Η Ελλάδα μετατρέπεται στη νέα Μέση Ανατολή - Κίνδυνοι, οφέλη και οφειλόμενες δράσεις






Το 1916 υπεγράφη μεταξύ Μ. Βρετανίας και Γαλλίας η συνθήκη Σάικς-Πικώ με την οποία οι πρώην αποικιοκράτες μοίραζαν την Μ. Ανατολή.


Από: hellenicsunrise2.blogspot.com
Greek Spirit

Το κριτήριο για τον διαμοιρασμό της περιοχής και την ίδρυση κρατών αποτέλεσε η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου.


Στην συνθήκη Σάικς-Πικώ κυριάρχησε η Βρετανική μεθοδικότητα και εμπειρία. Οι Βρετανοί σχεδίασαν τον χάρτη της περιοχής με βάση τα συμφέροντά τους . Σχεδίασαν και όρισαν τα όρια του Ιράκ, της Συρίας, Ιορδανίας και Λιβάνου με την ανυποψίαστη Γαλλία να τα αποδέχεται .
Τα κράτη αυτά εμπεριείχαν και περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία έβγαινε από τον Α' ΠΠ ηττημένη.


Οι Βρετανοί θα διατηρούσαν την επιρροή τους στο Ιράκ και οι Γάλλοι
στην Συρία και Λίβανο.
Βέβαια, οι Βρετανοί εξασφάλισαν το Ιράκ , του οποίου τα όρια είχαν σχεδιάσει, ακριβώς επειδή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή.


Η Γαλλία διατήρησε την επιρροή της σε Λίβανο και Συρία αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι οι Βρετανοί είχαν εξασφαλίσει τα όλα πετρέλαια για το εαυτό τους, εφόσον η Συρία και ο Λίβανος δεν διέθεταν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.


Καμία μέριμνα δεν πάρθηκε από τους πρώην αποικιοκράτες σε ότι αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση των νεοϊδρυθέντων κρατών με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούνται από θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες που δεν είχαν τίποτα κοινό ή ακόμα χειρότερα, εχθρεύονταν η μια την άλλη. Κούρδοι, σιιτές Αραβες, σουνίτες Άραβες, χριστιανοί αλλά και άλλες μειονοτικές θρησκευτικές σέκτες κλήθηκαν να συγκροτήσουν κράτη-έθνη με τραγικά αποτελέσματα όπως ο εμφύλιος του Λιβάνου και οι διώξεις του Χαφέζ Αλ Άσαντ εναντίον των σουνιτών φονταμενταλιστών την δεκαετία του 80 και 70 αντίστοιχα.


Ο γεωγραφικός όρος" Μέση Ανατολή" σταδιακά επεκτάθηκε και στην Αραβική χερσόνησο και Αίγυπτο.


Σήμερα ωστόσο, το ενδιαφέρον των πρώην αποικιακών δυνάμεων επικεντρώνεται στα κοιτάσματα της Αν Μεσογείου (Λεβάντε, δηλαδή χωρικά ύδατα Ισραήλ-Συρίας-Λίβανου) , της Κύπρου , της Κρήτης και του Αιγαίου.


Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των παραπάνω περιοχών αρκούν, με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, για την τροφοδοσία της Ευρώπης για επόμενα 100 χρόνια.


Οι πρώην αποικιοκράτες, Γαλλία και Βρετανία , βρίσκονται πλέον αποδυναμωμένοι και υπο την σκιά των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Βρίσκονται επίσης εξαρτώμενοι ενεργειακά από την Ρωσία .
Η Γερμανία ήταν η μεγάλη χαμένη του Α΄ΠΠ . Η Ρωσία ήταν η μεγάλη χαμένη στην μοιρασιά της Σάικς- Πικώ. Η Τουρκία με την σειρά της ήταν η μεγάλη χαμένη της Μ. Ανατολής εφόσον έχασε εδάφη στο Ιράκ και Μεσοποταμία όπως οχ η Μοσούλη.


Οι τρεις χαμένοι
της μοιρασιά του 1916 σήμερα έχουν καταφέρει να ελέγχουν όσο την Μ.Ανατολή όσο και την τροφοδοσία τα Ευρώπης με υδρογονάνθρακες .


Η Γερμανία προκάλεσε τον πόλεμο στην Συρία , σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ , για να υλοποιήσει ένα αγωγό αερίου που θα διέσχιζε το Κατάρ-Σαουδική Αραβία- Ιορδανία- Συρία-Τουρκία –Ελλάδα- Βόρεια Ήπειρο-Ιταλία-Αυστρία.


Η Συρία του Άσαντ δεν δέχθηκε το σχέδιο που της προτάθηκε το 2009 και το 2011 το καθεστώς Άσαντ αντιμετώπισε το ξέσπασμα του εμφύλιου ο οποίος μετατράπηκε σε μικρής έκτασης παγκόσμιο πόλεμο.


Η Ρωσία επενέβη και στήριξε την Συρία για να μην υλοποιηθεί ο αγωγός Κατάρ-Αυστρίας ο οποίος θα αφαιρούσε το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη.


Οι ΗΠΑ ωστόσο θέλουν την Ευρώπη ενεργειακά αυτόνομη από την Ρωσία για να μπορέσουν να πλήξουν την ρωσική οικονομία.


Έτσι οι ΗΠΑ έριξαν το βάρος στα κοιτάσματα της Αν Μεσογείου-Αιγαίου-Κύπρου-Κρήτης.
Η Ελλάδα είναι πλέον η νέα Μ. Ανατολή σε ότι αφορά τους κινδύνους σχετικούς με την όρεξη των πρώην αποικιοκρατών Ευρωπαίων για αέριο και πετρέλαιο όσο και των σχεδιασμών των ΗΠΑ .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ρωσία αντιτίθεται στα σχέδια ΗΠΑ και Ευρωπαίων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου , Ελλάδας κα Κύπρου.


Η Ελλάδα ανίσχυρη όσο ποτέ εισέρχεται σε μια εποχή που παρουσιάζει κινδύνους που έχουν
σχέση με την ίδια την εδαφική της κυριότητα ,εισέρχεται σε μια εποχή στην οποία κινδυνεύει να υποστεί ότι και η Μ. Ανατολή το 1916 και μετά .


Η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα αντικυκλώνα χαμηλού γεωπολιτικού βαρομετρικού
ΗΠΑ-Ευρώπη αλλά και Γερμανία εξυφαίνουν σχέδια όχι μόνο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των Ελληνικών κρατών αλλά και για τις διόδους εξαγωγής τους προς την Ευρώπη, δίοδοι οι οποίοι θα διασχίζουν την Βόρεια Ελλάδα και Σκόπια .
Αγωγοί όπως ο EAST MED και ο ΤΑΡ μπορούν να επιφέρουν πλούτο αλλά και χάσιμο εθνικής κυριαρχίας.


Ακριβώς όπως το 1989 οι ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ κατάφεραν πλήγμα στην οικονομία της ΕΣΣΔ με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, πτώση που άρχισε από το 1986 , έτσι και σήμερα οι ΗΠΑ θέλουν το σπάσιμο του ενεργειακού μονοπωλίου της Ρωσίας στην Ευρώπη .Μόνο έτσι η Δύση θα μπορέσει να υποτάξει την Ρωσία.


Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ανέτοιμη όσο ποτέ.....
http://www.freepen.gr/2018/09/blog-post_117.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια