Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγνώριζε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»



Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ως «Μακεδονία» έχει ανακύψει πάλι έπειτα από 25 χρόνια. Το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα μέρες στην Θεσσαλονίκη, απέδειξε ότι η πλειοψηφία του λαού δεν συμφωνεί με τον όρο «Μακεδονία», καθώς κάτι τέτοιο στο μέλλον ίσως εγείρει και εδαφικές διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων.


Από: new-economy.gr - Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη


Αποτελεί άξιο απορίας το γεγονός, ότι ενώ το ζήτημα του μακεδονικού υπάρχει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καμία ελληνική κυβέρνηση τότε (αλλά ούτε και τώρα) δεν προέβαλε καμία αντίσταση, το αντίθετο μάλλον, καθώς προσπάθησαν να το διατηρήσουν στην αφάνεια με κάθε τρόπο.


Η ιστορία
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Τίτο παραχώρησε στους Σλαβομακεδόνες το καταστατικό του έθνους, και τους υποσχέθηκε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία η οποία έλαβε την ονομασία «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κατά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1991, η τελευταία πήρε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


Δυστυχώς ούτε και η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να αποτρέψει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του σλαβομακεδονικού κρατιδίου, με τον τότε πρωθυπουργό να αρκείται στο ότι «σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει».


Κι εάν το 1991 ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που το θέμα της ονομασίας γινόταν ευρέως γνωστό, 32 χρόνια νωρίτερα μια άλλη κυβέρνηση, αυτή
του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνώριζε τα Σκόπια ως Μακεδονία, χωρίς να δοθεί η ανάλογη δημοσιότητα.


Συγκεκριμένα, στο νομοθετικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με αριθμό ΦΕΚ 238 και ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1959 τεύχος Α, η τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ αναγνώριζε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» στο άρθρο 7, σελ. 2041.


Το εν λόγο νομοθετικό διάταγμα, αφορά συμφωνία περί αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.


Τα ερωτηματικά


Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα· για πιο λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εναντιώθηκαν από τότε όταν ανέκυψε το όνομα της «Μακεδονίας»; Για πιο λόγο ο Τίτο και οι τότε μεγάλες δυνάμεις θέλησαν να ονομάσουν το κράτος των Σκοπίων ως «Μακεδονία», γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών από τα Σκόπια; Τέλος, για πιο λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις το απέκρυπταν δεκαετίες ολόκληρες, Όπως και γιατί τώρα δεν τάσσονται ξεκάθαρα εναντίων της ονομασίας όλα τα κόμματα;


Συμπέρασμα


Από τα παραπάνω μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, το θέμα της ονομασίας έχει χαθεί προ πολλού, κι ότι τα συλλαλητήρια λειτουργούν ως μέσο εκτόνωσης της κοινωνίας, χωρίς δυστυχώς να μπορούν να αλλάξουν κάτι στα ήδη συμφωνημένα.


Εξάλλου, εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει αγαστή οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και FYROM, με αρκετές ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην γείτονα χώρα, επομένως για πιο όνομα μιλάμε;
http://www.freepen.gr/2019/04/blog-post_33.html?fbclid=IwAR1XHcxgkEMwwNul9S8zgFh1dvozabuqTV_DxUM-AiwZF4IXHTn8RyuhBZA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια