Α.Τσίπρας: Για άλλη μια φορά καλωσορίζω από αυτό εδώ το βήμα την Βόρεια Μακεδονία





«Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικό δικαίωμα της εκλεγμένης τους κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα και επιλογή να γίνει μια στρατιωτικά σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Είμαι περήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν τη συμφωνία», τόνισε.


«Σεβόμαστε την επιλογή τους και όχι μόνο δεν τους εμποδίζουμε αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε εμείς οι γείτονές τους αυτοί που θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

“Τζάμπα μαγκιά” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας”, σημείωσε.

«Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο να αποτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της. Έχει ή όχι συμφέρον η Ελλάδα την ένταξη στην ΕΕ όλων των γειτόνων της; Αν υποστηρίζετε τα περί βέτο, αμφισβητείτε μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση. Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία τάση του κόμματος σας; Θεωρώ ότι η στάση και θέση που για πρώτη φορά βλέπουμε από την ΝΔ είναι στάση και θέση που δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας. Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας είναι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν δίνετε πειστικές απαντήσεις γιατί θέλετε να το αποτρέψετε. Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση αυτή είναι των βόρειων γειτόνων μας. Κυριαρχικό τους δικαίωμα θα είναι να έχουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρίζουν στους γείτονές μας, που πρέπει να στείλουν σε όλες τις χώρες επίσημο αίτημα και σε όλους τους οργανισμούς. Και στους 140 που τους αναγνωρίζουν ως σκέτο Μακεδονία. Ο κ. Ζάεφ και η χώρα του και η κυβέρνησή του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει. Να στείλει το άίτημα σε όλες της χώρας και να ζητά ότι δεν θα τους αποκαλούν ως Μακεδονία, αλλά ως Βόρεια Μακεδονία. Για άλλη μια φορά καλωσορίζω από το βήμα την Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική χώρα που δεν είναι αντίπαλος για τις προσπάθειές μας να εγκαταστήσουμε ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι θα κριθούμε κ. Μητσοτάκη, ο λαός και η ιστορία. Αισθάνομαι ότι πράξαμε το καθήκον μας το πατριωτικό και το σωστό. Σύντομα και ο λαός θα μας κρίνει και η ιστορία. Είμαι περήφανος για την στάση των βουλευτών που ψήφισαν την συμφωνία και όσων κυρώσουν σήμερα το Πρωτόκολλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

“Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν την Ελλάδα και από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρνάνε στους γείτονες μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οπως εξήγησε οι γείτονες μας θα πρέπει να στείλουν επίσημο αίτημα σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, σε όλους τους Οργανισμούς, και στις περίπου 140 χώρες οι οποίες τους αναγνωρίζουν σήμερα με την όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σκέτο, να τους αποκαλούν “Βόρεια Μακεδονία”.

Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Ζάεφ ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

“Προφανώς κι εκεί λαθροχειρία έκαναν, διότι γνωρίζουν πως θα την εφαρμόσει με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ενταξης στο ΝΑΤΟ”, είπε και συνέχισε: “Αλλά αναρωτιέμαι: Αν το πρόβλημα σας είναι ότι ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, τότε μάλλον είναι καλή η Συμφωνία γι αυτό και ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, δεν είναι κακή η Συμφωνία.

“Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από αύριο, η χώρα του και η κυβέρνηση του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

“Θα πρέπει να στείλει το επίσημο αίτημα στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην του αποκαλούν ως “Μακεδονία” αλλά ως Βόρεια Μακεδονία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι, τόσο στο δημόσιο λόγο τους, όσο και σε όλες τις ονομασίες και τις ταμπέλες που έχουν στα δημόσια κτίρια και έγγραφα τους”, επισήμανε.

“Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: “Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;”

“Κύριε Μητσοτάκη όλοι θα κριθούμε, θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, θα μας κρίνει και η ιστορία”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

“Εγώ αισθάνομαι ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε απειλές, απέναντι σε εκβιασμούς. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό. Δεν σας κατηγορώ αν έχετε άλλη άποψη, σας λέω όμως ότι πολύ σύντομα και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και η ιστορία θα μας κρίνει και κυρίως οι επόμενες γενιές. Εγώ είμαι υπερήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν την κύρωση της Συμφωνίας και αυτών που σήμερα θα ολοκληρώσουν αυτή την ιστορική προσπάθεια”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του.

https://www.thepresident.gr/2019/02/08/%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89/?fbclid=IwAR3zSRf6Y-ZJjPimQJqGmi2zLgSn9CJaokn9JbLFdGsRElhYbcR2qxlvT5U

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια