Χαμός στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν σηκώνεται και αποχωρεί επιδεικτικά την ώρα που μιλά ο Τραμπ (vid)






Μία κίνηση του Ερντογάν που δεν θα μπορούσε να «καθρεφτίσει» καλύτερα τη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας στιγμάτισε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα με καθυστέρηση, αποθεώνοντας τα πεπραγμένα του, ενώπιον 84 αρχηγών κρατών και 44 αρχηγών κυβερνήσεων.


Κατά τη διάρκεια ωστόσο της ομιλίας του, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ και κάπου εκεί ο Ερντογάν, σηκώθηκε και αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα.


Από εκεί και πέρα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,
ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα.

Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».


Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απειλώντας να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Απάντηση στη χρήση χημικών όπλων

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της.

«Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δίκαιες εμπορικές συναλλαγές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε επίσης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να προωθηθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα.

Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.


«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Έκκληση για απομόνωση του ιρανικού καθεστώτος

O Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε ακόμα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία» που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική»
ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε.

Θέλει να περιορίσει την αμερικανική συμβολή στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους», γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας», κατέληξε σχετικά.

«Ανθρωπιστική τραγωδία στη Βενεζουέλα»

Η Βενεζουέλα ζει «μια ανθρωπιστική τραγωδία», κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Καμία συνάντηση με Ροχανί

Ο Τραμπ κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε μια πιθανή μελλοντική συνάντηση.

«Παρά τα αιτήματα, δεν σχεδιάζω να συναντήσω τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Ίσως κάποια μέρα στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι είναι ένας απόλυτα υπέροχος άνθρωπος», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Τραμπ. «Το Ιράν δεν έχει ζητήσει συνάντηση», δήλωσε στο Reuters ο Αλιρέζα Μιργιουσέφι.

«Οι Ιρανοί πρέπει να αλλάξουν τον τόνο τους»

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε
τέλος ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνάντησης με τον ίδιο, ωστόσο ανυπομονεί να αποκτήσει μαζί τους στο μέλλον μια φανταστική σχέση.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επισήμανε:

«Δεν θα συναντηθώ με εκείνους μέχρι να αλλάξουν τον τόνο τους. Θα συμβεί. Πιστεύω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τέλειες σχέσεις με το Ιράν, αλλά δεν θα συμβεί τώρα».
Πηγή

https://hellas-now.com/chamos-ston-oie-o-erntogan-sikonetai-kai-apochorei-epideiktika-tin-ora-poy-mila-o-tramp-vid/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια