Νέα (ανιστόρητη) πρόκληση από τους Σκοπιανούς έπειτα από αγώνα χάντμπολ






Σε μια νέα σοβαρή πρόκληση προχώρησαν οι Σκοπιανοί με αφορμή τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο χάντμπολ ανάμεσα στη Βαρντάρ Σκοπίων και την Παρί Σεν Ζερμέν, και με την ανοχή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (EHF).



Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο twitter της EHF απεικονίζεται μέλος της Βαρντάρ (που κέρδισε το τρόπαιο) να κρατάει στα χέρια του μια σημαία, στην οποία διακρίνονται ο Ηλιος της Βεργίνας και χάρτης με ελληνικά εδάφη (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βέροια, Καστοριά, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς), τα οποία παρουσιάζονται να έχουν προσαρτηθεί στη FYROM με την ονομασία «Μακεδονία».

Σαν να μην έφτανε αυτή η ανιστόρητη πρόκληση, οι Ελληνες φίλαθλοι που παρακολούθησαν από την τηλεόραση τον τελικό άκουσαν με οργή και έκπληξη τον επίσημο παρουσιαστή της διοργάνωσης να αποκαλεί τη FYROM «Μακεδονία», αν και όφειλε να γνωρίζει τη διεθνή ονομασία της χώρας.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας με επιστολή προς την EHF.
«Η εικόνα αυτή παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και αναμειγνύει την πολιτική στον χώρο του αθλητισμού, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επιστολή.


Η Ελληνική Ομοσπονδία ζήτησε από την EHF να αφαιρεθεί άμεσα η συγκεκριμένη φωτογραφία από τον λογαριασμό της στο twitter και από οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό της στα social media, να ερευνηθεί πώς αυτή η φωτογραφία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες, καθώς και να ενημερωθεί ο παρουσιαστής του τελικού ότι στις μεταδόσεις του θα πρέπει να αναφέρει τις ονομασίες χωρών όπως τις έχουν αποδεχθεί οι διεθνείς οργανισμοί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, διέψευσε τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει ότι η κυβέρνησή του θα γκρεμίσει ανδριάντες και αγάλματα ελληνικά, καθώς -όπως είπε- το οικονομικό κόστος για κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλο, αν και χαρακτήρισε την κατασκευή τους στα Σκόπια, όπως και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι «προβοκάτσιες εναντίον της Ελλάδας».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια