19 Οκτωβρίου 2018

Απίστευτο: Έδιναν με μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ 1 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ της Αλβανίας και των Σκοπίων

Μείζον πολιτικό ζήτημα έχουν προκαλέσει τα περιβόητα πλέον μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία η αντιπολίτευση συνδέει με την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Κοτζιά


Τα σενάρια για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. που φέρεται να κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος
στο υπουργικό Συμβούλιο δίνουν και παίρνουν, γεννώντας εύλογα ερωτήματα, με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν μέχρι και την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις που βλέπουν μάλιστα το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα… καυτές και απειλούν να βάλουν νέο «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Cnn.gr, πριν από περίπου μία εβδομάδα και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έγινε η τελευταία ενημέρωση της Βουλής για τα επί των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σφραγισμένος φάκελος που μετέφερε ο διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής περιείχε τρεις κωδικούς, με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ο δεύτερος χρηματοδότηση ΜΜΕ των Σκοπίων και ο τρίτος χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της
Ορθοδοξίας!

Στις ερωτήσεις που υπήρξαν σχετικά με τους δύο πρώτους κωδικούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση ήταν πως τα χρήματα δόθηκαν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Αντιπρόεδροι της Βουλής που μετέχουν στην «κλειστή ενημέρωση» σημειώνουν πάντως, πως είναι εξαιρετικά τυπική, καθώς οι πληροφορίες που τους δίνονται είναι γενικές…

Στο μεταξύ, με «μπαράζ» ανακοινώσεων αντιδρούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων από τα υπουργεία.

Στο θέμα είχε παρέμβει νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος, ωστόσο, κράτησε αποστάσεις από τις καταγγελίες που φέρεται να έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Νέα Δημοκρατία: Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα
Από την πλευρά της, η ΝΔ καταλογίζει άμεσες ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο αλλά και στον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Μαξίμου για ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ: Μπακογιάννη και ΝΔ οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλo
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ
για τα ειδικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ανεβάζοντας τους τόνους.

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, για τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, εξαπολύει το Μαξίμου, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και να την προτρέπει να προχωρήσει σε ελέγχους κατά τη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης.

«Από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι».

Κλείνοντας, το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και η Νέα Δημοκρατία είναι οι «τελευταίοι που μπορούν να κουνήσουν το δάχτυλο» είτε στον Νίκο Κοτζιά είτε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΣΥ: Αδιανόητο να μην αντιδρά ο Τσίπρας σε τέτοιες κατηγορίες
Την ίδια στιγμή, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα, «τα διαλαμβανόμενα στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2018».

Όπως αναφέρουν, «στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας, σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα «ηχηρά» παρόμοια κι όλα αυτά ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού».

Όπως επισημαίνουν, «ουδέποτε σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ακόμη και στο απώτατο παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο ενώ σημειώνουν ότι είναι αδιανόητο πρωθυπουργός να ακούει τους υπουργούς του να εκτοξεύουν εν συνεδριάσει τέτοιες κατηγορίες και να μην αντιδρά». Τέλος οι ερωτώντες βουλευτές της ΔΗΣΥ αφού σημειώνουν ότι «είναι προφανέστατο πως η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα», επικαλούνται την «διευκρινιστική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής» «περί μυστικών κονδυλίων των Υπουργείων» για να υποστηρίξουν ότι «αυτό αποδεικνύει πως οι κατηγορίες αυτές πράγματι εκτοξεύτηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου 2018».

Κατόπιν τούτου, ρωτούν τον πρωθυπουργό:

«
Αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των πολιτικών διαφωνιών η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την «προώθηση» της συμφωνίας των Πρεσπών;

Αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του Υπουργού των Εξωτερικών;».

ΚΚΕ: Τίποτε το ουσιαστικό από τις «αποκαλύψεις» για μυστικά κονδύλια
«Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση».

Και καταλήγει «γι’ αυτόν τον λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ’ αυτήν την ιστορία».

Ένωση Κεντρώων: Να παρέμβει εισαγγελέας
Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που «είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι»».

Θεοδωράκης:
Οκτώ υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια
Απαντήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων αξίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρει τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων. Υπάρχουν οκτώ υπουργεία που έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή: «Εμείς προτείναμε τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».
https://hellas-now.com/apisteyto-edinan-me-mystika-kondylia-toy-ypex-1-ekat-eyro-se-mme-tis-alvanias-kai-ton-skopion/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι Είναι Το Ισλάμ Και Τι Θέλει Από Την Ευρώπη

Ιωάννης Μιχαλέτος.... Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό, μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η διάλεξη του αναλυτή – συντονιστή ...