Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανοίγουμε από το πουθενά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή., ακόμα και διαμελισμό;
Δεν θα λέγαμε ότι είναι υπερβολική αυτή η παρατήρηση, καθώς ολόκληρη η Δύση, ΜΜΕ, κράτη και ιστορικοί, αρχίζουν να πετάνε βόμβες για το μέλλον της περιοχής.
Σκοπός και στόχος η αλλαγή των συνόρων.
Ελεγχος των αγωγών και να βγει πάση θυσία η Ρωσία από τα Βαλκάνια.
Η κερκόπορτα άνοιξε πλέον.
Τα όσα θα διαβάσετε, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα θέλω και τους σχεδιασμούς διάφορων κέντρων εξουσίας.
Ταυτόχρονα παρουσιάζουν νέους χάρτες-σοκ!
Ο Stefan Troebst, Καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην πΓΔΜ θεωρεί το προτεινόμενο όνομα αποδεκτό από την πλευρά της πΓΔΜ,
αλλά ακατανόητο από ελληνική σκοπιά.
Ο Troebst λέει:
«Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο “πηγαίνουν πακέτο” και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα»
Καταλαβαίνετε τι λέει με λίγα λόγια, ξεκάθαρη τοποθέτηση, να ενωθούν η Μακεδονία μας με τα Σκόπια. Ενα σχέδιο που είχε η ΕΣΣΔ στο παρελθόν, όπου το ΚΚΕ κατά την διάρκεια της γνωστής 5ης ολομέλειας είχε αποφασίσει να φέρει είς πέρας αυτό το σχέδιο.
Γιατί υπάρχει διαμάχη για το όνομα Μακεδονία;
Η σύγκρουση εξερράγη το 1991, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δηλώνει την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία (Μακεδονία).
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής, χρησιμοποιείται ήδη για το βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελληνικά εδάφη.
Επί του παρόντος, το προσωρινό όνομα είναι επίσημα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M).
Ποιοι είναι οι Μακεδόνες που ψηφίζουν την Κυριακή;
Με τους Έλληνες, οι Μακεδόνες συμφώνησαν για τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία.
Εάν το όνομα επικρατήσει, οι Έλληνες με τη σειρά τους θα σταματήσουν να εμποδίζουν την προσέγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η ψηφοφορία είναι ως εκ τούτου:
«Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ
και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας;»
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας επεκτείνεται κυρίως στις χώρες της Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως αναφέρει το thepresident.gr
Είναι το νέο όνομα μια καλή λύση;
Πρόκειται για συμβιβασμό.
Ο ειδικός Stefan Troebst, καθηγητής της Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, υποστηρίζει ότι το όνομα τη “Βόρειας Μακεδονίας” είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευτρά, αλλά ακατανόητο. Λέει ο Troebst :
“Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα. ”
Ποια είναι η άποψη ανάμεσα στους Μακεδόνες;
Η αντιπολίτευση μιλά για προδοσία. Ακόμη και οΙ επικεφαλής του κράτους αντιτίθενται:
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (43) διαπραγματεύθηκε το συμβιβασμό, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ (58) με πομπώδη λόγια, δήλωσε ότι η μετονομασία υπονομεύοντας την εθνική ταυτότητα. Καλεί για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.
Πώς θα πάει η ψηφοφορία;
Σύμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφία των Μακεδόνων θα ψηφίσει ναι. Ωστόσο, ήταν αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά 50%.
Λέει ο Troebst: “Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι εντελώς ξεπερασμένες λίστες εκλογικού καταλόγου, στις οποίες απαριθμούνται ονόματα από 1,5 έως 1,8 εκατομμύρια πολίτες. Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός σε ηλικία ψήφου, υπολογίζεται σε μόλις 1,1 εκατομμύρια – οι υπόλοιποι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είναι άγνωστοι ή έχουν πεθάνει:
«Η συμμετοχή στη ψηφοφορία κατά το 50 τοις εκατό προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα σημαίνει περίπου 900.000 ψήφοι!
Τι συμβαίνει εάν η ψήφος είναι άκυρη;
Αυτό που συμβαίνει μετά συνταγματικά, είναι ασαφές. Ίσως τότε κληθεί το κοινοβούλιο να αποφασίσει.
Πώς θα αντιδράσουν οι ηττημένοι;
Η πρώτη αντίδραση που αναμένεται είναι μαζικές, ακόμη και βίαιες διαμαρτυρίες.
Μόλις αρχίσουν
οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, η αποδοχή θα αυξηθεί ραγδαία, πιστεύει ο Stefan Troebst.
Πώς επηρέασε η διαφορά τα δύο κράτη;
Η διαμάχη τελείωσε το 1994, όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα.
Η Αθήνα μπλοκάρει επίσης την ένταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ελάχιστα αισθητά αποτελέσματα στο εμπόριο.
Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια.
Πώς προέκυψε η περιοχή της Μακεδονίας;
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας καλύπτει το σημερινό κράτος της Μακεδονίας, τη βόρεια Ελλάδα και τμήματα της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας.
Μετά το σχηματισμό και την επέκταση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας (7ος αιώνας π.Χ. έως 146 π.Χ.), το μέγεθος της περιοχής άλλαξε ξανά και ξανά.
Όταν η περιοχή ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922), το όνομα Μακεδονία ξεχάστηκε.
Στα μέσα του 19ου αιώνα ανανεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει μια γεωγραφική περιοχή.
Αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι τερμάτισαν τη βασιλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1912/13,
η περιοχή της Μακεδονίας, τώρα 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίστηκε μεταξύ των διαφόρων κρατών.
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg προπαγανδίζει κατά της Μόσχας και υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δείχνοντας πως οι ξένοι τα παίζουν όλα για όλα πλέον.
Στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μετονομασία της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
Η προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού είναι το κλειδί για την διευθέτηση της 27χρονης αντιπαλότητας με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg ,οι αντιπαραθέσεις για το Brexit, την άνοδο του εθνικισμού και την αντιμετώπιση της Ρωσίας καταπονούν την Ευρώπη, ωστόσο το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ που οδεύει προς επίλυση αφορά μια περιοχή όπου διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει την αλλαγή.
Τα Βαλκάνια είναι το θέατρο της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η επίλυση της διένεξης θα συνιστούσε μια σπάνια νίκη σε μια ασταθή περιοχή, τα έθνη της οποίας ακόμη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του ΄90.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, έχει αποδεχτεί να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, που αντιτίθεται σθεναρά στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ,
επιδιώκει να αποτρέψει τις εξελίξεις και προσπαθεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Η Μόσχα υποστηρίζει την εθνικιστική αντιπολίτευση, που κυβέρνησε επί μια δεκαετία πριν αντικατασταθεί από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ . Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ωστόσο διατηρεί παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις με τη Μόσχα, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι δωροδόκησαν αξιωματούχους για να εμποδιστεί η συμφωνία.
«Η Ρωσία έχει διακηρύξει δημόσια ότι είναι αντίθετη στην ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ, επομένως θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διαδικασία. Αναμένω την κορύφωση της επιρροής τους εδώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι όποιες ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού της ψήφου περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ανάμειξης της Μόσχας.
Έρευνα του Societas Civilis Institute for Democracy έδειξε ότι την συμφωνία υποστηρίζουν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ανέρχεται στο 58%.
Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα ισχυρή από τους Αλβανούς της χώρας.
Υπάρχει κίνδυνος η περιορισμένη συμμετοχή των Σλάβων να αφήσει μια «πικρή αίσθηση» για την συμφωνία, δήλωσε ο Οσμάνι .
Αντιρρήσεις για την συμφωνία έχουν διατυπωθεί και στις δύο χώρες από πολιτικές ομάδες που θεωρούν ότι έγιναν υπερβολικές παραχωρήσεις.
Οι ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος
του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, απορρίπτουν την συμφωνία.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να επενδύσουν πολιτικά στις εξελίξεις του καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτέλους το τρίτο διεθνές πρόγραμμα στήριξης.
Ο Ζάεφ από την πλευρά του θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί η συνταγματική τροποποίηση και αυτό εφόσον το «Ναι» υπερισχύσει στο δημοψήφισμα.
«Η κυβέρνηση θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κρίσιμη για την μελλοντική ευημερία και ασφάλεια της χώρας.
Τα Βαλκάνια έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και αυτό είναι ουσιαστικά μια συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Στίβεν Μέγερ, καθηγητής στο Daniel Morgan GraduateSchool of National Security της Ουάσινγκτον.
http://www.epilekta.com/2018/09/ein-land-sucht-einen-neuen-namen.html
0 Σχόλια