Αυτά μόνο… επί ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα αρνείται χορηγία 355 εκατ. ευρώ και κρατά την Κύπρο σε ενεργειακή απομόνωση!





Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αττικής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Connecting Europe Facility» (CEF),
θέτοντας ουσιαστικά την Κύπρο σε ενεργειακή απομόνωση. Αίτημα που συμπεριελάμβανε και χορηγία της τάξης των 355 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.


Από: crashonline.gr


Τη στιγμή που επιχειρεί να εμφανιστεί ως άμεσα ενδιαφερόμενη για θέματα ενεργειακά αλλά και ότι κόπτεται για τους Έλληνες καταναλωτές, η απερχόμενη κυβέρνηση απορρίπτει μια σημαντική χορηγία για το σκέλος Κρήτη – Αττική, που επί της ουσίας μεταφράζεται σε ισόποση επιβάρυνση για του Έλληνες καταναλωτές.


Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με τη στάση της αυτή αφήνει εκτός την Κύπρο. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου υποτίθεται ότι επιδιώκει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη στήριξή της δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων.


Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμά έχει την καθολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής.


Στις 13 Ιουνίου η EuroAsia Interconnector, αιτήθηκε χορηγία χρηματοδότησης για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής από το Ευρωπαϊκό μηχανισμό «Connecting EuropeFacility» (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους €355 εκατ.
για την διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.


Τα € 355 εκατ. αποτελούν επιδότηση που παρέχει η ΕΕ (ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος) τα οποία αποτελούν ισόποση εξοικονόμηση για τον Έλληνα καταναλωτή, ενώ η υλοποίηση του έργου με τη μορφή αυτή, δηλαδή ως ΕΚΕ συνεπάγεται πολλαπλά πρόσθετα σημαντικά οφέλη αφού προβλέπεται η εξοικονόμηση περίπου €500 εκατ. σε παρούσα αξία €700 εκατ σε βάθος χρόνου] συγκριτικά με το κόστος υλοποίησης του έργου ως Εθνικό.


Όμως την προβλεπόμενη ημερομηνία δηλαδή στις 19 Ιουνίου η Ελληνική Κυβέρνηση δεν υπέγραψε το αίτημα χορηγίας με αποτέλεσμα να εγείρεται μείζον θέμα αλλά και πολλά ερωτήματα για την στάση που επελέγη.


Ενδεικτικό της σημασίας του έργου αλλά και των ωφελημάτων που προκύπτουν είναι το γεγονός πως στο ίδιο πλαίσιο η Γαλλία και η Ιρλανδία προχωρούν στο έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.


Έργο για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το λιγότερο το 60%, περίπου €558 εκατ. της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού του «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) ως έργο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος.


Ήδη οι δύο χώρες συνυπέγραψαν στις 13 Ιουνίου αίτημα χορηγίας χρηματοδότησης έως €750 εκατ. για την κατασκευή ανάλογης ηλεκτρικής διασύνδεσης.
http://www.freepen.gr/2019/06/355.html?fbclid=IwAR3uad9fQ81gMApopdbb5VFVuPNL-P4K5ZDxdvQtRUaLSX3EDyURHdznIVE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια