Η πρόσφατη επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας αποτελεί μήνυμα προς την Άγκυρα από την Ουάσιγκτον.
Αυτή είναι η άποψη ορισμένων πολιτικών επιστημόνων όπως αναφέρει η
Deutsche Welle στην τουρκική έκδοσή
της.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα, προτρέποντας τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του στη χώρα. Η Αθήνα και η Ουάσιγκτον επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς.
Όλα αυτά τα γεγονότα εγείρουν το ερώτημα εάν οι ΗΠΑ αναζητούν έναν εναλλακτικό στρατηγικό σύμμαχο για να αντικαταστήσουν την Τουρκία, ενόψει των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας ασφαλείας, Νίκολας Ντάνφορτ πιστεύει ότι αυτά τα βήματα μπορούν να θεωρηθούν ότι αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Τουρκία.
«Δεν έχει σημασία πόσο η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει σχέσεις με την Τουρκία, φοβάται ότι δεν είναι πλέον δυνατό να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Ντάνφορτ στην ‘Deutsche Welle’.
Σύμφωνα με τον Αλί Φαΐκ Ντεμίρ
του πανεπιστημίου Γαλατάσαράι, η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι πολύ σημαντική από τη σκοπιά της διαμόρφωσης νέων συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η έρευνα για φυσικό αέριο δείχνει αυξημένες εντάσεις μεταξύ των χωρών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ευκρινείς ενδείξεις ότι στο εγγύς μέλλον θα μοιρασθούν σαφώς με την Αθήνα σε περίπτωση τουρκο-ελληνικής κρίσης», δήλωσε ο Ντεμίρ στο δημοσίευμα.
Ο διευθυντής του ελληνικού ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με την Ελλάδα δίνουν ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν είναι αναντικατάστατος.
Διαβάστε Ελληνίδα καθηγήτρια δηλώνει: «Φαντασίωση η ελληνικότητα της Μακεδονίας»
Ο Ντόκος ισχυρίζεται ότι η διάλυση των σχέσεων Τουρκίας με τη Δύση θα βλάψει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία.
«Αν η Τουρκία αποχωρήσει από τη Δύση, η Ελλάδα θα έχει μια γειτονική χώρα με ένα έθνος,
το οποίο δεν αισθάνεται την ανάγκη να ακολουθήσει τους κανόνες και μπορεί να εξάγει αστάθεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη … παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης ένταξη στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία», είπε.
echedoros-a.gr
https://hellas-now.com/gia-tis-ipa-einai-enallaktiki-lysi-i-ellada-enanti-tis-toyrkias/
0 Σχόλια