Απίστευτο - Εκτός του ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης η Ελλάδα






Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στο σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η βοήθεια έρχεται
εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.


Ερωτήματα εγείρει η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που εγκαινιάζεται σήμερα και σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στην Ε.Ε. ενόψει του καλοκαιριού.


Και ενώ δεν έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που υποφέρει ιδιαίτερα από καταστροφικές φωτιές τους καλοκαιρινούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, επέλεξε να μη συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό στόλο rescEU.
Ο στόλος, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία, τίθεται σε λειτουργία μεταβατικά, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται προσθήκη επιπλέον υλικού.


Η Ελλάδα, αν είχε προχωρήσει με τη συμμετοχή της στο rescEU και έθετε και αυτή μέρος του στόλου της στη διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών που συμμετέχουν, θα επιβαρυνόταν ελάχιστα οικονομικά, καθώς το κόστος, όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 75% όταν ο μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία, ενώ τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγάλα.

Εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής στον κοινό στόλο, ως μέρος του rescEu η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης, που είναι τόσο αναγκαία στη χώρα με την ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρκαγιών.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές.
Eιδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescΕU, καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας», δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Είναι προς όφελος και της Ελλάδας, που είναι χώρα πολύ ευάλωτη σε θέματα φυσικών καταστροφών, να συμμετάσχει στη μεταβατική περίοδο, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις κοινές μας ανάγκες» είπε ο ίδιος, που ανέφερε ότι θέτει το θέμα σε κάθε συνάντηση που έχει με Ελληνες αξιωματούχους, ακόμα και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να πιέσει ένα κράτος-μέλος να συμμετάσχει, καθώς αυτό είναι απόφαση εθνική.


Η Ελλαδα συμμετείχε με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε σε αρκετές επιτόπιες ασκήσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κατά τις οποίες εμπειρογνώμονες και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στο νησί Τσρες στην Κροατία τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας και στην Εξ αν Προβάνς της Γαλλίας.
Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα θα συνεχίζει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ε.Ε., όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή
http://www.epilekta.com/2019/05/blog-post_842.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια