Τα γεγονότα τρέχουν…
Έκθεση ειδικών που είδε το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (βλ.Ατζέντα 2030) που προκαλεί η συμβατική παραγωγή κρέατος. Μιλά μάλιστα για μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον ως το έτος 2040.
Ως τότε, σύμφωνα πάντα με την έκθεση και την εφημερίδα Guardian η οποία την ανέδειξε, το 60% του κρέατος που θα τρώμε είτε θα αναπτύσσεται σε θάλαμο εργαστηρίου είτε θα παράγεται από φυτικά προϊόντα που θα έχουν τη γεύση και την εμφάνιση του κρέατος.
Η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney η οποία συνέταξε την έκθεση, τονίζει τους μεγάλους κινδύνους που θα προκύψουν αν συνεχιστεί η συμβατική παραγωγή κρέατος, αλλά και υπογραμμίζει τις ανησυχίες πολλών για την καλή διαβίωση των ζώων από την βιομηχανική γεωργία.
Προσθέτει δε, πως σύμφωνα με πολλούς, «η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται ένα περιττό κακό». Αρκετές εταιρείες εργάζονται αυτή τη στιγμή επάνω στην παραγωγή εργαστηριακού κρέατος, ώστε να μη χρειάζεται να σκοτώνονται ζώα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η συμβατική βιομηχανία κρέατος συγκεντρώνει δισεκατομμύρια ζώα και η αξία της ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ωστόσο, οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές αερίων που μπήκαν στο μικροσκόπιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οδήγησαν σε κλιματική κρίση, καταστροφές γεωργικών εκτάσεων και ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες συντάκτες της εν λόγω έκθεσης.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μας συμβουλεύουν πως «Η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στη Γη». Η Ατζέντα 2030, σε όλο της το μεγαλείο δηλαδή!
Το κρέας, στον κόσμο του αύριο, σύμφωνα με τις εκθέσεις ειδικών όπως αυτή στην οποία αναφερθήκαμε στο παρόν άρθρο, δεν θα αποτελείται από συμβατικό κρέας, αλλά κυρίως από κρέας εργαστηρίου. Το ίδιο θα γίνει σταδιακά με όλες τις τροφές.
Οδεύουμε επομένως προς ένα μέλλον, στο οποίο ο κόσμος που ξέραμε αλλάζει διαρκώς, σε όλα τα επίπεδα, όλο και πιο πολύ και όχι πως το καλύτερο. Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται και απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας παγκόσμια, η Ατζέντα 2030 φορτώνει τους πάντες με υπέρογκους φόρους με αποτέλεσμα τη φτωχοποίησή τους, η παράνομη μετανάστευση απειλεί ολόκληρες ηπείρους, ενώ τα μέτρα καταστολής, καταναγκασμού και ελέγχου αναβαθμίζονται και γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικά.
Πλέον, πολλά από αυτά που κάποτε αποτελούσαν στοιχεία μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας υπάρχουν ήδη στην καθημερινότητά μας και αναμένεται η παρουσία τους να γίνει ακόμη πιο έντονη όσο κυλάει ο χρόνος.
Όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί και γραφεί εδώ και χρόνια από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο.
Μπορεί τότε να ακούγονταν γραφικά και πολύ…μακρινά, τώρα όμως ;
0 Σχόλια