Οι
επιστημονικές παραδοχές δεν επιδέχονται αμφισβήτηση αλλά και δεν αποκλείουν τον διάλογο και την περαιτέρω έρευνα.
Με αυτό το πνεύμα παραδίδουμε στους αναγνώστες μας μιας πλήρως κατατοπιστική και διαφωτιστική συνέντευξη του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη που δεν έχει σκοπό να μας κρατήσει αγκυλωμένους σε αφοριστικές δοξασίες αλλά να προάγει την θετική, ουσιαστική και απροκατάληπτη ενημέρωση.
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι καθηγητής Γενετικής, έχει διατελέσει επί εξαετίας Πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., μέλος της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., διευθυντής του τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. και κατέχει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
Είναι γνωστός για την μελέτη του γενετικού υλικού των Ελλήνων και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με κορυφαίο το βιβλίο «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας, το Dna των Ελλήνων»…
Κύριε Τριανταφυλλίδη η επιστήμη της Γενετικής, της οποίας είστε καθηγητής, λύνει πολλές απορίες σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, τι συμπεράσματα έχετε εξάγει από τις μέχρι τώρα έρευνές σας;
Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια και μετακινήθηκαν από την Ανατολική Αφρική προς τη Μέση Ανατολή πριν από 100.000 χρόνια. Παρέμειναν στη Μέση Ανατολή για 10.000 έως 30.000 χρόνια προτού μετακινηθούν προς την Ευρώπη. Μέχρι πριν περίπου 70.000 χρόνια, η μετακίνηση προς την Ευρώπη ήταν αδύνατη λόγω της ύπαρξης σε αυτήν περιόδου παγετώνων. Μόλις βελτιώθηκαν οι κλιματολογικές συνθήκες, πριν τουλάχιστον 55.000 χρόνια, πληθυσμιακές ομάδες Homo sapiens μετακινήθηκαν ΒΔ και έφτασαν στην Ελλάδα. Τα πρώτα ίχνη τους ανευρέθηκαν σε δύο σπουδαίες παλαιολιθικές θέσεις της Νότιας Ελλάδας, τα σπήλαια Κλεισούρας και Φράγχθι στη ΝΑ Αργολίδα. Κατά την έξοδό του από την Αφρική, ο άνθρωπος συνυπήρξε στην Ευρασία με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ. Μελέτες αρχαιογενετικής υποδεικνύουν ότι υπήρξε επιμειξία (ζευγάρωμα) προγόνων του ανθρώπου με προγόνους του αφανισμένου είδους Νεάντερταλ τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρώπη. ΄Ετσι, το DNA των Ελλήνων σε ποσοστό 2% περίπου προέρχεται από τους Νεάντερνταλ και το υπόλοιπο 98% από τον άνθρωπο που εμφανίστηκε στην Αφρική….
Πιστεύετε ότι υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από τα συμπεράσματα Φαλμεράϋερ ή ήταν έλλειψη επιστημονικής γνώσης και μέσων;
Αρχικά, ας θυμηθούμε τι υποστήριζε, το 1830, ο Φαλμεράϋερ. Στο έργο του «Ιστορία της Χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους» διατύπωσε την άποψη πως: “Οι Χριστιανοί Έλληνες της εποχής του δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά προέρχονται από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα μετά την επίθεσή τους κατά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σε προηγούμενο όμως βιβλίο του με τίτλο «Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας», που εκδόθηκε το 1827, ο Φαλμεράϋερ αποδεχόταν τη συνέχεια των Ελλήνων και θεωρούσε ότι το Ελληνικό έθνος υπήρχε διαρκώς και συνεχώς από τους ομηρικούς χρόνους, ως διακριτή οντότητα, χωρίς ιδιαίτερες «μεταμορφώσεις». Τα στοιχεία αυτά εγείρουν τουλάχιστον αμφιβολίες για την αξιοπιστία της θεωρίας του και ίσως υποδεικνύουν κάποια σκοπιμότητα. Σήμερα η θεωρία του εξετάστηκε με μεθόδους ανάλυσης του DNA. Ειδικότερα: α) Η διερεύνηση της γενετικής θέσης των Ελλήνων στον Ευρασιατικό
γενετικό χάρτη με τη χρήση χιλιάδων δεικτών DNA έδειξε ότι οι Έλληνες γενετικά συγγενεύουν με Ιταλούς και Ισπανούς και διακρίνονται γενετικά από τους Σλάβους π.χ. Βουλγάρους, Πολωνούς και Ρώσους σε πλήρη αντίθεση με τις λανθασμένες απόψεις του Φαλμεράγιερ, που υποστήριζε ότι πρόγονοι των σύγχρονων Ελλήνων είναι οι Σλάβοι. Αν ήταν ορθή η άποψη του Φαλμεράγιερ θα έπρεπε οι Έλληνες να εντάσσονται στην ίδια θέση με τους Σλαβικούς λαούς, και όχι με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. β) Εξετάστηκε η θεωρία της «αντικατάστασης των Πελοποννησίων από τους Σλάβους» από τον Καθηγητή Γ. Σταματογιαννόπουλο και τους συνεργάτες του. Διαπιστώθηκε ότι οι Σλάβοι δεν εξάλειψαν τους γηγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς και δεν πήραν τη θέση τους, όπως υπέθεσε ο Φαλμεράϋερ. Μάλιστα, υποπληθυσμοί της Πελοποννήσου π.χ. Τσάκωνες και Μανιάτες, που θεωρούσε ο Φαλμεράγιερ ότι είναι Σλαβικά φύλα είχαν ελαχιστότατη επιμειξία με Σλάβους. Συμπερασματικά, τα γενετικά στοιχεία απορρίπτουν τελεσίδικα τη θεωρία του Φαλμεράιερ περί της φυλετικής καταγωγής των Ελλήνων από Σλάβους….
Μετά από έρευνα οκτώ διακεκριμένων πανεπιστημίων αποδείχτηκε ότι το DNA των σημερινών Ελλήνων είναι ταυτόσημο με αυτό των αρχαίων προγόνων μας, εκτός από ένα ποσοστό της τάξης του 0,5% και λιγότερο, γιατί κάποιοι ακόμα και τώρα αρνούνται την έννοια της φυλής;
Νομίζω ότι ορισμένοι – μη γενετιστές – έχουν παρερμηνεύσει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, όπως παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Πέρα από αυτό, στο σημείο αυτό θα πρέπει να απαντηθούν δύο διαφορετικά ερωτήματα: α) Υπάρχουν ανθρώπινες φυλές; Το τυπολογικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στον άνθρωπο για την κατάταξη σε “φυλές” απεδείχθη ανεπαρκές. Ειδικότερα, αρκετοί ερευνητές προσδιόριζαν με διαφορετικά κριτήρια τις ανθρώπινες “φυλές” και κατέληγαν σε διαφορετικά συμπεράσματα ως προς τον αριθμό τους, από 5 μέχρι 75. Οι σύγχρονες γενετικές μελέτες επιτρέπουν πλέον να μελετηθεί η γενετική ποικιλότητα στον άνθρωπο από την ανάλυση εκατομμυρίων δεικτών DNA. Οι μελέτες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο όρος ανθρώπινη “φυλή”, ως βιολογική κατηγορία, να εγκαταλειφθεί από τους γενετιστές, αλλά και τους Ανθρωπολόγους. Αντί του όρου φυλή προτείνεται να χρησιμοποιούνται γεωγραφικά κριτήρια, π.χ.
πληθυσμός με καταγωγή από την Αφρική ή υπο-Σαχάριος πληθυσμός. β) Το δεύτερο ερώτημα είναι, κατά πόσο το DNA των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας είναι ταυτόσημο με αυτό των αρχαίων ή με άλλα λόγια αν υπάρχει συνέχεια των Ελλήνων….
Σύμφωνα με τους διαπρεπείς συγγραφείς του κλασικού βιβλίου Γενετικής του Ανθρώπου «The History and Geography of Human Genes» ο γεωγραφικός γενετικός χάρτης δεν ιχνηλατεί μόνο την “γενετική κληρονομιά” των αρχαίων Ελλήνων στους σημερινούς κατοίκους της χώρας μας, αλλά και ανάμεσα και στους κατοίκους γειτονικών Ευρασιατικών πληθυσμών, οι περιοχές των οποίων είχαν αποικιστεί κατά την αρχαιότητα από Έλληνες. Η εξάπλωση αυτή περιλαμβάνει περιοχές που αρχίζουν από τα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, εκτείνονται στη Ν. Ιταλία και Σικελία και φθάνουν μέχρι τη Δ. Μεσόγειο, αλλά καλύπτουν μέρος και των πληθυσμών της Κεντρικής Βαλκανικής. Η DNA υπογραφή των Ελλήνων παρουσιάζει αντοχή στον χρόνο και αντικατοπτρίζει την εξάπλωση των Ελλήνων κατά την προϊστορική περίοδο στην Ευρασία. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να τονίσουν, έστω και εμμέσως, τη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων. Ερευνητική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Σταματογιαννόπουλου απομόνωσε DNA από σκελετούς ατόμων που ζούσαν πριν από 4.000 χρόνια, δηλαδή την εποχή του Χαλκού, και βρέθηκαν σε ταφικό σπήλαιο στο οροπέδιο του Λασιθίου. Ακολούθησε η μελέτη του DNA τους. Το υψηλότερο ποσοστό γενετικής ομοιότητας τoυ DNA των Μινωιτών παρατηρήθηκε με τους σημερινούς κατοίκους του οροπεδίου. Τα στοιχεία αυτά, έρχονται να επιβεβαιώσουν άμεσα τη συνέχεια στη γενετική σύσταση των κατοίκων της Κρήτης από την εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. …
Οι επιστημονικές έρευνες ανέτρεψαν οριστικά τις κατεστημένες απόψεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι εμείς τα αρχαία χρόνια γονιμοποιήσαμε τους ευρωπαϊκούς λαούς, εσείς τι πιστεύετε και εάν έγινε έτσι σε τι βαθμό έγινε;
Ο βαθμός της γενετικής ποικιλομορφίας είναι μεγαλύτερος στον Ελληνικό πληθυσμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και παρουσιάζεται διαβάθμιση γενετικής ποικιλότητας από τη ΝΑ προς τη Δυτική Ευρώπη. Μερικά στοιχεία: Μελέτες αρχαιογενετικής υποδεικνύουν ότι οι Νεολιθικοί αγρότες από όλη την Ευρώπη είναι απευθείας απόγονοι των πρώιμων Νεολιθικών αγροτών του Αιγαίου (Ελλάδα) που μετακινήθηκαν μέσω των Βαλκανίων σε βορειότερες περιοχές της Ευρώπης στις οποίες κατοικούσαν κυνηγοί τροφοσυλλέκτες.
Τέλος, τα στοιχεία της ανάλυσης του DNA δείχνουν πως οι αρχαίοι ΄Ελληνες μετέφεραν το DNA τους και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό τους σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, αλλά ακόμη πιο μακριά. Η γενετική συμβολή των Ελλήνων στη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Σικελίας ανέρχεται στο 37,3% περίπου των ανδρών. Παρόμοια, η Ελληνική DNA συμβολή είναι της τάξης του 7%, 22% και 17% στους κατοίκους της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Νότιας Γαλλίας, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι τα ίχνη της γενετικής κληρονομιάς των αρχαίων Ελλήνων είναι ακόμη ορατά στους σημερινούς κατοίκους των περιοχών αυτών και ως εκ τούτου οι ΄Ελληνες γονιμοποίησαν τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, τόσο γενετικά, όσο και πολιτισμικά….
Τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο σας «Η Γενετική Καταγωγή των Ελλήνων» δείχνουν την καταγωγή των Ελλήνων και συνεπώς και των Ευρωπαίων από παλαιολιθικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες και πρώιμους νεολιθικούς αγρότες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μέσω Ανατολίας, πως λοιπόν βγήκε η θεωρία της καταγωγής του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική;
Από όσα ανέφερα στο πρώτο ερώτημα, προκύπτει ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική την Παλαιολιθική εποχή και ήταν κυνηγός τροφοσυλλέκτης. ΄Επειτα μετακινήθηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί εξαπλώθηκε στην Ελλάδα πριν 55.000 χρόνια περίπου. Παρόμοια, ο άνθρωπος ανάπτυξε για πρώτη φορά τη γεωργία κατά τη Νεολιθική εποχή στη Εύφορη Ημισέληνο (Μέση Ανατολή), και από εκεί εξαπλώθηκε από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα….
Με βάση τις έρευνές σας πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί προέρχονται από μία πρωταρχική μεγάλη φυλή που αργότερα διασπάστηκε ή υπάρχει πολυγένεση;
Σχετικά με την καταγωγή του σύγχρονου ανθρώπου και με βάση στοιχεία από απολιθώματα έχουν διατυπωθεί δύο κύριες – αλλά αντικρουόμενες – θεωρίες, “η θεωρία της εξόδου από την Αφρική” και “η θεωρία των πολλαπλών τόπων”. Η πρώτη, “της εξόδου από την Αφρική”, δέχεται ότι ο άνθρωπος πρωτοεμφανίστηκε μόνο στην Αφρική πριν από τουλάχιστον 200.000 χρόνια, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε προς την Ευρασία και βαθμιαία αντικατέστησε οποιοδήποτε αρχαϊκό είδος ανθρώπου υπήρχε, π.χ. τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ. Αντίθετα, “η θεωρία των πολλαπλών τόπων” δέχεται ότι ο Homo erectus είναι το είδος του γένους Homo που μετανάστευσε από την Αφρική την Παλαιολιθική εποχή και εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης. Τοπικές αρχαϊκές μορφές του είδους Homo erectus, σε διαφορετικές περιοχές της γης, π.χ. της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, εξελίχθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα στον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτό θα σήμανε, π.χ., ότι οι σημερινοί Ινδοί κατάγονται απευθείας από τον Ινδό Homo erectus, ενώ οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι είναι απόγονοι του Ευρωπαίου Homo erectus και όχι του Homo sapiens που μετανάστευσε από την Αφρική. Τα πολλαπλά γενετικά στοιχεία υποστηρίζουν το μοντέλο της μονοεστιακής θεωρίας καταγωγής του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου, δηλ. της προέλευσης
ή “της εξόδου από την Αφρική” και όχι της πολυγένεσης. Η θεωρία της πολυτοπικής εξέλιξης αμφισβητήθηκε ως μη ρεαλιστική, διότι η παράλληλη εξέλιξη προς το ίδιο είδος, τον σύγχρονο άνθρωπο, των αποικιστών Homo erectus σε διαφορετικούς τόπους της Ευρασίας δεν συμφωνεί με τα δεδομένα της γενετικής….
Οι Έλληνες μεταξύ τους έχουν διαφορές όπως κάποιοι διατείνονται, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και σε τι ποσοστό έχουν υποστεί ξένες προσμίξεις;
Ο ρόλος του DNA στη μεταβίβαση κληρονομικών χαρακτηριστικών είναι γνωστός πάνω από 70 χρόνια. Δεν είναι όμως πάντοτε κατανοητό ότι κάθε άνθρωπος, αλλά και κάθε ΄Ελληνας, πάνω στη γη έχει τμήματα του γενετικού υλικού που είναι μοναδικά στη γενετική σύσταση του, εξ ου και η έννοια του γενετικού αποτυπώματος και της γενετικής ταυτότητας. Πέρα από αυτό, τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ελληνικός πληθυσμός είναι παμμικτικός, δηλαδή οι γάμοι των αναπαραγωγικά ενεργών ατόμων γίνονται τυχαία και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαστρωματώσεις σε υποπληθυσμούς. Βέβαια, στη μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων υπήρχαν εισβολείς και επιδρομές αλλοφύλων. Το εύλογο λοιπόν ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο βαθμός γενετικής (DNA) διείσδυσης άλλων ανθρώπινων “φυλών” στη γενετική σύσταση των Ελλήνων; Διαπιστώθηκε ότι η “συνεισφορά” ή η γενετική διείσδυση γενετικού υλικού από άλλες ανθρώπινες “φυλές” στη γενετική σύσταση των Ελλήνων αποτελεί ένα ποσοστό της τάξης του 2,0%….
elkosmos.grΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια