Ε Υ Ν Ο Υ Χ Ι Σ Μ Ο Σ …… !!!!! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ !!!






ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομίας και αφορά στην αναμόρφωση, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν. 2251/1994, περί καταναλωτή !!!



Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου που θα παραμείνει υπό διαβούλευση μέχρι τις 29/06/2017 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές κυρώσεις που διέπουν την προστασία των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, των Κανόνων Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και της Παροχής Υπηρεσιών και διατάξεων άλλων ειδικών νομοθετημάτων, σε βάρος των προμηθευτών που παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατόπιν καταγγελίας ή και αυτεπαγγέλτως μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις:


Σύσταση για συμμόρφωση, εντός οριζόμενης προθεσμίας και άρση της προσβολής και παράλειψης στο μέλλον, ή εάν ο προμηθευτής έχει ήδη συμμορφωθεί, σύσταση παράλειψης της προσβολής στο μέλλον με προειδοποίηση επιβολής προστίμου.
Πρόστιμο από 1.500 έως 1 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμου, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.
Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματός της για χρονικό διάστημα από τρεις μήνες έως ένα έτος σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμου.

Σε βάρος του προμηθευτή που δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών σύμφωνα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί να προβεί σε:
Σύσταση για συμμόρφωση, εντός οριζόμενης προθεσμίας, με προειδοποίηση επιβολής προστίμου.
Επιβολή προστίμου από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ.
Επιβολή προστίμου από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής. Τα ποσά των προστίμων της παρούσας παραγράφου περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος, μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη βαρύτητα της παράβασης καθώς και τις συνέπειές της στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, να δημοσιοποιεί, δια του Τύπου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, τις κυρώσεις που επιβάλλονται,
καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τις κείμενες διατάξεις από αρμόδιες διοικητικές αρχές ή τους προμηθευτές σχετικά με τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Αν οι παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος διαπράττονται από πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις και οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας, που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος ή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η γνώμη αυτή παρέχεται μετά από σχετική αίτηση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εντός προθεσμίας δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται χωρίς την ανωτέρω γνώμη».Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια