Ανάλογα με το χρώμα του τροφίμου (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο), αυτό επιτρέπεται σε ελεύθερες ή πιο ελεγχόμενες ποσότητες ή απαγορεύεται. Αν θέλετε να πετύχετε επίπεδα θεραπευτικής κέτωσης, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε συστηματικά τα τρόφιμα της πορτοκαλί και εντελώς αυτά της κόκκινης ομάδας (που είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένα για όλους).
Γενικά όσο λιγότερο καταναλώνετε τα τρόφιμα από την πορτοκαλί ομάδα, τόσο καλύτερα, όμως επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φρούτα (ναι, μαμά, εσένα λέω!), η λίστα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός – και πάλι η κατανάλωση καλό είναι να μην είναι καθημερινή και να περιορίζεται σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Με πράσινο είναι η λίστα της απεριόριστης κατανάλωσης: μπορείτε να επιλέξετε ό, τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αφού όλα τα τρόφιμα σε αυτή την
λίστα έχουν από 0 έως 5 γρ υδατανθράκων ανά 100g.
Είναι σχεδόν αδύνατο να προσλάβετε υπερβολικούς υδατανθράκες σας καταναλώνοντας ό,τι ποσότητες επιθυμείτε από αυτή την ομάδα τροφίμων. Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης δεν συνιστάται, οπότε φάτε μια μέτρια ποσότητα σε κάθε γεύμα. [Σημείωση δική μου: Όσον αφορά την πρωτεΐνη, θεωρώ πως η κατανάλωση της δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 300 γρ κρέατος ανά ημέρα για τις γυναίκες και 400 γρ ανά ημέρα για τους άνδρες]. Καταναλώστε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε χωρίς να νιώθετε άσχημα (η υπερκατανάλωση λίπους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια).
Προσοχή: παρότι θεωρητικά μπορείτε να καταναλώσετε απεριόριστες ποσότητες από τα τρόφιμα στην πράσινη λίστα, πρέπει να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και να σταματάτε μόλις νιώσετε πλήρεις – αποφεύγετε την υπερφαγία. Το μέγεθος και το πάχος της παλάμης σας χωρίς δάχτυλα είναι ένα καλό μέτρο για να υπολογίσετε πόση πρέπει να είναι μία μερίδα ζωικής πρωτεΐνης.
ΖΩΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ,
ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ 0 ΓΡ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΝΑ 100G)
Όλα τα αυγά
Όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και το κυνήγι
Όλα τα φυσικά και παστά κρέατα (πανσέτα, ζαμπόν Πάρμας κλπ)
Όλα τα φυσικά και επεξεργασμένα λουκάνικα (σαλάμι, λουκάνικο κλπ)
Όλα τα εντόσθια
Όλα τα θαλασσινά (εκτός από τον ξιφία και τον σολωμό – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο)
Ζωμοί (κρέατος, κοτόπουλου)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τυρί cottage
Κρέμα
Τυρί κρέμα
Πλήρες ελληνικό γιαούρτι
Πλήρης κρέμα γάλακτος
>Σκληρά τυριά
Μαλακά τυριά
ΛΙΠΗ
Κάθε πηγμένο ζωικό λίπος (που έχει λιώσει και έχει ξαναπήξει, πχ το λίπος που βγαίνει από το μπέικον ή την πανσέτα όταν το τηγανίζουμε)
Το λάδι αβοκάντο
Βούτυρο
Τυρί – τα φυσικά, με πλήρη λιπαρά, παλαιωμένα τυριά (όχι επεξεργασμένα)
Λαδι καρύδας
Λίπος πάπιας
“Καθαρό” βούτυρο (ghee)
Λαρδί
Λάδι macadamia
Μαγιονέζα, με πλήρη λιπαρά (όχι από φυτικά έλαια όμως, που σημαίνει πως βασικά πρέπει να την φτιάξετε μόνοι σας)
Ελαιόλαδο
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
Όλα τα αρτύματα και καρυκεύματα είναι εντάξει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν σάκχαρα, συντηρητικά ή φυτικά (από σπόρους) έλαια.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ
Αμύγδαλα (και το αλεύρι/γάλα του)
Λιναρόσπορος (προσέξτε να μην είναι αλεσμένοι, οι αλεσμένοι ταγγίζουν εύκολα και γίνονται τοξικοί)
Macadamia
Φυστίκια πεκάν
Κουκουνάρι
Κολοκυθόσποροι
Ηλιόσποροι
Καρύδια
Καρύδα (και το αλεύρι/γάλα της)
[Σημείωση: το αλεύρι και το γάλα της καρύδας και του αμυγδάλου θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί κάποιες μάρκες έχουν αρκετούς υδατάνθρακες μέσα]
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Στέβια
Ερυθριτόλη
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλια κλπ)
Οποιαδήποτε άλλα λαχανικά που καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος
Καρδιές αγκινάρας
Σπαράγγια
Μελιτζάνες
Αβοκάντο
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Λάχανο
Κουνουπίδι
Σέλερυ – Σέλινο
Κολοκυθάκια
Πράσα
Μανιτάρια
Ελιές
Κρεμμύδια
Πιπεριές
Κολοκύθι
Ραπανάκια
Ξυνολάχανο
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Ντομάτες
ΑΛΚΟΟΛ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Καφές/ Τσάι/ Κακάο ελεύθερα (χωρίς ζάχαρη ή γάλα – επιτρέπεται απλή κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας και γάλα καρύδας ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και φυσικά επιτρέπεται η στέβια).
Όλα τα “σκληρά” ποτά που είναι προϊόν απόσταξης: τζιν, ρούμι, ουίσκι, βότκα, τσίπουρο, ρακί (το ούζο παρότι είναι κι αυτό προϊόν απόσταξης επιτρέπεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες λόγω του γλυκάνισου). Επίσης επιτρέπεται η τεκίλα και το ξηρό μαρτίνι.
Επιτρέπεται ακόμα η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 80%) που επίσης σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 30 γρ. Καλό είναι να μη καταναλώνεται καθημερινά, εκτός αν μιλάμε για 10 γρ.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΙΣΤΑ
Η πορτοκαλί
λίστα αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν μεταξύ 6 και 25γρ υδατανθράκων ανά 100γρ (6% – 25%).
Παρακολουθήστε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε χωρίς να παθαίνετε έμμονη και θα λάβετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αν προσπαθείτε να μπείτε σε κέτωση, ο κατάλογος αυτός θα σας βοηθήσει να μείνετε κάτω από ένα σύνολο 50 γρ υδατάνθρακες ανά ημέρα. Μετράμε μόνο τους καθαρούς (όχι τους συνολικούς, δηλαδή δεν υπολογίζουμε τις φυτικές ίνες) υδατάνθρακες και είναι για όλα τα τρόφιμα από 23 έως 25γρ ανά αναγραφόμενη ποσότητα. Τα συστατικά είναι όλα φρέσκα, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Γενικά αν θέλετε να κάνετε «σοβαρά» μια κετονική διατροφή, θα αποφεύγετε τα τρόφιμα και αυτής της λίστας, αφού κανονικά το όριο των υδατανθράκων για κέτωση είναι τα 20 γραμμάρια – εξαιρούνται τα μούρα και οι φράουλες που ενίοτε μπορούν να καταναλωθούν με συνοδεία λίπους (κρέμα) χωρίς να δημιουργούν θέμα. Στην ουσία αν καταναλώνετε τροφές από εδώ, θεωρείστε πως κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι κετονική.
Επεξηγήσεις
Κ= κούπα ανά ημέρα = χοντρικά 100 γρ φρούτου ανά ημέρα
κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα
κ.σ. = κουτάλι της σούπας ανά ημέρα
γρ. = γραμμάρια ανά ημέρα
Για παράδειγμα: 1.5 μήλο είναι όλοι οι υδατάνθρακες που μπορείτε να καταναλώσετε από την πορτοκαλί λίστα ανά ημέρα (αν θέλετε να μπείτε σε κέτωση βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε κάτω από 50 γρ συνολικούς υδατάνθρακες ανά ημέρα – ή και λιγότερο).
ΦΡΟΥΤΑ
Μήλα, 1.5
Μπανάνες, 1 μικρή
Βατόμουρα, 3.5 Κ
Blueberries, 1.5 Κ
Κεράσια (γλυκά), 1 Κ
Κλημεντίνες, 3
Σύκα, 3 μικρά
Σταφύλια (πράσινα), κάτω από 1 Κ
Ακτινίδια, 3
Μάγκος, κομμένα σε φέτες, κάτω από 1 Κ
Νεκταρίνια, 2
Πορτοκάλια, 2
Ροδάκινα, 2
Αχλάδια (Bartlett), 1
Ανανάς, κομμένος σε φέτες, 1 Κ
Δαμάσκηνα, 4
Ρόδι, ½
Φραγκόσυκα, 4
Κυδώνια, 2
Σμέουρα, 2 Κ
Φράουλες, 25
Καρπούζι, 2 Κ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Κάσιους, ωμά, 6 κ.σ.
Κάστανα, ακατέργαστα, 1 Κ
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Μέλι 1 κ.γ.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Κίτρινη κολοκύθα, 1.5 Κ
Καρότα, 5
Γλυκοπατάτα, 0.5 Κ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Η κόκκινη λίστα περιέχει όλα τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, καθώς θα είναι είτε τοξικά (π.χ. σπορέλαια, σόγια) ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (π.χ. πατάτες, ρύζι).
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε όλα τα στοιχεία σε αυτή τη λίστα, ή, στην καλύτερη περίπτωση να τα τρώτε πολύ περιστασιακά και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου στην προσπάθειά σας να φτάσετε το στόχο σας.
ΨΗΜΕΝΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ
Όλα τα άλευρα από σπόρους – αλεύρι σίτου, καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού, αλεύρι αρακά, ρυζάλευρο κ.λ.π.
Όλες οι μορφές του ψωμιού
Όλα τα δημητριακά – σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, αμάρανθος, κινόα κ.λ.π.
Φασόλια (αποξηραμένα ή φρέσκα)
Πίτουρο (βρώμης, σίκαλης κ.λ.π.)
Δημητριακά πρωινού, μούσλι, granola κάθε είδους
Σίκαλη
Κέικ, μπισκότα, είδη ζαχαροπλαστικής
Προϊόντα από καλαμπόκι – ποπ κορν, πολέντα κ.λ.π.
Κουσκούς
Κράκερς
Κεχρί
Ζυμαρικά, χυλοπίτες
Ρύζι
Κέικ ή μπισκότα ρυζιού
Σιτάρι
Σκόνες πύκνωσης όπως άμυλο αραβοσίτου ή κόρν φλάουρ
ΠΟΤΑ
Μπίρες, μηλίτης
Ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά) οποιουδήποτε είδους (και τα λάιτ δηλαδή), εκτός από ανθρακούχο νερό
Οποιοδήποτε συσκευασμένο ποτό διαίτης
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τυριά
επάλειψης εντελώς βιομηχανοποιημένα (πχ lavachequirit και παρόμοια)
Κρέμα καφέ σε σκόνη
Γάλα αμυγδάλου με ζάχαρη
Συμπυκνωμένο γάλα
Οτιδήποτε χωρίς λιπαρά
Παγωτό
Πουτίγκες
Μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα αγελάδας
Γάλα ρυζιού
Γάλα σόγιας
ΛΙΠΗ
Όλα τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, φυστικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο, από κουκούτσια σταφυλιού, καλαμποκέλαιο κ.λ.π.)
Σοκολάτα (επιτρέπεται μόνο αυτή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, από 70% και πάνω)
Εμπορικές έτοιμες σάλτσες, μαρινάδες και σάλτσες για σαλάτες
Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης, των φυτικών έλαιων και λιπών
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ο χυμός φρούτων κάθε είδους, χειροποίητος ή του εμπορίου
Χυμοί λαχανικών (εκτός αν πρόκειται για σπιτικούς φτιαγμένους μόνο με λαχανικά που επιτρέπονται και κάποια μορφή λίπους – γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, αβοκάντο, λάδι καρύδας, μακαντάμια κ.λ.π.)
ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
Όλα τα fast food
Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Όλα τα τρόφιμα με
προσθήκη ζάχαρης όπως είναι η γλυκόζη, δεξτρόζη κλπ
Όλα τα προϊόντα σόγιας (“πρωτεΐνη” για χορτοφάγους)
Τα κρέατα που τα έχουν επεξεργαστεί με ζάχαρη (πχ το μπέικον – είναι προτιμότερη η πανσέτα)
Λουκανικάκια κοκτέιλ, κονσερβοποιημένα κρέατα
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Παντζάρια
Όσπρια
Φιστίκια
Αρακάς
Πατάτες (τακτικά)
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Οτιδήποτε με αγαύη
Όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, Splenda) – πρακτικά δεν επηρεάζουν την κέτωση, όμως συντηρούν τις λιγούρες και κάνουν πολύ κακό στο σώμα μας
Αποξηραμενα φρούτα
Φρουκτόζη
Μέλι (εκτός από 1 κ.γ. ανά ημέρα αν το θέλετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ)
Βύνη
Ζάχαρη
Κουφέτα ή εμπορικά τουρσιά ή άλλα τρόφιμα με ζάχαρη
Γλύκα
Σιρόπια κάθε είδους
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
https://therapeftis.blogspot.com/2018/10/blog-post_17.html
0 Σχόλια