Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Κακώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, άσχετα αν οι πολιτικοί μας την χρησιμοποιούν ως «βάθρο» για τα κομματικά τους ακροατήρια. Το αντιλαμβάνονται οι ξένοι και δεν το καταλαβαίνουν οι κοντόφθαλμοι εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Κρίμα…
Φταίμε, βεβαίως, και εμείς οι δημοσιογράφοι, που ενδιαφερόμαστε για τις περιστασιακές «κορώνες» των πολιτικών, αντί για την ουσία.
Διότι στο τέλος οι ιστορικοί θα αναφερθούν στη γνωστή πλέον ως βλακώδη δήλωση, «τα λεφτά υπάρχουν», που εκστόμισε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Ήταν Σεπτέμβριος του 2009. Στο τέλος δεν υπήρχαν τα λεφτά και η χώρα οδηγήθηκε σε μία απίστευτη περιπέτεια που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Μαζί με τους πολιτικούς, ακολουθούν οι συνδικαλιστές και διάφορες άλλες κοινωνικές ομάδες, που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν και να γευθούν την σπουδαία θεσσαλονίτικη κουζίνα. Αμφιβάλλω αν πέρασαν ποτέ την είσοδο για να δουν τα νέα προϊόντα που παρουσιάζονται.
Οι πολιτικοί, λοιπόν, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την μέχρι τώρα υποβάθμιση της ΔΕΘ, παρά το γεγονός ότι η συμπρωτεύουσα παρουσίασε, ως τιμώμενες χώρες, δύο από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου: Τη Ρωσία και την Κίνα. Και οι δύο έκαναν εντυπωσιακή παρουσία και άφησαν καλές εντυπώσεις. Η αναβάθμιση της ΔΕΘ ήταν και ποιοτική και παράλληλα τονίστηκε, και τις δύο χρονιές, ο διεθνής της χαρακτήρας.
Φέτος είναι η σειρά των Αμερικανών. Σχεδιάζουν πάρα πολλά και καλά πράγματα, και επιθυμία τους είναι να «σβήσουν» τις εντυπώσεις που άφησαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Είναι ένας μεγάλος στόχος, αλλά οι Αμερικανοί μας έχουν συνηθίσει στις επιτυχίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στήσει ένα τεράστιο μηχανισμό, θέλοντας να αφήσουν για πάντα το στίγμα τους. Εταιρείες κολοσσοί θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στη συμπρωτεύουσα, και θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εκδηλώσεις, που θα τονίζουν και τη νέα στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί θα φέρουν στο περίπτερο τους με τον αριθμό 13, πενήντα δύο εταιρείες-κολοσσούς. Ο τεχνολογικός τομέας θα έχει την τιμητική του. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Hewlett Packard, η Cisco, και άλλες θα παρουσιάσουν τα πιο σύγχρονα επιτεύγματά τους, μας πληροφόρησαν οι αρμόδιοι της ΔΕΘ. Η Coca Cola, και όχι μόνο, θα δώσει δυναμικό παρών.
Η οικονομία και το εμπόριο είναι «οχήματα» που ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και βοηθούν τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες για να συνάψουν στρατηγικές συμμαχίες. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία οποιαδήποτε πόλη. Για ένα περίεργο λόγο «τραβά» την προσοχή των πιο ακραίων ανθρώπων και όλων των ειδών των κατασκόπων. Επειδή ακριβώς είναι μία σημαντική πόλη, που ενδιαφέρει τις υπερδυνάμεις. Οι ξένοι γνωρίζουν την αξία της, εμείς όχι…
Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει επιπρόσθετη στρατηγική αξία μετά την επικράτηση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ήττα της Ρωσίας, η οποία βεβαίως δεν τα βάζει κάτω.
Θα συνεχίσει να προσπαθεί με την ελπίδα να επιτύχει ανατροπές, αν και το παιγνίδι το έχει χάσει. Η Ελλάδα, δια της αριστερής της κυβέρνησης, έχει λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες επηρεάστηκαν από τη δράση των Ρώσων πρακτόρων στη Μακεδονία και τη Θράκη και τον παράφορο έρωτα του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η καλή συμπεριφορά του προέδρου της Ρωσίας σε σχέση με την Τουρκία, αποδείχθηκε ανάρμοστη και επικίνδυνη για την Ελλάδα. Διότι με τη συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία, μπαίνει στο στόχο και η Ελλάδα. Έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την Αμερική και να τις αναβαθμίσει, αναμένοντας και το τελικό αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου σύγκρουσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος φαίνεται να προτιμά την θαλπωρή της ρωσικής αρκούδας.
Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν τη ΔΕΘ, όπως της αξίζει. Επιχειρηματικά και συνάμα στρατηγικά. Μετά την αμερικανική παρουσία, η οποία αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να κτίσει συμμαχίες και με τις χώρες της περιοχής και σε διεθνές επίπεδο. Διότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, και όχι όταν μετατρέπεται η ΔΕΘ σε βάθρο για τα κομματικά ακροατήρια.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους εκπροσώπους των αμερικανικών κολοσσών, που έρχονται στη συμπρωτεύουσα μετά τη σπουδαία προεργασία της αμερικανικής πρεσβείας. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Θεσσαλονίκης, αλλά και η προσφορά της, είναι να πείσει ότι η Ελλάδα αξίζει να προτιμηθεί από τους Αμερικανούς επιχειρηματίες. Οι επενδύσεις τους θα είναι ανάσα για την ελληνική οικονομία, αλλά θα τους αποφέρουν και σίγουρα κέρδη…
πηγή: hellasjournal
https://hellas-now.com/m-ignatioy-giati-oi-megales-dynameis-agapisan-xafnika-tin-thessaloniki/
0 Σχόλια