στρεψοδικια (ως συνηθως) χαιρετιζω την κινηση της εκτελεστικης εξουσιας να ελεγξει τα κατα παραδοση ανελεγκτα!!!!Αντε και να καταργηθουν και οι υπολοιπες ασυλιες των τραπεζων και των τραπεζιτων!! ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ!!Οι τραπεζες ειναι εμπορικες επιχειρησεις που πουλανε χρηματα!!!!ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ!! Ελαχιστοι βεβαια επικροτουν τον υγιη και θεμιτο ανταγωνισμο στην Ελλαδα ως μια ηθικη οικονομικη συνθηκη και κυριο προαπαιτουμενο της ελευθερης οικονομιας!!! Ας οψεται το Βυζαντιο και ο Τουρκος γιαυτο!!Στο Νεοελληνικο επιχειρηματικο ασυνειδητο και θυμικο χορευει πιο πολυ το βολεμα και η καταχρηστικη προνομιακη σταση εις βαρος των αλλων, παρα οι καθιερωμενες αξιες της δυτικης επιχειρηματικοτητας. Δεν υπαρχει αυτη η κουλτουρα στην οικονομικη ΕΛΙΤ και σχεδον καθολου στον λαο και λογω της μακροχρονιας διαστροφικης και κατευθυνομενης παιδειας και της κομμουνιστικης επιρροης....... .Το Ελληνικο τραπεζικο συστημα εινα ενα ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΚΑΙ ΞΕΦΩΝΗΜΕΝΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΟ ΚΑΡΤΕΛ χωρις τον ανταγωνισμο που ειναι η απαραιτητη και ζωτικη δυναμη μια υγιους οικονομιας.Απο κει και μετα μπορουμε να κανουμε οτι αναλυση θελουμε(και τον κανουμε χρονια τωρα) αλλα δεν θα αλλαξει κατι δραστικα γιατι το καρτελ παντα θα υπαρχει.....ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΑ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ.... Το εκπληκτικο ειναι οτι το καρτελ αυτο παρα τα ολα προνομια του στην ουσια ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ μετα την δημοσιονομικη κριση.Διεσωθη μονον χαριν του κρατους το οποιο και εσπευσε να φορτωσει στους φορολογουμενους τις τεραστιες ζημιες του. Ετσι βεβαια και ο πασα ενας μπορει να γινει τραπεζιτης!!!!! Τραπεζιτες κατ επιφαση χωρις κανενα ρισκο!!!! Ειναι η επιχειρηματικοτητα βεβαια και του διεθνους καρτελ των υπερτραπεζων που χωρις αντιπαλο ουσιαστικα οχι μονο νεμεται την χρηματοδοτηση αλλα και την δημιουργει μεσω των ιδιωτικων Κεντρικων Τραπεζων που εκδιδουν αερα-πατερα το νομισμα-χρημα. Νομιζω οτι αυτη ειναι η ουσια της προβληματικης επι των τραπεζων και οχι η καθημερινοτητα τους, αν δινουν η δεν δινουν δανεια και με τι επιτοκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή