Εδώ και αιώνες, η φύση μας τροφοδοτεί ασταμάτητα με χιλιάδες βότανα που προάγουν την υγεία. Μερικά από αυτά είναι και τα βότανα για ουρικό οξύ, τα οποία παρουσιάζουν ένα έντονο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται πως οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Τι είναι όμως το ουρικό οξύ και γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα;
Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που δημιουργείται στον οργανισμό και συγκεκριμένα στο αίμα, όταν η χημική ένωση που ονομάζεται πουρίνη, διασπάται μέσα σε αυτό. Η πουρίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως μπιζέλια, σπανάκι, αντσούγιες, μανιτάρια και πολλά άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος που σχηματίζεται στο σώμα, διαλύεται στο αίμα και εκκρίνεται μέσω των νεφρών. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα είτε
παραγάγει υπερβολικό ουρικό οξύ, είτε δεν μπορεί να το αποβάλλει, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του. Κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας, καθώς με ανεβασμένες τιμές του ουρικου οξέος οι κίνδυνοι για εμφάνιση οξείας ουρικής αρθρίτιδας και νεφρολιθίασης, πολλαπλασιάζονται. Τέλος, να αναφέρουμε ότι μια εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τα επίπεδα του.
Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος
Οι αιτίες που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι πάρα πολλές. Θα μπορούσε να είναι η κληρονομικότητα ή κάποια υποκείμενη ιατρική κατάσταση όπως η ψωρίαση ή άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομενης της υπερουριχαιμίας, του υπερθυρεοειδισμου, της παχυσαρκίας και πολλών ακόμη. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περίπου το 10-15% των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων όπως:
Φασόλια
Γαύρος
Συκώτι
Κόκκινο κρέας
Μανιτάρια
Σπανάκι
Φακές
Καρότα
Μπρόκολο
Μπύρα
Αβοκάντο
Μήλο
Αποξηραμένα σύκα
Ακτινίδιο
Μπανάνα
Ανανάς
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Βότανα για ουρικό οξύ
Εάν θέλετε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού και να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος με φυσικούς τρόπους, μπορείτε να καταναλώσετε
τα εξής βότανα:
Βλαστοί Αλφάλφα
Οι νεαροί βλαστοί του βοτάνου είναι πλούσιοι σε ευεργετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των μετάλλων. Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα πολύτιμες τόσο για τα νεφρά, όσο για τον προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Διακρίνονται επίσης και για τις αντιαρθριτικές ιδιότητες και την αλκαλική επίδρασης τους, γεγονός που τους καθιστά ιδανική επιλογή για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.
Ρίζα κολλιτσίδας
Άλλο ένα φυτό που ανήκει στην κατηγορία βότανα για ουρικό οξύ, είναι η ρίζα κολλιτσίδας. Πρόκειται για ένα προεξέχων, παραδοσιακό φυτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οξείας ουρικής αρθρίτιδας. Λόγω της ικανότητας να καθαρίζει το αίμα από τοξίνες, να μειώνει τις φλεγμονές και να προωθεί την απέκκριση των ούρων, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό.
Αρπαγόφυτο (το νύχι του διαβόλου)
Το νύχι του διαβόλου είναι ένα φάρμακο της εναλλακτικής ιατρικής που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τα βότανα για ουρικό οξύ. Εφαρμόζεται ως μέσο αντιμετώπισης της ουρικής αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, το βότανο περιέχει συστατικά που μειώνουν τις τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα.
Γαϊδουράγκαθο
Το τσάι από γαϊδουράγκαθο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις περιπτώσεις υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει όχι μόνο στην αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά εμποδίζει την μετατροπή της αμμωνίας σε ουρία.
Πράσινο τσάι
Έχει την ιδιότητα να ελέγχει και να μειώνει τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Ως εκ τούτου, η συμβολή του στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας είναι δεδομένη.
Ταυτόχρονα, η κατεχίνη που υπάρχει στην σύνθεση του, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου, μειώνει την χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ινδικό φραγκοστάφυλο
Το ινδικό φραγκοστάφυλο είναι από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για ουρικό οξύ. Είναι ευρέος διαδεδομένο για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην άμεση διάλυση του ουρικού οξέος. Εάν θέλετε λοιπόν μια αποτελεσματική θεραπεία, μπορείτε να ενσωματώσετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες την κατανάλωση τόσο του ινδικού φραγκοστάφυλου, όσο και του χυμού του.Ινδικό φραγκοστάφυλο
Χυμός από λεμόνι
Αν και το λεμόνι δεν συγκαταλέγεται στα βότανα για ουρικό οξύ, ωστόσο η κατανάλωση του χυμού του προλαμβάνει την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας και μειώνει την φλεγμονή, διεγείροντας τον σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου στο σώμα. Να αναφέρουμε ότι το ανθρακικό ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις και ελαχιστοποιεί τις βλάβες που προκαλούνται από τους κρυστάλλους ουρικού οξέος. Το λεμόνι ενεργεί ως διαλύτης και μειώνει τα επίπεδα του.
*Προσοχή! Οι χυμοί των φρούτων που καταναλώνονται για την μείωση του ουρικού οξέος, δεν πρέπει να περιέχουν ζάχαρη.
Μούρα
Τα μούρα και ειδικότερα
οι φράουλες και τα βακκίνια, είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, η προσθήκη στη διατροφή σας, μπορεί να είναι ευεργετική καθώς αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.
Μαύρα κεράσια
Τα μαύρα κεράσια και ο χυμός τους αποτελούν ισχυρά φυσικά φάρμακα που μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των νεφρών. Μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, διαλύουν τους κρυστάλλους στις αρθρώσεις και τις πέτρες στα νεφρά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αποδείχθηκε ότι η λήψη κερασιών σε διάστημα μόλις 2 ημερών, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό καθαριστικό που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ουρικού οξέος και αυτό το οφείλει στο μηλικό οξύ που περιέχει. Έτσι, το μηλόξυδο, παρέχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη, ενώ έχει εφαρμοστεί και στην παραδοσιακή ιατρική για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τη θεραπεία του μύκητα στα νύχια, για ψείρες, κονδυλώματα και λοιμώξεις
του αυτιού.
Συμπέρασμα
Να θυμάστε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους, βοηθά και στις φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος. Φροντίστε να τρώτε υγιεινά, αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα πουρίνης και μην παραλείπετε την σωματική άσκηση. Όταν δοκιμάζετε φυσικές θεραπείες και βότανα για ουρικό οξύ, να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας και να ενημερώνεστε σχετικά με τις δοσολογίες και την συχνότητα πρόσληψης τους.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
https://therapeftis.blogspot.com/2018/10/blog-post_8.html
0 Σχόλια