ΚΑΤΑΡ – ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – Πόσο κοντά είμαστε σε έναν Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο;





ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Η συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τέχνασμα του Πούτιν για να κερδίσει χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ρωσίας το 2024.Η δήθεν συμμαχία εξυπηρετεί την Ρωσία όχι στα συμφέροντα της στην Μ.Ανατολή όπως ευρέως πλασάρεται αλλά στον ενδόμυχο φόβο των Ρώσων για κλείσιμο των στενών. Όσο πιο κοντά έχεις τον εχθρό σου τόσο πιο εύκολα τον ελέγχεις, αυτό κάνει κι ο Πούτιν με τον Ερντογάν.
Στο μεταξύ λέμε και καμιά μα@@@κία για να περνάει η ώρα που λέει και το ανέκδοτο, όπως πχ η πώληση των S 400 στην Τουρκία.

Η Ρωσία έσυρε τον Ερντογάν σε ατραπό απο τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει.Αφού ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε τον ευμετάβλητο του χαρακτήρα του Ταγίπ τον έπεισε ότι μπορεί να εισβάλει στην Βόρεια Συρία για να ακυρώσει την ίδρυση του Κουρδικού Κράτους χωρίς να έχει επιπτώσεις από τον Ρωσο-ιρανικό παράγοντα που στην ουσία κυβερνάει την Συρία αυτή την στιγμή.

Ο Ταγίπ έπεσε με τα μούτρα στην παγίδα και εισέβαλε στην Αλ Μπαμπ αγνοώντας τις ΗΠΑ οι οποίες είναι ακόμα ανύπαρκτες στρατιωτικά στην περιοχή και σε αντίθεση με τυς Ρώσους προωθούν τασυμφέροντα τους μέσω των Κούρδων .
Ο Ταγίπ γρήγορα διαπίστωσε ότι εάν αψηφήσει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τις ρωσικές επιθυμίες και σχεδιασμούς στην περιοχή θα υποστεί αντίποινα Στις 8 Φεβρουαρίου ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με κάθε άνεση στρατόπεδο των Τουρκων που είχαν περικυκλώσει την Αλ Μπαμπ .Οι Τούρκοι ορθώς ανεπίσημα εξέλαβαν το περιστατικό ως προειδοποίηση της Ρωσίας για τα σχέδια της Τουρκίας για επέκταση των επιχειρήσεων πρός νότο και δυτικά .Οι Ρώσοι θέλουν την βορειοδυτική Συρία δικιά τους ως περιοχή που θα εκβάλει ο αγωγός τους που θα φέρνει αέριο απο το Ιράν.Προχθές μάλιστα οι Ρώσοι απέστειλαν και στρατό στην πόλη Αφρίν που βρίσκεται στην βορειοδυτική Συρία θέλοντας να δηλώσουν στους τουρκους ότι δεν πρέπει ούτε να σκέφτονται επιχειρήσεις στα δυτικά

Ο Ερντογάν με την σειρά του απεφάσισε για ένα κατ ουσίαν εμπάργκο επιβάλλοντας δασμούς μέχρι και130 % κάνοντας ουσιαστικά αδύνατη την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία.Είναι αυτό συμμαχία ;
Παράλληλα ο Ερντογάν έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με την Γερμανία και Ευρώπη.Το γεγονός αυτό είναι κοσμογονικό εφόσον έχουμε υπ όψιν ότι η Τουρκία και Γερμανία είναι μαζί με το Κατάρ ο άξονας που δημιούργησε τον πόλεμο στην Συρία για να περάσει ο αγωγός αερίου Κατάρ-Ευρώπης. Στο ΄΄κόλπο» ήταν και οι ΗΠΑ αλλά και όλοι οι κολαούζοι της Γερμανίας όπως η Ολλανδία και η Πολωνία.Με την Πολωνία μάλιστα η Γερμανία δημιούργησε ως εργολάβος των ΗΠΑ την Ουκρανική πολιτειακή κρίση που οδήγησε στο σημερινό χάος στα ανατολικά της χώρας.
Όλοι οι παλιοί συμμορίτες έχουν στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου.Ο Ερντογάν εναντίον της Γερμανίας και Ολλανδίας, η Πολωνία εναντίον της Γερμανίας και όλοι αναμένουν την επίσημη πολίτικη των ΗΠΑ για την Ευρώπη και Μ.Ανατολή η οποία όμως δεν φαίνεται πουθενά.Ο Τραμπ εκτός από την συνέχιση με εντονότερο ρυθμό της πολιτικής Ομπάμα για απαξίωση της Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ δεν έχε δείξει ότι διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο και πυγμή για κάτι παραπάνω.


Η στήριξη στους Κούρδους από τις ΗΠΑ ναι μεν παραμένει σταθερή και αυξάνουσασα αλλά παρόλα αυτά τα αποτελέσματα είναι φτωχά και η ασάφεια στη βόριεα Συρία διαιωνίζεται

Όσο για το Ιράν τα πράγματα είναι ακόμα πιο θολά εφόσον ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με την συμφωνία ελέγχου του πυρηνικού του προγράμματος από την Δύση, δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα ενδώσει στα αιτήματα του Ισραήλ για προληπτικό χτύπημα εναντίον των πυρηνικών υποδομών του Ιράν διστάζοντας να δυσαρεστήσει την Ρωσία η οποία διεκδικεί το Ιράν και που άλλωστε πολεμά μαζί του στην Συρία.


Ο Τραμπ φαίνεται ότι σε επίπεδο συμβούλων έχει πρόβλημα διότι δεν αρκεί μόνο η εκφρασμένη θέληση αλλά και η εφαρμογή.Ο Τραμπ είναι αδύναμος ακόμα διότι το βαθύ αμερικανικό κράτος που ελέγχεται από τους παγκοσμιοποιητές τον σαμποτάρει.Ο στρατός των ΗΠΑ είναι αδύναμος επίσης.

Οι ΗΠΑ στην κυριολεξία στέκονται αδύναμες στις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Βόρεια Συρία όντας αδύναμες να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση με τον αμερικανικό στρατό και αντι αυτού εξοπλίζουν τους Κούρδους οι οποίοι ωστόσο περιμένουν ακόμα μια πιο ξεκάθαρη και δεσμευτική προσφορά απο τον Τραμπ σχετικά με το μέλλον τους.

Ο Ερντογάν με την σειρά του είναι κι αυτός αποδυναμωμένος διότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την Ε.Ε. κάτι που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την Τουρκία αλλά και τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του εφόσον οι βιομήχανοι και βιοτέχνες του πολιτικού ισλάμ που δραστηριοποιούνται στην Ανατολία είχαν ως κύριο εξαγωγικό προορισμό την Ευρώπη.

Με την επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία ακυρώθηκε οριστικά το σχέδιο Κατάρ-Τουρκίας-Γερμανίας για τον αγωγό αερίου και έτσι η Τουρκία έχασε τον ρόλο της ως το κράτος που στήριζε το Ισλαμικό Κράτος το οποίο με την σειρά του ήθελε την π΄τωση του Άσαντ που αρνήθηκε την σύμπραξη στο σχέδιο του αγωγού.

Η Τουρκία λάμβανε εκατοντάδες δις δολάρια από το Κατάρ ως οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της προς το Ισλαμικό Κράτος και το σχέδιο για τον αγωγό.
Η διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας και Ε.Ε. δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει πλέον πεισθεί ότι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση του είναι η αναζήτηση ή καλύτερα επιστροφή σε παλιούς συμμάχους ή σχήματα αλλά με νέο deal αυτή την φορά. Ο Ερντογάν θα πρέπει πλέον να στραφεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και να αποδεχθεί ότι οι κεμαλικοί που τον πολεμάνε απο το 2003 με αποκορύφωμα τις ταραχές του 2013 στην Πόλη είναι αντίπαλος υπολογίσιμος και ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί μαζί τους. Θα πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τις σχέσεις του με το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία για χάρη της χρηματοδότησης του από αυτές ειδικά τώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει.


Με την ακύρωση του αγωγού Κατάρ-Ευρώπης η Τουρκία έχασε παροδικά την χρησιμότητα της για τους Καταριανούς.Ωστόσο η γεωπολιτική απαξίωση του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ που είναι πλέον ενεργειακά ανεξάρτητες έχουν κάνει τους πλούσιους σουνίτες Άραβες του Κόλπου να φοβούνται ότι ίσως χειρότερος εχθρός τους απο το σιιτκό Ιράν να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον οι ίδιες οι ΗΠΑ και αυτό διότι οι χώρες του Κόλπου είναι οι τροφοδότριες της Κίνας σε υδρογονάνθρακες, και ως γνωστό ο Τραμπ θέλει την καταστροφή της Κίνας.

Έτσι, οι ΗΠΑ που δεν έχουν πλέον ανάγκη το αραβικό πετρέλαιο λόγω των εγχωρίων σχιστολιθικών κοιτασμάτων, οι ΗΠΑ που επιθυμούν την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κ΄ραοτυς που είναι το πα΄ραρτημα των Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας ,οι ΗΠΑ που δεν θέλουν την Κίνα να έχει ενεργειακή επάρκεια, αυτές οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα ακόμα και να πλήξουν στρατιωτικά το Καταρ και Σαουδική Αραβία.

Στο κάτω κάτω κανείς δεν θα κλάψει για τις χώρες του Κόλπου.Το Ισραήλ παρ όλο που έχει συνάψει στρατιωτική συμμαχία με αυτές έναντι του κοινού τους εχθρού , του Ι΄ραν, δεν θα νοιασθεί και τόσο εάν οι πλούσιοι Άραβες καταστραφούν.Το Ισραήλ προτιμάει τον κοσμικό Άσαντ στην Συρία παρά το Ισλαμικό Κρατος του Κατάρ.

Το Ιράν επίσης θα δει με πολυ καλή διάθεση την καταστροφή των παραδοσιακών σουνιτών εχθρών του γνωρίζοντας βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση είναι η επόμενη υποψηφιότητα ως θύμα των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να ελπίζει διότι άλλο το Κατάρ των 300,000 κατοίκων και άλλο το Ιραν των 80 εκατομμυρίων.

Η Ρωσία με την σειρά της θα δει με απέραντη ευτυχία τις χώρες του Κόλπου επιτέλους να πλήττονται εφόσον είναι αυτές που εδώ και δεκαετίες χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τους ισλαμιστές αυτονομιστές της Τσετσενίας.
Η Κίνα με την σειρά της θα υποστεί ενεργειακό σόκ και θα εξαρτηθεί απόλυτα από το Ιράν το οποίο στην ουσία είναι σύμμαχος της Ρωσίας .Έτσι η Ρωσία θα μπορέσει να ελέγξει την Κίνα περισσότερο

Εξάλλου ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ το 2003 έγινε διότι το Ιράκ τότε αποτελούσε τον κύριο τροφδότη της Κίνας σε πετρέλαιο και μάλιστα σε τιμές κάτω απο τις τότε τρέχουσες.


Το πρόβλημα είναι ότι σε ενδεχόμενο χτύπημα των ΗΠΑ ενάντια στις Αραβικές χώρες του Κόλπου η Ευρώπη αλλα΄και ο Δυτικός κόσμος θα υποστεί ενεργειακή κρίση Οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν ότι οι ίδιες με τις εξαγωγές τους θα μπορούσαν να καλύψουν την ζήτηση αλλά και ότι η Ευρώπη θα είχε εναλλακτικές πηγές αερίου όπως πχ ο ΤΑΡ η Ρωσία και η Βόρεια Αφρική.

Οι ΗΠΑ χτυπώντας το Κατάρ και την παραπαίυσα Σαουδική Αραβία θα πετύχαιναν την πλήρη αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους, την πλήρη αποδυνάμωση της Τουρκίας, την ίδρυση του Κουρδικού Κράτους που θα αποτελέσει το προπύργιο ΗΠΑ-Ισραήλ και ανάχωμα στον Κινεζικό δρόμο του ΄΄Μεταξιού΄΄ προς την Ευρώπη, θα υποβοηθούσε την Ρωσία και θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης απεναντι της, θα αποδυνάμωνε την Κίνα, θα προσέφερε προσωρινά κάποια στήριξη στο Ιράν η οποία θα αποτελούσε ΄΄κράχτη΄΄ για να προσεταιρισθεί την Δύση περισσότερο αλλά και φόβητρο ταυτόχρονα.

Σε αυτό το σενάριο η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί το μόνο καταφύγιο του Κατάρ .Η Τουρκία διαθέτει ικανή στρατιωτική δύναμη για να προστα΄τευσει τα συμφέροντα του Κατάρ.Έξαλλου το Κατάρ έχει στην ουσία χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικού των τουρκικών Ε.Δ και αστυνομίας.

Ο Ερντογάν θα επιλέξει την στήριξη του Κατάρ με στρατό σε αντλλαγμα με την συνέχιση της χρηματοδότησης του από αυτό.Απλά πράγματα. Γιαυτό και αισθάνεται ισχυρό και τα βάζει με την Ευρώπη, έχει »πλάτες» τα λεφτά του Κατάρ. Η Τουρκία ήδη διαθέτει στρατιωτική βάση στο Κατάρ κάτι που αποτελεί δείγμα των προθέσεων της.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον τους για την υπόθαλψη της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Αμερική -σωστό-και τους δίδυμους πύργους.Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν μόνο με τον στόλο τους και τα αεροπλανοφόρα τους να καταφέρουν μερικά αεροπρικά χτυπήματα στο κρατίδιο του Κατάρ και το σκορποχώρι της Σαουδικής Αραβίας χωρίς να εμπλακούν σε ευρεία κλίμακα.Αυτο μπορούν να το κάνουν οι ΗΠΑ, με τις χερσαίες επιχειρήσεις είναι που έχουν πρόβλημα..

Βέβαια ολα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ε; όπως ακούγονταν το 2000 η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία…….ε;

πηγη


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια