Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στα φυσικά συστατικά: Ανακαλύφθηκε το μυστικό της αντιγήρανσης στα δέντρα ενός χωριού της Αρκαδίας
Η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στα φυσικά συστατικά, στην οποία η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ανέδειξε την Αρκαδική Καστανιά σε κορυφαίο ελληνικό φυσικό αντιοξειδωτικό!
Η έρευνα απέδειξε ότι τα φύλλα της Αρκαδικής Καστανιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες φαινολικού τύπου (όπως οι τανίνες) και τερπενοειδή (όπως ουρσολικό οξύ, λουπεόλη και betulin).
Οι ουσίες αυτές έχουν πολυεπίπεδη δράση -αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, λευκαντική και UV προστασία.
Η ΚΟΡΡΕΣ είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί τα ευρήματα της σημαντικής αυτής έρευνας σε μία νέα σειρά-παγκόσμια καινοτομία στην αντιρυτιδική φροντίδα.
Εστίασε στην Αρκαδική Καστανιά, το κορυφαίο ελληνικό αντιοξειδωτικό συστατικό της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά, αλλά και στη λουπεόλη, τη δραστική ουσία που εντοπίστηκε στα φύλλα της Καστανιάς, με βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Στην ίδια έρευνα ανακαλύφθηκε ότι ο κορμός της Μουριάς, σήμα κατατεθέν των αυλών στην ελληνική περιφέρεια, αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά φυσικά λευκαντικά, κάτι που οφείλεται σε συγκεκριμένες φαινολικές ενώσεις.
Ο Λευκός Ελλέβορος ή Βέρατρο, φυτό γνωστό από την αρχαιότητα ως δηλητήριο αλλά και φάρμακο, αποδεικνύεται πλέον ότι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό καλλυντικό!
Η μελέτη του εκχυλίσματος από τα άνθη και τις ρίζες του κατέγραψε ισχυρή δράση στην αναστολή της τυροσινάσης, που οφείλεται σε ουσίες, όπως η οξυρεσβερατρόλη και τα φλαβονοειδή.
Φύλλα καστανιάς από τουςΑραχαμίτες, το κορυφαίο αντιοξειδωτικό
Η Αρκαδία αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την παραγωγή καστανιάς, χάρη στο ορεινό ανάγλυφο του νομού, τις πλούσιες δασικές εκτάσεις, αλλά και τις ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Η καστανιά είναι ένα δέντρο, το οποίο ενσωματώθηκε στο αρκαδικό περιβάλλον με το πέρασμα των αιώνων κι έτσι δεν απαιτείται η χρήση αγροχημικών για να εξασφαλιστεί η απόδοση της καλλιέργειας.
Η ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε την Αρκαδία ως την καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της Καστανιάς και την προμήθεια άριστης ποιότητας φύλλων αυτής.
Η κοινωνική παράμετρος υπήρξε σημαντικός παράγοντας σύμπραξης στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η εταιρεία με καλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Αρκαδίας βασίστηκε στην καλλιέργεια της Καστανιάς.
Ειδικότερα οι Αραχαμίτες, ένα γραφικό χωριό κοντά στην Τρίπολη, έχει παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Ωστόσο οι πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές έπληξαν τις εκτάσεις καστανιάς, ώστε ήταν επιτακτική η οικονομική ενίσχυση της περιοχής, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Αρκαδίας εξασφαλίζονταν από την καλλιέργεια της καστανιάς.
Στους Αραχαμίτες, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με τον καλλιεργητή Δ. Μανιάτη, με βάση τις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.
Αρκαδική καστανιά
Η Ελλάδα επικεφαλής της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας για την αξιοποίηση των φυτών του πλανήτη
Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε το 2010 την πρόταση Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας) και την ΚΟΡΡΕΣ, ανάμεσα σε 15 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 106 συμμετέχοντες.
Έτσι για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή σ’ αυτό το ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό ερευνητικό project με την επωνυμία AGROCOS -ακρωνύμιο προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic- σε συνεργασία με επτά διεθνή, ερευνητικά κέντρα και μεγάλες βιομηχανίες.
Ανάμεσα τους και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας, από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα, όπως η ανακάλυψη του Taxoter, αντικαρκινικό φάρμακο φυσικής προέλευσης, το οποίο κυκλοφορεί πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια διαρκούς έρευνας, μελετήθηκαν 1.800 φυτά, 3.600 φυτικά εκχυλίσματα από κάθε φυσικό παράδεισο του πλανήτη, 4.000 κλάσματα, 1.500 καθαρές ουσίες. Απαιτήθηκαν 115.000 ώρες εργαστηριακών μελετών από 70 κορυφαίους ερευνητές για να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκή κλίμακα πρωτογενής έρευνα για τις ανεξερεύνητες ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και εκχυλισμάτων τους.
Η έρευνα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη του πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους. Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής, το φυτικό υλικό μελετήθηκε ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση του.
Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών της. Φυτά που αναφέρονται σε αρχαία συγγράμματα, των οποίων οι ωφέλιμες ιδιότητες μελετήθηκαν πρώτη φορά σε βάθος και επιβεβαιώθηκαν επιστημονικά στο πλαίσιο του AGROCOS, αλλά και φυτά οικεία, γνώριμα, καθημερινά, που τώρα ανακαλύπτουμε την ευεργετική τους δράση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρκαδική Καστανιά, που αναδείχθηκε σε top performing ελληνικό αντιοξειδωτικό συστατικό της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά.
Ποιοι συμμετέχουν
Στο πλαίσιο του προγράμματος AGROCOS ενώνουν τις δυνάμεις τους διεθνώς καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα εξειδικευμένα στα φυσικά συστατικά και εταιρείες που κυριαρχούν στο χώρο των καλλυντικών, των αγροχημικών της ανάλυσης και διαχείρισης δεδομένων φασματοσκοπίας.
Στο AGROCOS συμμετέχουν 9 φορείς και εταιρείες από 6 χώρες:
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών/ Φαρμακευτική Σχολή, Τμήμα Φαρμακογνωσίας, Ελλάδα ΚΟΡΡΕΣ, Ελλάδα Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, Δημόκριτος, Ελλάδα Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, Γαλλία Πανεπιστήμιο Βασιλείας, Ελβετία Πανεπιστήμιο Παναμά, Παναμάς Συμβούλιο Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας, Ν. Αφρική BASF SE, Γερμανία Bruker Biospin GMBH, Γερμανία
Σημαντικότερη η Ελλάδα ανάμεσα στους 6 παγκόσμιους παραδείσους φυτικής βιοποικιλότητας
Το ερευνητικό πρόγραμμα AGROCOS έχει στόχο να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών που ευδοκιμούν σε περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα. Από όλο τον κόσμο έχουν επιλεχθεί 25 περιοχές-hotspots με φυσικά οικοσυστήματα σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα και με σημαντικό πληθυσμό επαπειλούμενων ενδημικών ειδών.
Στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον αναφέρεται χαρακτηριστικά (http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm): Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε την έκλειψη της βιοποικιλότητας στην ΕΕ και να συμβάλλουμε στην παρεμπόδιση της απώλειας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2020.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το 2000 ιδρύθηκε ο οργανισμός Critical Ecosystem Partnership Fund. Σε αυτόν συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και μεγάλες χώρες όπως η Ιαπωνία, με τη δέσμευση να συμπράξουν με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία των οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος AGROCOS, από αυτές τις 25 περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα, προκρίθηκαν 6 παγκόσμιοι «παράδεισοι» φυτικής ποικιλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη συλλογή φυτικού υλικού. Έτσι συλλέχθηκαν 1.800 φυτά από την Ελλάδα, τον Παναμά, τη Νέα Καληδονία, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική.
Στον πλανήτη φιλοξενούνται περισσότερα από 400.000 είδη φυτών. Οι πληθυσμοί πράσινων φυτών αντιπροσωπεύουν περίπου 15% των ζωντανών οργανισμών. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό 10% των επίσημα καταγεγραμμένων φυτών έχει αναλυθεί φυτοχημικά.
Σήμερα άνω του 50% των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν φυσική προέλευση. Πρωτοπόροι είναι, παράλληλα, οι τομείς των καλλυντικών, αλλά και των αγροχημικών προϊόντων, από τους πρώτους που μελέτησαν και αξιοποίησαν τις ανεξάντλητες δυνάμεις και ιδιότητες της φύσης.
Το πρόγραμμα AGROCOS είναι ένα εγχείρημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσα από την καινοτομία, την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, την αειφόρο ανάπτυξη και προκρίνει ως εναλλακτική λύση τα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον φυσικά συστατικά, αντί των συνθετικών που χρησιμοποιούνται ευρέως.
Η επιτυχία του τετραετούς ερευνητικού project στον τομέα των φυσικών συστατικών δεν εξαντλείται μόνο στα τελικά ευρήματα. Προσφέρει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα νέες γνώσεις και μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλους κλάδους, όπως η φαρμακευτική και η ιατρική.
Το AGROCOS χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα πιο σημαντικά project και προβλήθηκε στο πλαίσιο της υψηλού κύρους επιστημονικής συνάντησης Bioeconomy Investment Summit - Unlocking EU Leadership in 21st Century Bioeconomy, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2015, υπό τον Επίτροπο της ΕΕ για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία.
Κάποια από τα γενικά ευρήματα της έρευνας AGROCOS ως προς την καλλυντική εφαρμογή των φυτών
Αρκετά φυτά που κατέγραψαν υψηλή βαθμολογία σε επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης έχουν προέλευση από τη Μαδαγασκάρη, τη Γαλλική Γουιάνα και τη Νέα Καληδονία.
Οι οικογένειες Myrtaceae και Anacardiaceae συγκεντρώνουν πολλά φυτά που κατέγραψαν ανώτερη αντιοξειδωτική δράση.
Τα τροπικά φυτά αποδείχθηκε από τις μελέτες ότι έχουν ισχυρή αντηλιακή δράση, ιδιότητα άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλλον ανάπτυξής τους, καθώς λόγω της έντονης και συνεχούς ακτινοβολίας αναπτύσσουν ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας.
Το 9% των φυτών με υψηλή βαθμολογία στη λευκαντική δράση ανήκει στην ελληνική χλωρίδα.
36% των φυτών με ισχυρές λευκαντικές ιδιότητες ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae.
Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)
0 Σχόλια