ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ - ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ



Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας

Μάθετε περισσότερα για τους μοβ καρπούς του λιγούστρου, ενός πολύ συνηθισμένου δέντρου ακόμα και μέσα σε πόλεις. Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι είναι ένα βότανο με πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες! Στην εκπαίδευση βοτανοθεραπείας της σχολής μας - δείτε την αναλυτικά εδώ - δίνουμε βάση στην αναγνώριση φυτών.





​Το δέντρο Ligustrum lucidum (γνωστό ως λιγούστρο, χρησιμοποιείται και σε φράχτες) υπάγεται στην βοτανική οικογένεια Oleaceae (η οικογένεια στην οποία ανήκει η ελιά). Είναι ενδημικό της Κίνας, αλλά πλέον το συναντάμε σε πολλές χώρες. Το Λατινικό επίθετο lucidum σημαίνει "λαμπερό", και αφορά στα φύλλα.


Οι σπόροι του δέντρου είναι γνωστοί ως nu zhen zi (μετάφραση στα Αγγλικά, female chastity seed) στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική και βοτανοθεραπεία. Ακολουθούν οι χρήσεις του.

Χορηγείται για εμβοές και ζαλάδες.
Ενδείκνυται για οσφυαλγία και πόνο στα γόνατα (επικουρικά).
Χορηγείται για όλα τα οφθαλμολογικά προβλήματα.
Πιστεύεται ότι προλαμβάνει το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.
Το βότανο χρησιμοποιείται από τα βάθη της αρχαιότητας, μιας και το συναντάμε στο Κινέζικο βιβλίο βοτανοθεραπείας Shen Nong Ben Cao Jing. Είναι ελαφρώς στυφό και γλυκό.



Καρποί Λιγούστρου στην Άνω Κυψέλη, Φεβρουάριος 2019 - φωτογραφία της Ελευθερίας Μαντζώρου.

Αντενδείξεις


Να μην χορηγείται κατά την οξεία φάση λοιμώξεων.
Επειδή το Nu Zhen Zi μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα.
Συλλογή, επεξεργασία και δοσολογία

Οι καρποί συλλέγονται τον χειμώνα, όταν είναι ώριμοι, και χρησιμοποιούνται αποξηραμένοι. Είναι προτιμότερο να λαμβανονται σε μορφή χαπιού ή σκόνης, μιας και το ενεργό συστατικό τους, το ελαιανολικό οξύ, είναι λιπόφιλο.

Όταν μαγειρεύονται με κρασί, ενδέχεται να ενισχύεται η φαρμακολογική δράση τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την Κινέζικη επεξεργασία βοτάνων, Pao Zhi, που είναι μια ολόκληρη τέχνη κι επιστήμη συνάμα.

Η δοσολογία είναι 9-15 γρ. ημερησίως.



Καλό είναι να μην συλλέγουμε το βότανο αλόγιστα - παίρνουμε μόνο το ένα πέμπτο της ποσότητας που συναντάμε σε άγρια μορφή. Δείτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας για τους κανόνες συλλογής άγριων βοτάνων.

Στην σχολή FLOW προσφέρουμε επαγγελματική εκπαίδευση στην Βοτανοθεραπεία και στις κλινικές εφαρμογές της. Δείτε την ύλη εδώ. Περιλαμβανει την θεωρια της Κινέζικης ιατρικής, προφίλ Κινέζικων βοτάνων και συνταγές, καθώς και Δυτικά και Ελληνικά βότανα. Δίνουμε βάση και στο urban herbalism, την αναγνώριση και συλλογή φαρμακευτικών φυτών μέσα στην πόλη.

Η αναπαραγωγή του άρθρου απαγορεύεται. Τυχόν αντιγραφές εντοπίζονται τάχιστα και πανεύκολα, και ενδέχεται να ακολουθήσει μήνυση για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς προειδοποίηση. Όροι χρήσης.

Για να μαθαίνετε τα νέα και τις προσφορές μας, γραφτείτε στο newsletter μας μέσω της παρακάτω φόρμας.
http://jointheflow.weebly.com/blog/ligustro-ena-farmakeftiko-votano-stin-poli?fbclid=IwAR2k4DnVJf8-6aB_51eio7WNKJ9kQAiWq04pyUxRUloVxHsguFyqaLm32XY

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια