Και ξαφνικά... «ύμνοι» Σόιμπλε για Τσακαλώτο!





Σε νέο ανακάτεμα της τράπουλας του Eurogroup προχώρησε ο Β. Σόιμπλε, παραμονές της συνεδρίασης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το πλαίσιο της συμφωνίας που περιμένει για το ελληνικό πρόγραμμα.



Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση, «θα το πετύχουμε την Πέμπτη, θα δείτε», τόνισε σε οικονομικό συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο, αποφεύγοντας όμως κάθε άλλη αναφορά στη λύση που βλέπει.

Στη συνέχεια, μιλώντας στο Dow Jones Newswires, εξαπέλυσε νέες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της διαπραγμάτευσης.
Η γαλλική πρόταση

Μέχρι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τηρούσε στάση αναμονής έναντι της γαλλικής πρότασης Λε Μερ, για την οποία είχε ενημερωθεί από τον Γάλλο ομόλογό του την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Β. Σόιμπλε δεν είδε θετικά την πρωτοβουλία, ωστόσο την άφησε να εξελιχθεί και περιμένει να υποβληθεί αύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν έχει δείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει την υιοθέτηση της πρότασης Λε Μερ από το Eurogroup, από την άλλη όμως δεν μπορεί και να την απορρίψει χωρίς συζήτηση.


Σύμφωνα με συνεργάτες του Γερμανού υπουργού, «οι προτάσεις για το ελληνικό χρέος θα συζητηθούν (μαζί με τις ήδη υποβληθείσες από τον ESM) στη λήξη του προγράμματος και εφόσον είναι απαραίτητο».

O Γερμανός υπουργός δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος ότι στις 15 Ιουνίου το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που επικαλείται η DW, «το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος, με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Επίσης, «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και στις διαπραγματευτικές του δυνατότητες, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικός υπουργός» και «σκληρός διαπραγματευτής» αλλά έσπευσε να προσθέσει στο Dow Jones ότι «δεν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλ. Τσίπρα».

Στην αναφορά του το Οικονομικό Πρακτορείο αποδίδει στον Γερμανό υπουργό και την περιγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με την καγκελάριο, σημειώνοντας ότι η Α. Μέρκελ επισημαίνει πως το θέμα είναι στην αρμοδιότητα του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η καγκελάριος πρέπει να αντιταχθεί στο φαινόμενο «ολοένα και περισσότερα θέματα να τίθενται προς επίλυση στους αρχηγούς των χωρών της Ε.Ε.».
Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη, αλλά όχι στον Βόλφγκανγκ


Απαντώντας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες («Ραδιόφωνο 24/7») ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αντέτεινε όπως ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι στο εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα να διαψευστεί αυτό και να αποδειχθεί ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου «θα δώσει μια θετική λύση, την αναγκαία λύση».Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια