Οι Μεγάλες Δυνάμεις «πέταξαν» την Ελλάδα «δόλωμα» στην Τουρκία: Πόσο «θερμό» θα είναι το ελληνοτουρκικό επεισόδιο;





Βασίλης Καπούλας

Προ των πυλών βρίσκεται το «θερμό» ελληνοτουρκικό επεισόδιο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε διάφορες υπηρεσίες εντός και εκτός χώρας. Οπως όλα δείχνουν, είναι θέμα χρόνου αυτό να εκδηλωθεί καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία με την Βρετανία χρησιμοποίησαν δυστυχώς την χώρα μας ως «δόλωμα» των επεικείμενων εξελίξεων.


Ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις.

Την αρχή την έκανε η Βρετανία η οποία με μπαράζ δηλώσεων της έθεσε την «κυπριακή ΑΟΖ προς αμφισβήτηση»!


Οπως έχουμε ήδη αναφέρει,
περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Μάλιστα το μπαράζ βρετανικών δηλώσεων συνεχίστηκε σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ. Το Λονδίνο έφτασε στο σημείο να τονίζει πως «θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας»!

Ολα αυτά έδωσαν το «πράσινο φως» στην Τουρκία.

Παράγοντας Νο 2: Η Ρωσία

Η Μόσχα τις τελευταίες 30 μέρες έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου η παράδοση των S-400 να γίνει σύντομα ακόμα και πριν την προκαθορισμένη ώρα. Γιατί η Μόσχα καίγεται τόσο πολύ;

Η Μόσχα θα έβγαινε τρομερά κερδισμένη αν σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο ήταν «διαιτητής» ο Β.Πούτιν και όχι ο Ν.Τραμπ. Μήπως τελικά αυτός είναι και ο στόχος;

Αλλά αυτό προϋποθέτει σύρραξη των δύο χωρών και διαπραγματεύσεις υπό το βλέμμα των Ρώσων… Ας μην γελιόμαστε, οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Αν επιβεβαιωθούν οι τουρκικές πληροφορίες περί παράδοσης των κωδικών των συστημάτων IFF στους Ρώσους, τότε αυτό σημαίνει πως το ρωσοτουρκικό σχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης και εκτέλεσης.

Παράγοντας Νο3: Οι HΠΑ και το «δόλωμα» με τον χάρτη

Ξαφνικά, βλέπουμε να «σκάει» χάρτης του υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources)
των ΗΠΑ στον οποίο παρουσιάζονται τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, αλλά και τις υποδομές αξιοποίησής του. Τον χάρτη έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Μc Clatchy DC και όχι το pronews.gr.

Ο χάρτης, όπως αποκαλύπτει μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Αμος Χοκστάιν, παρουσιάστηκε προσωπικά στον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017 και βρίσκεται στην κατοχή τόσο της Κύπρου, όσο του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Στον χάρτη αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ο συγκεκριμένος αγωγός εμφανίζεται με τη σήμανση «proposed» (έχει προταθεί), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από ποιους ακριβώς έχει προταθεί.

Παράλληλα, υπάρχει και αγωγός που, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ, διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ, καταλήγοντας στην Αλεξανδρέττα.

Επιπλέον, είναι αποτυπωμένες και οι τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από την Κύπρο, όπως τις επικαλείται η Τουρκία, στη βάση της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας.

Η Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτυπώνεται στο σύνολό της, αλλά μόνο το οριοθετημένο κομμάτι με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος χάρτης έχει παρακινήσει τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση του EastMed Gas Forum , που θα ενισχύσει και θα εμπλέξει ταυτόχρονα τις οικονομίες αρκετών χωρών σε αποδόσεις εδώ και δεκαετίες.

Ο Χόκσταϊν, αποκάλυψε ότι ο χάρτης παρουσιάστηκε προσωπικά στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ειρηνευτική διαδικασία του Κυπριακού 2015-2017 και έθεσε τις βάσεις για την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κρίση του στολίσκου της Γάζας.

«Οι Λιβανέζοι το έχουν, οι Ισραηλινοί το έχουν, οι Κύπριοι το έχουν – αυτό ήταν ένα τεράστιο ενδιαφέρον», είπε.

Ο εν λόγω χάρτης εκπονήθηκε κατά τoν δεύτερο γύρο αδειοδότητης της ΑΟΖ, πριν ακόμη υπάρξει εμπλοκή της Exxon Mobil και γίνουν οι ανακαλύψεις σε Γλαύκο και Καλυψώ από ΕΝΙ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του εγχειρήματος Αμος Χόκσταϊν, υπάρχει «μια σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων Ομπάμα και Τραμπ. Ο χάρτης δημιουργήθηκε αρχικά από τους χαρτογράφους του κρατικού τμήματος και τους ενεργειακούς διπλωμάτες που εργάστηκαν υπό την διεύθυνση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν»

Ως γενική ιδέα, το άρθρο ισχυρίζεται ότι επικεφαλής σύμβουλοι της Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ θεωρούν πως η πορεία για το σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή αποτυπώνεται έμμεσα και στον χάρτη που αποδεσμεύτηκε.

Εν κατακλείδι ο χάρτης επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς που γράφτηκαν από διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ, ΕΔΩ).

Οταν παρουσιάζεις έναν τέτοιο χάρτη στον Ρ.Τ.Ερντογάν, τότε δεν σου φταίει κανένα ελληνικό ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε, πως προ μηνών δημοσιεύτηκε ακόμη ένα αμερικανικό σενάριο . Σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα, στέλνει ενισχύσεις και οι Τούρκοι κτυπούν πλοίο μας με αποτέλεσμα η ένοπλη αντιπαράθεση να κλιμακωθεί και η Άγκυρα να επιτεθεί σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω.

Αν η Ελλάδα στο «θερμό» επεισόδιο που ακολουθεί, χάσει πλοίο και έχει νεκρούς,
τότε η οργή απέναντι σε όσους έταζαν στρατηγικές συμμαχίες, «ασπίδες» κτλ θα είναι μεγάλη.

Δικαιολογημένες οι σπασμωδικές κινήσεις διαφόρων αξιωματούχων που είδαν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει συγκεκριμένη στόχευση, συνέπεια και στρατηγική.

Μόλις χτες οι ΗΠΑ έκοψαν τους Τούρκους πιλότους από τα F-35 γιατί φοβήθηκαν κλοπή απόρρητων πληροφοριών του μαχητικού 5ης γενιάς . Τον λόγο τον αποκάλυψε το περιοδικό Foreign Policy σε κείμενο που υπογράφει η Lara Seligman,

Ο γράφων αυτό είχε τονίσει προ μηνών λέγοντας πως «στο διάστημα αυτό, από πέρυσι μέχρι και τώρα, η Τουρκία οργανώνεται και συντονίζει την επόμενη μέρα της φυγής της από το στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας χρησιμοποιώντας ροές πληροφοριών…»

Και ο νοών νοείτω…

pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια