Ιράν: Δώδεκα νεκροί από επιθέσεις του ISIS στο Κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο Χομεϊνί Νεκροί και οι τέσσερις δράστες στο Κοινοβούλιο - Για επιθέσεις αυτοκτονίας μιλούν τα κρατικά ΜΜΕ - Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ






Μπαράζ επιθέσεων που μοιάζει να ήταν συντονισμένες σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη. Στο στόχαστρο μπήκαν η Βουλή και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ πληροφορίες που έκαναν λόγο και για χτύπημα σε σταθμό του μετρό δεν επιβεβαιώθηκαν. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).


Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής υπηρεσίας πρώτων βοηθείών Pir-Hossein Kolivand σε δηλώσεις τους στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο το περιστατικό με τα πυρά και την ομηρεία στο ιρανικό κοινοβούλιο έληξε, ενώ οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Ο Χοσεΐν Χασεμί πρόσθεσε ότι ένας εργάτης σκοτώθηκε κατά την επίθεση του μαυσωλείου και πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τέσσερις ένοπλοι και ότι ένας κηπουρός του μαυσωλείου σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση ενας άνδρας ανατινάχθηκε και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου.

Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.


Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν απομείνει από τους δράστες βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν, ενώ άλλα τέσσερα κρατούνται όμηροι. Άγνωστο αν πρόκειται για βουλευτές ή φρουρούς.

Ο βουλευτής Ελίας Χαζράτι δήλωσε στο PressTV ότι οι δράστες έφεραν καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι τρία άτομα άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε Κοιμητήριο στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης. Ένας κηπουρός σκοτώθηκε και αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Tα κρατικά ΜΜΕ μιλούν για επίθεση αυτοκτονίας, δεδομένου ότι το ένα άτομο ανατινάχθηκε. Δύο ακόμα συνελήφθησαν.

Καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις βίαιες επιθέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, σε όλες της τις εκφάνσεις και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό του Ιράν και στην Κυβέρνησή του καθώς και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» προσθέτει.

Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων, την ευθύνη των οποίων για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν σήμερα στην Τεχεράνη», τόνισε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναουέρτ.

«Η αχρειότητα της τρομοκρατίας δεν έχει καμία θέση σε έναν ειρηνικό, πολιτισμένο κόσμο», σημείωσε η Ναουέρτ.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=884103


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια