Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πεθάνει!




Κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ανοίξαμε τους υπολογιστές μας, μπήκαμε στο taxisnet και διαπιστώσαμε ότι ήσασταν συνεπής σε όσα είχατε εξαγγείλει
. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι γεγονός. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας άδικος φόρος. Θα έπρεπε να είχε καταργηθεί. Για την ακρίβεια, η λογική του ΕΝΦΙΑ είναι εκείνη που πρέπει να πεθάνει! Στην πραγματικότητα είναι ένας ληστρικός φόρος που οδηγεί στη δήμευση περιουσιών.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος αντέδρασε τόσο έντονα στον ΕΝΦΙΑ. Το βασικό επιχείρημα των φορολάγνων είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους.
Θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι και οι Γερμανοί, τους οποίους έσπευσαν να ενημερώσουν σχετικώς το 2010-2012, επίσης, δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους. Όπως και όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο. Οι φόροι είναι μισητοί από αρχαιοτάτων χρόνων. Πόσο μάλλον σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ο πολίτης του 2019 πληρώνει υπερβολικούς φόρους χωρίς να απολαμβάνει των ανάλογων υπηρεσιών από το κράτος.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ακίνητο ήταν για τους Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες ένας τρόπος αποταμίευσης. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, με πολέμους και Εμφύλιο, το ακίνητο ήταν μια «ασφαλής επένδυση». Επιπλέον βοηθούσε την οικονομία, με την οικοδομή να αναδεικνύεται σε έναν από τους πρώτους κλάδους της. Να μην αναφερθούμε και στα χρήματα που εισέπραξε τελικά το κράτος. Από την οικοδομική δραστηριότητα, από φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, ένιωσαν προδομένοι όταν απειλήθηκαν με δήμευση της περιουσίας τους.

Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος! Για όσους τουλάχιστον κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ ήταν ένας βαθιά ταξικός φόρος. Οι σοσιαλιστές μισούν τα ακίνητα για έναν συγκεκριμένο λόγο: Το ακίνητο, το σπίτι που μένει κάποιος, είναι το πρώτο βήμα για μια ελεύθερη κοινωνία, για μια κοινωνία στην οποία κυρίαρχα είναι τα ατομικά δικαιώματα. Η ιδιοκτησία είναι εκείνη που δημιούργησε την ανάγκη των ατομικών δικαιωμάτων. Σε μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δεν υπάρχει και η αναγκαιότητα για ατομικά δικαιώματα. Κάθε άλλο. Το άτομο σε μια τέτοια κοινωνία εξαρτάται από το κοινωνικό σύνολο και η ύπαρξή του υποδουλώνεται στις ανάγκες αυτού του συνόλου. Θα θυμάστε, κύριε Πρόεδρε, με τι λύσσα υποστήριξαν τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτοί που τον εμπνεύστηκαν ήταν σοσιαλιστές. Μισούν τα ακίνητα, μισούν την ιδιοκτησία, επειδή μισούν τις ελεύθερες κοινωνίες.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι φόρος ακινήτων υπάρχει και σε άλλες χώρες. Είναι σωστό. Εννοούν τους δημοτικούς φόρους. Αλλά δημοτικούς φόρους πληρώνουμε και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, λοιπόν, πληρώνουμε και φόρους στους δήμους και φόρο κατοχής στο κράτος. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της αδικίας, ποιος άλλος μπορεί να είναι;

Δύο είναι οι λύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, κύριε Πρόεδρε. Η πρώτη είναι η κατάργηση όλων των άλλων φόρων υπέρ των δήμων και η παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η άλλη λύση είναι η κατάργησή του!
Για λόγους συμβολισμού. Ένας άδικος φόρος καταργείται! Είναι αυτό που ταιριάζει σε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση.


Δεν μπορείτε να το κάνετε σήμερα! Είναι βέβαιο. Τα δημοσιονομικά δεν σας αφήνουν τέτοια περιθώρια. Και η αλήθεια είναι ότι η μείωση που υποσχεθήκατε είναι ήδη γεγονός και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα απ' όταν το είχατε υποσχεθεί. Αυτά είναι καλά δείγματα γραφής, τα οποία και μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα μπει στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης του νόμου.

Προσωπικά είχα αντιδράσει έντονα από την πρώτη στιγμή στην επιβολή αυτού του φόρου. Επειδή διέκρινα ότι πρόκειται για έναν φόρο με ταξικό πρόσημο. Ο Αντώνης Σαμαράς πιέστηκε πολύ από τους Ευρωπαίους για να τον αποδεχθεί. Επειδή οι σοσιαλιστές που τον εμπνεύστηκαν στην Ελλάδα είχαν πληροφορήσει τους Γερμανούς ότι οι Ελληνες έχουν ωραία σπίτια με μπαλκόνια και δεν πληρώνουν φόρους. Όταν ο κ. Σαμαράς κατάλαβε το σφάλμα υιοθέτησε την πρόταση του Στέφανου Μάνου για την αντικατάσταση των δημοτικών φόρων με τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά ήταν αργά. Στη συνείδηση του κόσμου ο κ. Σαμαράς είχε χρεωθεί το «λάθος». Να μη συζητήσουμε για την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αυτή είναι μία άλλη συζήτηση...

Τα λάθη, κύριε Πρόεδρε, δεν εξωραΐζονται. Ο μοναδικός τρόπος να διορθωθεί ένα λάθος είναι να εξαλειφθεί. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί. Και νομίζω ότι την περασμένη εβδομάδα βάλατε τις βάσεις. Το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω μείωση και το αμέσως επόμενο η κατάργησή του.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

https://www.liberal.gr/apopsi/o-enfia-prepei-na-pethanei/265041

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια