Αριθμοί - σοκ: Οι μετανάστες εξακολουθούν να έρχονται ...αλλά σταμάτησαν να φεύγουν




Η μεγαλύτερη είσοδος προσφύγων και μεταναστών των τελευταίων μηνών καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Αιγαίο αλλά και την Κεντρική Μεσόγειο.


Την ίδια στιγμή που τα νησιά έχουν και πάλι γεμίσει ασφυκτικά, η... απόφαση για μετεγκατάστασή τους σε χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμη να… ναυαγήσει.

Στη Χίο νέες δραματικές εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με δεκάδες σκηνές μεταναστών να έχουν στηθεί δίπλα από παραλία στη Σούδα μέσα σε άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση παράνομων εισόδων Τούρκων και Πακιστανών, επιλέγοντας όμως τα σύνορα του Εβρου για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν από τις 22 Μαΐου έως και τις 28 στο Αιγαίο και κυρίως στη Χίο. Το ίδιο χρονικό διάστημα έφυγαν για τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία μόλις 162 πρόσφυγες μέσω του προγράμματος της μετεγκατάστασης, ενώ 96 άτομα έφυγαν με το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής για τις πατρίδες τους. Στην Τουρκία έγινε η επανεισδοχή 10 μη Σύρων.

Δύο είναι οι σοβαρές παρατηρήσεις που καταγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αρχικά η μεγάλη αύξηση παράνομων εισόδων από την Τουρκία μέσω του Διδυμότειχου και της Ορεστιάδας και του Εβρου. Αυτή η νέα τάση είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή τους τελευταίους μήνες, όμως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα ποσοστά παράνομων εισόδων (κυρίως Τούρκων και Πακιστανών) μέσω κυκλωμάτων, οι οποίοι τους περνάνε με αυτοσχέδιες βάρκες από τον ποταμό Εβρο και μετά τους μεταφέρουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης στις ροές δεν άργησαν να φανούν και στη Χίο, όπου νέοι άναρχοι προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν φτιαχτεί πάνω στην παραλία δίπλα από το κέντρο κράτησης της Σούδας. Μαζί με τους αρουραίους και τα λύματα που καταλήγουν κατευθείαν στη θάλασσα, επιβιώνουν μέσα σε τέντες 250 με 300 άνθρωποι, με την Υπατη Αρμοστεία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προσπαθούν να προσφέρουν τα βασικά είδη ανάγκης.


Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζουν 9.170 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, δείχνοντας την τάση αύξησης των προσφυγικών ροών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυτός άγγιξε τα ποσοστά του Φεβρουαρίου, όπου τότε είχαν καταγραφεί 9.209, μετά από μία συστηματική προσπάθεια απομάκρυνσής τους από τα νησιά. Στις αρχές του έτους στα νησιά βρίσκονταν 11.078 άτομα, στις 31 Ιανουαρίου 10.123, στις 30 Μαρτίου 8.604 και στις 30 Απριλίου 8.546.

Συνολικά, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 πέρασαν 6.142 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.859 στη Λέσβο, 2.876 στη Χίο και 1.407 στη Σάμο. Από τα νησιά αναχώρησαν 8.020 άτομα είτε με κατεύθυνση την άλλη Ελλάδα, ως άτομα που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες ή εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου σε αυτά ή επέστρεψαν σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στην Τουρκία ή οικειοθελώς ζήτησαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Η άγνωστη ιστορία των Μπιντούν από το Κουβέιτ

Στη Χίο, μέσα από τα αυξημένα κύματα μεταναστών, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς μετανάστες από το Κουβέιτ ασαφούς εθνικότητας, οι οποίοι ονομάζονται Μπιντούν (Bidοon ή Bedoon). Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Χίου, οι παραπάνω πρωτοεμφανίστηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε άρχισαν να καταγράφονται ως ασαφούς εθνικότητας ενώ οι ρυθμοί άφιξής τους κρίνονται ως αυξανόμενοι. Ας σημειωθεί ότι μόνο το μήνα Μάιο, οι αφίξεις Μπιντούν αντιπροσωπεύουν το 9% των συνολικών αφίξεων στη Χίο, ενώ από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Μαΐου ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 246 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα.

Η εκτίμηση είναι ότι οι άνδρες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, με την προσδοκία να τους συναντήσουν. Η συγκεκριμένη εθνότητα, αναφέρει η ιστοσελίδα www.astraparis.gr, στο Κουβέιτ αντιμετωπίζεται ως «απάτριδες» (ανιθαγενείς),
χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και επιπλέον διώκονται και ουσιαστικά πηγαινοέρχονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου και κυρίως στο Ιράκ. Ο συνολικός αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Μεγάλα κυκλώματα διακίνησης σε Πορτογαλία και Τουρκία

Δύο ακόμα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν σε Τουρκία και Πορτογαλία. Σημαντικές πληροφορίες φαίνεται πως διερευνούν οι πορτογαλικές Αρχές και είναι κοντά στο να εντοπίσουν διεθνές κύκλωμα που κυρίως διακινεί πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και Γαλλία. Το κύκλωμα αυτό φαίνεται ότι έχει στενές σχέσεις και με την Ελλάδα, καθώς μέρος των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν στην Πορτογαλία προέρχεται και από τα κέντρα υποδοχής του Αιγαίου και της ενδοχώρας. Η τακτική του κυκλώματος ήταν η εξής: Μόλις οι πρόσφυγες έφταναν στην Πορτογαλία μέσω του προγράμματος, εισέπρατταν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνταν και χάνονταν τα ίχνη τους. Υπολογίζεται ότι στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή «αγνοούνται» 400 πρόσφυγες, ενώ ήδη οι 180 έχουν εντοπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προωθείται η επιστροφή τους στην Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές Αρχές δήλωσαν ότι συνέλαβαν μέλη κυκλώματος που προσπάθησαν να φτιάξουν κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων 30 χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι του Δικελίου, απέναντι από τη Λέσβο.








http://greece-salonika.blogspot.com/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια