Τι κρύβεται πίσω απο τον ακήρυκτο πόλεμο Ελλάδος – Ρωσίας;




Της Γεωργίας-Χριστίνας Τσαούση*

Ένας ανταγωνισμός που υπέβοσκε εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα έλαβε την μορφή διπλωματικής κρίσης, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, με την κατηγορία πως δρούσαν παράνομα κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές οι παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά επίσης και ο χρηματισμός κρατικών λειτουργών.

Τέτοιου είδους ενέργειες αναντίρρητα υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών αλλά και την εικόνα της Ρωσίας στη χώρα μας, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης
της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως επί παραδείγματι στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ και την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Γιατί επήλθε σύγκρουση;

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποτιμήσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στα Σκόπια, καθώς είναι η τελευταία χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τη Σερβία, όπου η Ρωσία ασκεί ισχυρή επιρροή.

Η πτώση του Γκρούεφκσι, η οποία έλαβε χώρα έπειτα από έναν ακήρυχτο πόλεμο στα Σκόπια μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις φιλοδυτικές κινήσεις του Ζάεφ, οδήγησαν σε ανατροπή των ρωσικών σχεδίων.

Η ρωσική διπλωματία επιδόθηκε έτσι σε έναν αγώνα de facto ακύρωσης της συμφωνίας ανάμεσα σε Σκόπια και Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί η ένταξη
της πρώτης στο ΝΑΤΟ.

Ξεκινάει πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Μόσχας;

Ο <<υβριδικός>> πόλεμος της Ρωσίας με την Ελλάδα δεν είχε γίνει εμφανής μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας και αισιοδοξίας. Τότε μάλιστα είχε επιβεβαιωθεί η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν περί τα τέλη του χρόνου. Επακόλουθο όμως των τελευταίων σοβαρών γεγονότων ήταν η προσωρινή αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ
στη χώρα μας, όπως επίσης και του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Επιτακτική μοιάζει η ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με προσεκτικούς χειρισμούς την κατάσταση και να θέσει τα όρια που πρέπει να υπάρχουν, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ρωσία. Ακόμη κι αν υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας στο επιχείρημα περί <<ανθελληνικής>> συμμαχίας Πούτιν-Ερντογάν, το συμφέρον της Ελλάδας έγκειται στην ανατροπή αυτής της συμμαχίας και όχι στην ενίσχυσή της.


*Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ και ΕΛΙΣΜΕ


pellanews.gr



Το διαβάσαμε από το: Τι κρύβεται πίσω απο τον ακήρυκτο πόλεμο Ελλάδος – Ρωσίας; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/09/blog-post_436.html#ixzz5QbbtqnhF

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια