Στο κυνήγι για δόση πάνω από 9 δισ. ευρώ η Ελλάδα







Την αισιοδοξία τους ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασαν προσερχόμενοι στη σύνοδο οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Η "αισιοδοξία" αφορά στην απόφαση για εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων το οποίο προτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να κινείται περί τα 8,5-9 δισ. ευρώ, αλλά και στην πρόθεση που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να υπάρξει σήμερα κάποια επιπλέον "σαφήνεια" για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της ευρωζώνης, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Πάντως, όπως κατέστησε σαφές τόσο ο κ. Dijsselbloem όσο και ο ESM στην ετήσια Έκθεσή του που εγκρίθηκε σήμερα δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση για περαιτέρω μέτρα για το χρέος σήμερα, αλλά το 2018.

Επίσης, στη "φόρμουλα" που σήμερα αναζητείται και συζητήθηκε προηγουμένως σε επίπεδο EWG, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και ένας οδικός χάρτης πλεονασμάτων μετά το 2022 περί το 2% του ΑΕΠ.

Τι συζητούν για το χρέος

Αναφορικά με το χρέος, όπως έγραφε νωρίτερα το Capital.gr, αυτό που επιχειρείται να ενταχθεί στην συμφωνία είναι μία σειρά από "βελτιώσεις" στην πρόταση του Μαΐου. Περιλαμβάνουν μία παρέμβαση της Κομισιόν με ένα αναπτυξιακό πακέτο ώστε να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα (2030 – 2060). Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η αύξηση στα 17 έτη από 15 της επιμήκυνσης του δανείου αλλά και της περιόδου χάριτος, η χρήση διαθεσίμων από το δάνειο για κάλυψη του κόστους επιμήκυνσης, αλλά και πιθανή προεξόφληση του ΔΝΤ. Η Αθήνα σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους θα πρέπει να δεχθεί αυτή την βελτιωμένη έκδοση της απόφασης της 22ας Μαΐου με τη... σιωπηρή διαβεβαίωση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ακολουθήσουν αλλαγές, η κυριότερη εκ των οποίων θα είναι πιθανότατα η οριστική "έξοδος” του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Συμμετοχή ΔΝΤ, με χρηματοδότηση αργότερα όμως

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα μπορέσουν σήμερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble. Ο Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ακόμη πως έχει βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ θα μπορεί να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Ωστόσο η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα έρθει αργότερα, δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές. Διευκρίνισε δε ότι η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στη συμφωνία του 2016.

"Η Γαλλία θέλει λύση για την Ελλάδα"


Η Γαλλία επιθυμεί να βρεθεί μια λύση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire σημειώνοντας πως η γαλλική πρόταση να συνδεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, παραμένει στο τραπέζι.

"Η πρότασή μου, η γαλλική πρόταση παραμένει σίγουρα στο τραπέζι και είμαστε εδώ στο Λουξεμβούργο, πολύ αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση για τον ελληνικό λαό. Είμαι πραγματικά πρόθυμος να βρούμε μια συμφωνία επειδή είναι προς όφελος όλων των πλευρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

"Πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή, πραγματικά θεωρώ πως είναι ώρα να βρούμε μια λύση και είναι ώρα όλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

"Η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη"

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrosvskis, η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν μπορεί να μιλήσει για το ακριβές ποσό. Πρόσθεσε μάλιστα πως: είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και να προχωρήσουμε στη δόση.

"Ο Ευκλείδης θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά"

Αισιόδοξος παραμένει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Για το Eurogroup, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμμετοχή στη χρηματοδότηση. "Δεν μιλάω για τα λεφτά", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου αφορά στην τεχνογνωσία που διαθέτει. Μάλιστα τόνισε πως μια πρόταση που υπάρχει από την Christine Lagarde, είναι "σούπερ".

Κύριο θέμα η Ελλάδα

"Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


"Kαλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup"

Την πεποίθηση του ότι το Eurogroup θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. "Η ελληνική πλευρά έχει σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, βλέπω ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ψηφιστεί και έχει αρχίσει η εφαρμογή τους", ανέφερε ο επίτροπος.

Σημείωσε παράλληλα ότι και στο θέμα του χρέους "έχει γίνει καλή πρόοδος" από το προηγούμενο Eurogroup. Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόταση της Γαλλίας να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη της οικονομίας, ο Moscovici ανέφερε ότι είναι "καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι "σήμερα θα δούμε τις προτάσεις για το χρέος".

"Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και υπάρχει θέληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία νέα φάση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές".

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την πρόοδο σήμερα και φυσικά το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα καθώς διασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος", σημείωσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο να πάει το θέμα του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής ο Moscovici σημείωσε ότι "έχουμε εδώ έναν πολύ καλό υπουργό και φίλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ενεργεί στο όνομα της Ελλάδας. Η εμπειρία μου είναι ότι είναι καλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup. Οι αρχηγοί κρατών δεν θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό".

Μέρκελ: Ελπίζω, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω

Την ελπίδα ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα η οποία και θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης, εξέφρασε νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

"Φυσικά και είναι επιθυμία μου να δούμε αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας θα πρέπει να εκτιμηθούν καθιστώντας εφικτές τις περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της.

"Ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα (της συνεδρίασης)" συμπλήρωσε η Α. Μέρκελ.

"Συγκρατημένα αισιόδοξος" ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

"Συγκρατημένα αισιόδοξος" όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο εμφανίστηκε πριν από την έναρξη των εργασιών του, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πρόοδος, "ωστόσο, όπως έδειξε η τελευταία συνεδρίαση, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" και το ζήτημα είναι πόσο θα μετακινηθούν οι επί μέρους πλευρές.

"Ανοικτό εξακολουθεί να είναι το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", ανέφερε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, προσθέτοντας όμως πως σε αυτό θα μπορούσε να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός "όπως είχα προτείνει ήδη την προηγούμενη φορά, το να γίνει τουλάχιστον από κοινού αποδεκτό ένα πολιτικό κείμενο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί".


Τυχόν νέες απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών θα τις θεωρούσε "όχι ιδιαίτερα έντιμες", καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορεί κάποιος να ζητά πάντα περαιτέρω μέτρα.

"Μετά εφαρμόζονται τα μέτρα και κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό. Κάποτε πρέπει να υπάρξει το σημείο που κάποιος λέει, αυτό έχει τελειώσει ή όχι", συνέχισε ο Σέλινγκ.

Κατά την άποψή του, το θέμα δεν αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Eurogroup, αλλά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως ανέφερε, αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, "έχει καλώς", παρόλα αυτά "μπορεί κανείς να φτάσει σήμερα σε αποτέλεσμα".

Και αυτό, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να γίνει επειδή "κανένας δεν επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι ένα είδος εικασιών ως προς το μέλλον της Ελλάδας. Όλα αυτά τα ζήσαμε ήδη ένα καλοκαίρι και πρέπει αυτή τη φορά να τα αποφύγουμε".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/oikonomia/3219546/sto-kunigi-gia-dosi-pano-apo-9-dis-euro-i-ellada


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια