Πώς ένας Ιρανός στρατηγός έπιασε κορόιδα τους Αμερικανούς στη Συρία




Το ιρανικής κατασκευής συριακό drone που καταρρίφθηκε από αμερικανικά F-15 στη νοτιοανατολική Συρία στις 8 Ιουνίου, παρουσιάστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως ένα «φιλο-καθεστωτικό» drone.


Ήταν στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτουν στρατιωτικές πηγές του Debkafile, ένα drone Shahed-129 των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, που εκτοξεύθηκε ως μέρος ενός περίπλοκου τεχνάσματος για να εξαπατηθούν οι Αμερικανοί διοικητές, ενώ φιλο-ιρανικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν κρυφά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Τι είχε προηγηθεί; «Πλησιάζει η μεγάλη αναμέτρηση…», γράφαμε στις 6 Ιουνίου…

Οι Αμερικανοί είχαν τραβήξει μια γραμμή στην άμμο της έρημο της Συρίας, 55 χλμ. έξω από το συνοριακό σημείο διέλευσης Al-Tanf, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο τριγωνικό σύνορο Συρίας-Ιορδανίας-Ιράκ, το οποίο ελέγχεται από αμερικανικές, δυτικές και ιορδανικές ειδικές δυνάμεις, μαζί αμερικανο-εκπαιδευμένη συριακή ομάδα ανταρτών.


Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία και το Ιράκ ήταν πεπεισμένοι ότι εξασφαλίζοντας αυτή την περίμετρο, οι δυνάμεις τους θα «έβαζαν χαλινάρι» στη φιλο-ιρανική προέλαση στον κόλπο και τα σύνορα.



Όταν το εχθρικό drone πέταξε πέρα από αυτή τη γραμμή, καταρρίφθηκε. Αλλά οι Αμερικανοί ήταν απρόθυμοι να αφήσουν το περιστατικό να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση, ενώ οι Ιρανοί υπέφεραν από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Τεχεράνη. Και έτσι το υποβάθμισαν.

Την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Jeff Davis, ανέφερε ότι «οι εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού και των καθεστωτικών δυνάμεων είχαν αποφευχθεί χάρη στη ρωσική επιρροή». Και συνέχισε: «Η ηρεμία που βλέπουμε σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές τους».

Τι έφερε τους Ρώσους στο προσκήνιο;

Η ακολουθία των γεγονότων που ξεδιπλώθηκαν για πάνω από 48 ώρες στη συριακή Έρημο αποκαλύπτεται από τις στρατιωτικές μας πηγές.


Το drone εκτοξεύτηκε ως σκόπιμη πρόκληση για να διασχίσει τη γραμμή των 55 χιλιομέτρων που περικλείει την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ συνοριακή φρουρά, με εντολή του Ιρανού στρατηγού, Qassem Soleimani (σ.σ. δεν είναι κανένας τυχαίος ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του επίλεκτου σώματος Quds των Φρουρών της Επανάστασης και γενικά… διοικητής πολλών «κρυφών» και φανερών δυνάμεων…).
Ήταν ένας αντιπερισπασμός από την πραγματική δράση.



Οι Ρώσοι μπήκαν στην εικόνα σε αυτό το στάδιο, με μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ενώ ήταν απασχολημένοι διασφαλίζοντας στους Αμερικανούς ότι ο συριακός στρατός, η Χεζμπολάχ και οι άλλοι φιλο-ιρανοί σύμμαχοί τους θα απέφευγαν να διασχίσουν τη γραμμή των 55 χλμ., ο Ιρανός στρατηγός μετέφερε δύναμη μεγάλης κλίμακας σε σημείο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αμερικανική γραμμή.

Μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου, καθώς η ρωσική διπλωματία αποκλιμάκωσης με τους Αμερικανούς ολοκληρωνόταν, οι δυνάμεις του Soleimani έφτασαν ήσυχα σε νέες θέσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων.

1. Είχε μετακινήσει αυτές τις δυνάμεις σε ένα σημείο 56 χιλιόμετρα βόρεια του Αλ-Τανφ σε ένα ραντεβού με φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές που είχαν έρθει από το νότιο Ιράκ. Το ραντεβού αυτό παραβίασε τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και πέτυχε τον στρατηγικό στόχο του Ιράν να ανοίξει γέφυρα μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.
2. Μια δεύτερη φιλο-ιρανική δύναμη κατέλαβε και διέκοψε τους δρόμους από τη βόρεια Συρία στη νοτιοανατολική πόλη Deir ez-Zor, διαχωρίζοντας έτσι τις αμερικανικές και φιλο-αμερικανικές δυνάμεις στο βορρά, από την αμερικανική φρουρά στο νότο.

Οι πηγές μας δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν με βεβαιότητα το ρόλο έπαιξαν οι Ρώσοι στην κρυφή μανούβρα του Ιράν. Ήταν μέσα στο κόλπο, ή αιφνιδιάστηκαν από τον Soleimani όπως οι Αμερικανοί;

Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτού του συμβάντος είναι ότι οι γείτονες της Συρίας, Ισραήλ και Ιορδανία, αντιμετωπίζουν μια νέα και σαφώς ανησυχητική ανατροπή της στρατηγικής κατάστασης στα σύνορά τους.

Η επόμενη αρένα δυνητικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν αναπτύσσεται στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Deir ez-Zor της Συρίας.

https://hellasforce.com/2017/06/11/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%8C/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια