Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο




Εκτεταμένες ζημιές και καταρρεύσεις σε Βρίσα και Πλωμάρι. Απεγκλωβιστηκε ένας νεαρός. Αγνοούμενη μια γυναίκα- Σπεύδει κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με ομάδα ΕΜΑΚ και σκύλο ανιχνευτή



Εκτεταμένες ζημιές και καταρρεύσεις κυρίως παλιών σπιτιών άφησε πίσω του ο ισχυρός επιφανειακός σεισμός που έπληξε στις 15:28 τα νότια της Μυτιλήνης. Εικόνες καταστροφής στο χωριό Βρίσα και το Πλωμάρι, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν αγνοούμενο.

H τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού είναι 6,1 Ριχτερ 34 χλμ Νότια -Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται επιφανειακός με εστιακό βάθος 11 χλμ και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ.



Συυγκεκριμένα, ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο News 24/7 έκανε λόγο για επιφανειακό σεισμό, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ νότιας Λέσβου.

Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, στις 15.35. Ο σεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Φαίνεται πως οι μετασεισμοί συνεχίζονται με μειούμενη ευτυχώς ένταση, αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας ακόμη εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.47.

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός έκανε λόγο πριν από λίγο στο Ραδιόφωνο 24/7 για εγκλωβισμένους σε σπίτια στο Πλωμάρι. "Υπάρχουν αναφορές για ζημιές κυρίως στο νότιο τμήμα της Λέσβου, στη Βρίσα και το Πλωμάρι, ενώ οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Λήμνο και στη Χίο" ανέφερε με τη σειρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.





Εκτεταμμένες ζημιές σε Πλωμάρι και Βρίσα

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στο Πλωμάρι και στην Βρίσα. Μάλιστα, στην περιοχή της Βρίσας
απεγκλωβίστηκε ένας 17χρονος από τα χαλάσματα του σπιτιού του με την βοήθεια γειτόνων του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης γυναίκας σε σπίτι που υπέστη μερική κατάρρευση.

Σε συναγερμό έχει Αστυνομία και Πυροσβεστική σε Χίο και Μυτιλήνη, όλα τα διαθέσιμα οχήματα βρίσκονται εκτός για περιπολίες και αναφορά ζημιών και τυχόν τραυματισμών.
Στο νησί ο Τόσκας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί για τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών και ομάδα της ΕΜΑΚ με σκύλο ανιχνευτή μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Μυτιλήνη τα νότια της οποίας επλήγησαν.






Δεκάδες ζημιές και καταρρεύσεις έχουν αναφερθεί στα περισσότερα σπίτια της Βρίσας και του σχολείο του οικισμού. Επίσης, κατέρρευσαν πολλά παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και
ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε ότι αφορά στη Χίο, το τοπικό μέσο Politischios σημειώνει πως δεν αναφέρθηκε, κάποιου είδους ζημιά τόσο στο νησί όσο και στα Ψαρά και στις Οινούσσες.





Αισθητός ο σεισμός και στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε φυσικά αισθητός και στην Τουρκία, καθώς υπολογίζεται πως το επίκεντρό του απείχε 85χλμ από τη Σμύρνη.

Εξάλλου, το γεγονός του σεισμού είναι πρώτη είδηση και στα τουρκικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκία, ενώ η Daily Sabbah αναφέρει πως έγινε αντιληπτός και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Και τα τουρκικά μέσα αναφέρονται σε ζημιές στο Πλωμάρι χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/isxyros-seismos-6-1-rixter-sth-lesvo.4717600.html


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια