Ο Πούτιν στέλνει στρατό στη Σερβία και μεταβαίνει εκτάκτως στο Βελιγράδι





Σε άρθρο με τίτλο «Η Σερβία θα δεχθεί ρωσικές δυνάμεις» και υπότιτλο «Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Σερβία θα εμποδίσει τη στρατιωτική επιδείνωση της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο», ο Διευθυντής του Διεθνούς Διαβαλκανικού Κέντρου Συνεργασίας στη Μόσχα, Viktor Kollbanovskij αναφέρει ότι «η μόνη διέξοδος για τη Σερβία είναι η αποδοχή και αποστολή επίλεκτου ρωσικού στρατιωτικού σώματος στην Κεντρική Σερβία» .

Είναι η πρώτη φορά που ένα φιλοκυβερνητικό ρωσικό ΜΜΕ και ένας σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα επικεφαλής κρατικού Κέντρου για τα Βαλκάνια, αναφέρει την πολύ μεγάλη πιθανότητα παρουσίας ενός ρωσικού στρατιωτικού σώματος στη Σερβία.

«Αυτό πρέπει να ληφθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα αναμενόμενων αρνητικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, όπου η στάση της Μόσχας έναντι πιθανών απειλών κατά της Σερβίας, μπορεί να πάρει μια επικίνδυνη μορφή, με την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», δηλώνει ο ίδιος.



Στο άρθρο του ο επικεφαλής της Βαλκανικού ρωσικού κέντρου διεθνούς συνεργασίας αναφέρει: «Το γεγονός ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 17 Δεκεμβρίου 2018, αποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή εισέρχεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της ρωσικής εθνικής ασφάλειας».

Στο συμβούλιο στο οποίο προέδρευσε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαμε λεπτομερή συζήτηση για Σερβία-Βαλκάνια, ενώ δεν αναφέρθηκε καμία άλλη περιοχή του κόσμου, ούτε καν η Συρία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επικεντρώθηκε στις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση της Ρωσίας για τη μετακίνηση στρατιωτικών της δυνάμεων στην Σερβική κυβέρνηση .

Για να γίνει σαφές, πρόκειται για πρόταση που απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρουσίασε αυτή την ιδέα σε διεθνή διπλωματικά κανάλια, φοβούμενη μην γίνει η ίδια η «Συρία» της Ευρώπης.

Ο πολύ γνωστός Ρώσος αμυντικός εμπειρογνώμονας, Viktor Litovkin, αναπληρωτής διευθυντής του στρατιωτικού τμήματος στο Κρατικό Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έγραψε στο «eadaily.com», ότι «η δυνατότητα παρουσίας ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Σερβία εξαρτάται
πρώτα και κύρια από τη βούληση της Σερβικής ηγεσίας.

Υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση της Μόσχας στο Βελιγράδι για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην επικράτειά της, για να μην απομακρυνθεί η χώρα από την ρωσική «προστασία».


Επί του παρόντος, η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική και πολιτική θέση. Οι ΗΠΑ και αρκετά κράτη της ΕΕ την παροτρύνουν να αποδεχθεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, υπογράφοντας την τελική συμφωνία για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια