Φοβισμένος και χωρίς «αίσθηση» της Ιστορίας






Ερώτηση «πάσα» δημοσιογράφου της ΕΡΤ στον κ. πρωθυπουργό: Τι λέτε για το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική»;


Τσίπρας: «Θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ με αυτό το σύνθημα. Θα έλεγα ότι η φράση που θα ήταν πολιτικά ορθή με την οποία θα συμφωνούσα είναι ότι η αρχαία ελληνική Μακεδονία, η ιστορία της, είναι μία, ενιαία και είναι ελληνική*.»


Προφανώς για αυτό και στη μεικτή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας
και Σκοπίων για τα σχολικά βιβλία δεν συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ούτε ένας ιστορικός για την αρχαιότητα, ούτε ένας αρχαιολόγος, ούτε ένας βυζαντινολόγος, ούτε ένας γλωσσολόγος, παρά μόνο βαλκανολόγοι και σλαβολόγοι, και μάλιστα, αν κρίνουμε από τα λεγόμενά τους, ιδεολογικά προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα ή έχοντες τις ίδιες απόψεις με αυτό στο συγκεκριμένο θέμα.


Προφανώς είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένας από αυτούς που φοβούνται την Ιστορία. Και, όπως έγραψε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή της Κυριακής (σελ. 29), αυτός ο φόβος «οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιστορία μας υποχρεώνει να σταθούμε απέναντι στους εαυτούς μας για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε». Και ο κ. πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν πρόλαβε
να σταθεί έντιμα μπροστά της και να λειτουργεί τουλάχιστον δημοκρατικά, σεβόμενος την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιτίθεται στις πράξεις του στο Μακεδονικό.


* Γεωγραφικά, μόνο ένα μικρό τμήμα στα νότια του κράτους των Σκοπίων, με τις ελληνικές πόλεις Λύχνιδα (Αχρίδα), Ηράκλεια (Μοναστήρι) και Στύβερρα (Πρίλεπ), ήταν τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας.

(Φωτογραφία από την προκήρυξη του ΑΡΔΗΝ που μοιράστηκε στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης).


Βασίλης Στοϊλόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια