Για τη βασική αιτία πίσω από την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων, μιλάει στο
Sputnik ο ερευνητής του Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Τζορτζ Ένγκελγκαρντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση ήταν αυτή που κίνησε την όλη διαδικασία όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικείμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, όπως σχολιάζει για την Ελλάδα, υπό το πρίσμα της ασφάλειας, η ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει κάτι. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ερευνητής, οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν την επίδραση της Ρωσίας στα Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος που «σύρονται» στο ΝΑΤΟ οι μικρότερες χώρες της περιοχής.
«Μετά την «απορρόφηση» της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο ότι η πίεση στη Σερβία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα ενισχυθεί, προκειμένου να τις σύρουν στη συμμαχία», παρατηρεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας:
«Η Σερβία, επίσημα, ακολουθεί μια πολιτική ουδετερότητας και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας εμποδίζει επίσης την είσοδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη συμμαχία, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες. Η πίεση σε αυτές τις δύο περιοχές θα αυξηθεί».
Όσον αφορά στην περίπτωση της πΓΔΜ, ο ερευνητής επισημαίνει: «Οι πολίτες της πΓΔΜ υποστηρίζουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνιστά προαπαιτούμενο για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μια δημοφιλή ιδέα και το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποτελεί το πρώτο βήμα για αυτό».
Και συνεχίζει: «Την υποχρέωση αυτή (σ.σ. του να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) την έδωσε στα Σκόπια η Δύση. Όπως και στην Αθήνα επιβλήθηκε η θέση όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την Ελλάδα, από την άποψη της ασφάλειας, δεν θα αλλάξει τίποτα εάν η πΓΔΜ καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι».
«Το ΝΑΤΟ επιλύει ένα μεγάλο στρατηγικό θέμα», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «»Καθαρίζει» τις τελευταίες περιοχές εκτός της συμμαχίας στη νότια Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, αυτές οι περιοχές θεωρούνται ως μια πιθανή ευκαιρία, προκειμένου η Ρωσία να ασκήσει επιρροή στα Βαλκάνια.
Για να το αποφύγουν αυτό, συστηματικά, ο ένας μετά τον άλλον, θέτουν αυτές τις μικρές χώρες κάτω από τον στρατιωτικό τους έλεγχο. Πρώτη χώρα στη γραμμή ήταν το Μοντενέγκρο, τώρα η πΓΔΜ και με τη σειρά τους η Σερβία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη».
sputniknews.grhttps://hellas-now.com/na-giati-kaigontai-na-valoyn-ta-skopia-sto-nato-enas-analytis-apokalyptei/
0 Σχόλια