Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: "Ναι" στο άρθρο 32 "όχι" στο 30

                 
Συνέχιση της συζήτησης και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019. 

Καταψηφίστηκαν τέσσερις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως το βασικό άρθρο 32 που περιγράφει την διαδικασία εκλογής κι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Κώστας Παπαγιάννης



Υπερψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος με την εξαίρεση τεσσάρων προτάσεων που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως το βασικό άρθρο 32 που περιγράφει την διαδικασία εκλογής. Κατά την ονομαστική πρώτη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση, το άρθρο 32 υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία καθώς το στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνώντας με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.


Οι διατάξεις που καταψηφίστηκαν ήταν η 30.1, η 34.1, η 35.2 κι η 41.5 οι οποίες παραπέμπουν στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη έχουν καταγραφεί αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει η καταψήφιση αυτών των διατάξεων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δεν μπορεί πλέον να επιλεχθεί η προσφυγή στον λαό την οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή.
Οι προτάσεις της ΝΔ που υπερψηφίστηκαν

Όλες οι προτάσεις της ΝΔ καταψηφίστηκαν, εκτός από τις δύο προτάσεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Την δυνατότητα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να αποφασίζει την σύσταση εξεταστικών επιτροπών και την εξομοίωση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές. Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε κι η πρόταση της ΝΔ να καταργηθούν όλες οι μεταβατικές διατάξεις που είναι πλέον άχρηστες, καθώς έχει εκπνεύσει η ισχύς τους. Απώτερος σκοπός της κατάργησης αυτών των μεταβατικών διατάξεων είναι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος να επανέλθει στον συμβολικό αριθμό 114 από το 120 που είναι σήμερα.
Καταψηφίστηκαν τρεις προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, υπερψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 υπογραφές προκειμένου να τεθούν κι αυτές σε ψηφοφορία, εκτός από τρεις από αυτές. Αναλυτικά, καταψηφίστηκε η πρόταση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων, πρόταση για ζητήματα αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόταση για την λειτουργία του συμβουλίου απόδημου Ελληνισμού.

Υπερψηφίστηκε επίσης η πρόταση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημήτρη Κρεμαστινού για καθιέρωση θέσης αναπληρωτή πρωθυπουργού που αντικαθιστά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση προβλημάτων υγείας. Η πρόταση αυτή ήταν η μόνο βουλευτή που δεν ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα που συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 50 υπογραφές για να τεθεί σε ψηφοφορία.
https://www.news247.gr/politiki/eklogi-proedroy-tis-dimokratias-nai-sto-arthro-32-ochi-sto-30.6694270.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια