Δαίμων. Πώς η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου

 




Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών. Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.



Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων (αρσ. και θηλ.) ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρ. δαίω (: μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη.

Επίσης, στη λ. Δαίμονα απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου «κατά φύλακα δαίμονα». Απ' εδώ και η λέξη ευδαιμονία (: ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του Δαίμονος)

Όμως, στου χρόνου τα γυρίσματα καθιερώνεται η νέα θρησκεία: ο Χριστιανισμός. Η λέξη που δήλωνε τον αγνό θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου. Ο καλός άγγελος γίνεται κακό δαιμόνιο. Οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα,( … ουαί τοις ηττημένοις… ) ο άγγελος του κακού, ο έκπτωτος άγγελος που έχει ως αρχηγό του τον σατανά (< satana στα εβραϊκά: ο αντίπαλος). Έτσι, δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ. α. Μ΄ αυτή τη σημασία μεταφέρθηκε και στην Εσπερία (Ιταλ: demoniaco, demonomania, pandemonio. Γαλλ.: demon. Αγγλ.:daemon, daimon. Γερμ: Dämon)

Φαίνεται ότι η λέξη δε στέριωσε ούτε και στην ελληνική πόλη Ευδαίμων, στην Ερυθρά θάλασσα, 1ο αιων. π.Χ. οι Ρωμαίοι θα την μετονομάσουν/μεταφράσουν σε “Arabia Felix”. Σήμερα, είναι το λιμάνι Aden (Υεμένη).

Οι τελευταίες «εστίες αντίστασης» καταγράφονται στη λέξη: ευδαιμονία, όπου ο δαίμων μεταφέρεται με την έννοια του θεού. Έτσι, για να θυμίζει ότι εκεί που τώρα φτύνουμε εμείς (π.χ. “φτου σου δαιμονισμένε”), κάποιοι είχαν εναποθέσει τη σωτηρία της ψυχής τους.
Τι τραβάνε και αυτές οι λέξεις…

Παραπομπές
α) Ηράκλειτος “ήθος ανθρώπω δαίμων” (: Δαίμων/θεός για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ο χαρακτήρας του), β) Δημόκριτος (είναι υπόθεση της ψυχής η ευδαιμονία και η κακοδαιμονία), γ) Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια (η ευδαιμονία είναι κάποια ενέργεια με τους κανόνες της τέλειας αρετής), δ) Λυσίας, επιτάφιος, 78, «ο δαίμων ο την ημητέραν μοίραν ειληχώς απαραίτητος», ε) Ξενοφών, απομνημονεύματα, Α,1, «ως φαίη ο Σωκράτης το δαιμόνιον εαυτω σημαίνειν»

http://hellenicnationalreligion.blogspot.gr
https://olympospress.blogspot.com/2014/05/blog-post_6662.html?fbclid=IwAR2DdVe2rR0nnpkquxO5PWM6vGHa4mS9x5Fh1-HHo53sxYWait8F1cHBHQ0

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η 'νεα γλωσσα' του Οργουελ ειναι σε αμεση εφαρμογη σχεδον σε ολα τα πεδια πολεμικης των διαχρονικα νεοταξιτων.Προσπαθουν να διαστρεψουν την Ελληνικη γλωσσα μεταλλασοντας το νοημα των λεξεων ετσι ωστε να μην αποδιδουν το σημαινομενο της λεξης αλλα κατι αλλο της επιλογης τους σχεδον παντα αρνητικα φορτισμενο.Ειναι πολυ παλια ιστορια και σιγουρα συμβαινει και σε ξενες γλωσσες σε μας ομως ειναι απιστευτα ευδιακριτη η χειραγωγηση αυτη λογω της μεγαλης ιστορικοτητας και διαρκειας της Ελληνικης γλωσσας.Δεν θα μπορουσε να ειναι δηλ. τοσο ξεκαθαρη η μεθοδευση αλλαγης των νοηματων σε μια ιστορικα κοντη χρονικα γλωσσα ας πουμε στα Σουηδικα.Ολες οι εξουσιες αλλαζαν την γλωσσα αλλα τα τελευταια χρονια οι αλλαγες ειναι καταιγιστικες.Οτιδηποτε το παγκοσμιο εξουσιαστικο συστημα (διαβαζε ΝΤΠ) βρισκει μη ανεκτο το αλλαζει το διαστρεφει το θαβει.Ας δουμε μερικα παραδειγματα απο τον κοσμο της ελευθερης οικονομιας που ειναι κυριολεκτικα καρφος εν οφθαλμω!!.....1)Τον επιχειρηματια του εδωσαν τον επιζηλο τιτλο , 'επιτηδευματιας' κατι δηλαδη που παραπεμπει σε ενα πονηρο επιτηδειο απατεωνα!!..2)Τον μη δημοσιο υπαλληλο ουσιαστικα τον προσφωνουν και τον αναγραφουν 'ιδιωτη' δηλαδη ηλιθιο ακοινωνητο κατα την αρχαιοελληνικη εννοια. 3)Επι σειρα ετων το εισοδημα των μικρομεσαιων μικροεμπορων μικροεπαγγελματιων και μικροβιοτεχνων στην φορ δηλωση αναγραφονταν εισοδημα εμποροβιομηχανικων επιχειρησεων με οτι συνειρμους μπορει αυτο να προκαλεσει αυτο σε μισερους μαρξιζοντες-κρατολαγνους εφοριακους δικην 'εμποροι και βιομηχανοι εχθροι του λαου' !!!!Η στοχοποιηση και ο διωγμος των μικρομεσαιων ειχε αρχισει ουσιαστικα πολυ παλια......... 4)Τον επενδυτη του χρηματιστηριου και της κτηματαγορας τον ονομασαν εισοδηματια καποιον δηλαδη κακουργο που αραχτος εισπραττει μερισματα ενοικια και υπεραξιες ενω οι αλλοι εργαζονται!!!!!!!!..... Τα κρυφα υφερποντα νοηματα ειναι αυτα που σηματοδοτουν την απροκαλυπτη επιθεση των μη Ελληνικων ιδεολογηματων Ιουδαιοχριστιανισμου, Κομμουνισμου και την μεθεξη τους στην ΝΤΠ, κατα της ελευθερης ανταγωνιστικης οικονομιας και των επιχειρησεων συμωνα με τα παρεκτεθεντα. Παρομοια επιθεση εχουν δεχθει στην πορεια του χρονου Ελληνικοτατες λεξεις που το νοημα τους αλλιωθηκε επειτα απο στοχευμενη εξουσιαστικη παρεμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή