Πώς να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Internet...



Μπορεί να θέλουν να μας παρακολουθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη νέα πολιτική που ανακοίνωσε πρόσφατα το Facebook και αφορά την παρακολούθηση, όχι μόνον όσον έχουν λογαριασμό σε αυτό, αλλά και όσων δεν έχουν. Ο λόγος, όπως εξηγήσαμε έχει να κάνει με την καλύτερη στόχευση των διαφημίσεων που θα μας προβάλλονται, μετά από ανάλυση που θα γίνεται στις κινήσεις μας στο Web, όπως σελίδες που επισκεπτόμαστε, αναζητήσεις που κάνουμε, συζητήσεις που συμμετέχουμε κλπ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αναλύονται οι προτιμήσεις και τα γούστα μας και οι διαφημιστικές εταιρίες θα μπορούν να μας σερβίρουν διαφημίσεις στις οποίες είναι πιθανότερο να ανταποκριθούμε κάνοντας «κλικ» και οδηγούμενοι στις
σελίδες των διαφημιζόμενων προϊόντων και ίσως ακόμη και αγοράζοντάς τα.
Όσο εφιαλτικά Οργουελιανό κι αν ακούγεται αυτό, δεν είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο φαίνεται, δεδομένου ότι οι δωρεάν υπηρεσίες που απολαμβάνουμε από τόσες διαφορετικές εταιρίες (Google, Facebook Twitter κλπ), κάπως πρέπει να πληρωθούν. Και έτσι, λογικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε μια «δίκαιη» ανταλλαγή. Δωρεάν υπηρεσίες για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Από την άλλη μεριά, αν κάποιος δεν θέλει να παρακολουθείται, δεν φτάνει απλά να μην είναι στο Facebook, αλλά μάλλον θα πρέπει να μην έχει Internet, κινητό τηλεόραση (ψηφιακή) και τελικά να πάει να ζήσει σε μια σπηλιά σε κάποιο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμαστε εδώ και χρόνια από πολύ περισσότερες υπηρεσίες από όσες θα θέλαμε να παραδεχτούμε.

Τέλος πάντων, αυτό όμως και πάλι δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε μοιρολατρικά το δεδομένο αυτό και να μην κάνουμε κάτι. Και το βέβαιο είναι ότι και μπορούμε και δεν είναι δύσκολο και αυτή η ίδια τεχνολογία που δίνει σε άλλους τη δυνατότητα να μας παρακολουθούν, δίνει και σε μας τη δυνατότητα να καλυφθούμε από αδιάκριτα βλέμματα.
Θα σας δείξουμε εδώ τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους για να το κάνετε.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια