«Πικρή» δικαίωση:Κακά μαντάτα για την ανθρωπότητα.Αυτό θα είναι το νέο παγκόσμιο προλεταριάτο
Η τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και να υποσκάψουν την ελευθερία,
ευνοώντας την συγκέντρωση δύναμης στα χέρια μιας μικρής ελίτ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη τυραννία, μια ψηφιακή δικτατορία.
Αυτά είναι τα λόγια του Ισραηλινού
ιστορικού συγγραφέα Νουβάλ Νώε Χαράρι.
του Κίμωνα Χαραλάμπους
Όπως αναφέρει, η φιλελεύθερη δημοκρατία φαίνεται να χάνει σταδιακά την αξιοπιστία της, καθώς «στριμώχνεται» το μεγάλο στήριγμά της, η μεσαία τάξη, ενώ παράλληλα σε αρκετές χώρες ο πολιτικός λόγος γίνεται ολοένα πιο διχαστικός, δημαγωγικός και αυταρχικός.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα θα μπορούσαμε να πούμε.
Οι υπέρογκοι φόροι γονατίζουν την μεσαία τάξη και κατά αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας, το οποίος είναι σε θέση να δουλεύει ελεύθερα και ανεξάρτητα από το Κράτος, όντας μη εξαρτώμενο από αυτό.
Ο συγγραφέας συνεχίζει:
Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, ευνοούν πια αντιδημοκρατικές επιλογές. Οι δύο αυτές τεχνολογίες από κοινού θα προκαλέσουν άνευ προηγουμένου αναστατώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία, σε σημείο που η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά μπορεί να χάσουν το νόημά τους.
Τι είδους αναστατώσεις άραγε;
Διαβάστε προσεχτικά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο:
Όσο κι αν οι άνθρωποι πασχίζουν να εκπαιδεύονται δια βίου για να μη μείνουν πίσω και όσο κι αν «εφευρίσκουν» ξανά τον εαυτό τους, δύσκολα θα ανταγωνισθούν τις έξυπνες μηχανές στο μέλλον. Έως το 2050 μια νέα «άχρηστη τάξη», ένα νέου τύπου προλεταριάτο, μπορεί να έχει αναδυθεί, αν μη τι άλλο επειδή πολλοί άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει κάθε νοητική προσπάθεια να μαθαίνουν νέες δεξιότητες για να βρίσκουν δουλειά.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ίδιες τεχνολογίες που μπορούν να καταστήσουν οικονομικά περιττούς δισεκατομμύρια ανθρώπους, κάνουν πιο εύκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ανθρώπων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις ψηφιακές διδακτορίες. Με άλλα λόγια, κατά τον Χαράρι, καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν την οικονομική αξία τους, θα χάνουν παράλληλα και την πολιτική δύναμή τους.
Ένα κράτος μπορεί πλέον πιο εύκολα να είναι μοντέρνο, παραγωγικό και αυταρχικό, καθώς τεράστιοι όγκοι δεδομένων είναι δυνατό να υποστούν επεξεργασία κεντρικά. Όσα περισσότερα στοιχεία έχει ένας αλγόριθμος στη διάθεσή του, τόσο καλύτερα δουλεύει. Έτσι, τα συγκεντρωτικά συστήματα ίσως αποδειχθούν τελικά πιο αποδοτικά από τα αποκεντρωμένα.
Μια αυταρχική κυβέρνηση π.χ. που θα διατάξει τους πολίτες της να δώσουν δείγματα DNA και άλλα προσωπικά ιατρικά δεδομένα σε μια κεντρική βάση δεδομένων, θα έχει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών που διαφυλάσσουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους.
Παράλληλα, χάρη στη νέα τεχνολογία θα ενταθούν οι προσπάθειες να επηρεασθούν τα συναισθήματα και οι
προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Έτσι, η δημοκρατία θα μεταλλαχθεί σε ένα «κουκλοθέατρο», όπου κάποιες ελίτ αφανώς θα έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να χειραγωγούν τους πολίτες-ψηφοφόρους.
Μια νέα άχρηστη τάξη ανθρώπων. Ένα νέο προλεταριάτο τεμπέληδων που θα άγονται και θα φέρονται, δίχως όρεξη για δημιουργία. Έρμαιο στα χέρια της παγκόσμιας εξουσίας, η οποία θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία, όχι για να ενισχύει την εργασία των ανθρώπων, αλλά για να την κλέβει από αυτούς.
Ταυτόχρονα όλοι θα παρακολουθούνται και θα φακελώνονται με μέσα που ούτε φανταζόμαστε. Θα επηρεάζονται ακόμα και τα συναισθήματά μας ή οι προτιμήσεις μας.
«Το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων», όπως ονομάζεται το βιβλίο του Δημοσθένη Λιακόπουλου που είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά, βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε.
el.gr
https://hellas-now.com/pikri-dikaiosi-kaka-mantata-gia-tin-anthropotita/
0 Σχόλια