Ένας στίχος του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων, γραμμένος μάλιστα στα Ελληνικά, βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Φρανκφούρτης.
Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στη σιδερένια πεζογέφυρα της Φρανκφούρτης (Eiserner Steg) που διασχίζει τον ποταμό Μάιν, δεν μπορείς να μη σταθείς
στην επιβλητική πινακίδα που αναγράφει τους στίχους:
«ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»…
Διαβάζεις Όμηρο στο κεντρικότερο σημείο της Φρανκφούρτης, στον οικονομικό πυρήνα της Γερμανίας, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ!
Πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξη Ελληνικής φράσης, που είναι γραμμένη στη γέφυρα της πόλης τους, λιγότεροι όμως γνωρίζουν το τι ακριβώς σημαίνει…
Η ιστορία διδάσκει
ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς. Και δίνει αθόρυβα τις απαντήσεις με τρόπο επιβλητικό..
Λίγα λόγια για τη γέφυρα
Η γέφυρα αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορία. Φτιάχτηκε με κόπο και έξοδα των κατοίκων της Φρανκφούρτης το 1869, προκειμένου να ενωθεί η μια άκρη της πόλης με την άλλη. Ήταν απόφαση που πάρθηκε μετά από άκαρπες συζητήσεις πενήντα ετών.
Το Γερμανικό κράτος υπήρξε ανεπαρκές εκείνα τα χρόνια και προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών με την ολιγωρία του. Για την αποπληρωμή του κόστους, αρχικά όποιος χρησιμοποιούσε την γέφυρα πλήρωνε διόδια. Μετά το 1886 η ιδιοκτησία της γέφυρας έγινε δημοτική και έτσι τα διόδια καταργήθηκαν.
Πριν από το τέλος
του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η γέφυρα ανατινάχθηκε γεγονός που φρόντισαν άμεσα να διορθώσουν, χτίζοντας την και πάλι από την αρχή.
Το 1993 ανακαινίστηκε ριζικά, γιατί η φθορά που είχε επέλθει στο ατσάλι ήταν πολύ μεγάλη. Το κόστος της ανακαίνισης άγγιξε τα 16 εκατομμύρια μάρκα. Μέσα στο κόστος της ανακαίνισης είχε συμπεριληφθεί και μια μεγάλη επιγραφή με την Ομηρική ρήση…
https://hellas-now.com/diavazeis-omiro-sto-kentro-tis-frankfoyrtis-kai-emeis-vgazoyme-tin-istoria-mas-apo-ta-vivlia/
0 Σχόλια