Ισραήλ για την άγρια επίθεση του Ερντογάν: Μιλάς εσύ; Στον “αέρα” ο ισραηλινός αγωγός προς Τουρκία




Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Φιρμάνι για το Ισραήλ και τελεσίγραφο ότι δεν θα επιτρέψει να σιγήσει ο μουεζίνης στην Ιερουσαλήμ έβγαλε ο Προέδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν σε μια ευθεία και προκλητική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσωπικά.



Η άγρια επίθεση συνέβη την στιγμή που επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα καλούν το Ισραήλ να «παραδώσει» το στρατηγικό όπλο του φυσικού αερίου του, στις διαθέσεις της Αγκυρας με την κατασκευή του αγωγού προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί να παραδώσει τα “κλειδιά” του φυσικού αερίου της χώρας του σε ένα εχθρικό κράτος, όπως η Τουρκία.

Ο Ταγιπ Ερντογάν με εξαιρετικά προσβλητικό και προκλητικό τρόπο για το Ισραήλ δήλωσε ότι η «Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το πρωινό κάλεσμα των πιστών για προσευχή στην Ιερουσαλήμ». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχολίαζε την επικείμενη απόφαση της Κνεσέτ για απαγόρευση του πρωινού καλέσματος του μουεζίνη από τα τζαμιά της Ιερουσαλήμ.


Σημειώνουμε ότι χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε την κριτική του Τούρκου Προέδρου και υπογράμμισε ότι ο κ. Ερντογάν δεν είχε κανένα δικαίωμα να επικρίνει το Ισραήλ λόγω του δικού του αρνητικότατου ρεκόρ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Όποιος συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του δεν πρέπει να κηρύττει την ηθική προς τη μόνη πραγματική δημοκρατία στην περιοχή. Το Ισραήλ ακολουθεί αυστηρά την πλήρη ελευθερία της λατρείας για τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς – και θα συνεχίσει να το πράττει παρά την αβάσιμη συκοφαντία” (του Ερντογάν), τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Ένα σχέδιο νόμου που θεσπίζει την απαγόρευση του πρωινού καλέσματος για προσευχή στα τζαμιά της Ιερουσαλήμ είναι υπό ψήφιση στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο. Ακόμη και το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα είναι ντροπιαστικό. Το γεγονός ότι αυτοί που ομιλούν για ελευθερία σκέψης και πίστης με κάθε ευκαιρία, πρακτικά εγκρίνουν αυτό το βήμα μένοντας σιωπηλοί, είναι αξιοσημείωτο» δήλωσε ο Ταγίτ Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Inshallah, δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί η σιωπή στους προσευχομένους στους παραδείσους της Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Ερντογάν στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φόρουμ Al-Quds Waqf, στην Κωνσταντινούπολη.

Και έσπευσε να επιτεθεί στο Ισραήλ θέτοντας το ερώτημα: «γιατί φοβάστε την ελευθερία της πίστης, εάν πιστεύετε την δική σας θρησκεία; Εάν πιστεύετε στην θρησκεία σας γιατί φοβάστε τον ήχο των δικών μας προσευχών;»


Ο νόμος που θα ψηφισθεί στο Ισραήλ προβλέπει την απαγόρευση του καλέσματος των πιστών για προσευχή με μεγάφωνα στο διάστημα μεταξύ 11 μ.μ. έως 7 π.μ. που σημαίνει ότι θα σταματήσει το ένα από τα πέντε ανά εικοσιτετράωρο καλέσματα για προσευχή, ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγάφωνων σε κατοικημένες περιοχές σε ολη την διάρκεια της ημέρας με πρόστιμο 10,000 σέκελ ($2,700) για κάθε παράβαση του νομού.

Ο κ. Ερντογαν όμως έσπευσε να απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ουάσιγκτον καλώντας την αμερικανικη κυβέρνηση να απορρίψει από την ατζέντα το θέμα μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ερεθίζοντας ακόμη περισσότερο το Ισραήλ, ο κ. Ερντογάν καλωσόρισε τις εξελίξεις στην Χαμας κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα την αλλαγή ηγεσίας αλλά και την θεωρητική αποδοχή της ύπαρξης του κράτουςς του Ισραήλ.

Όλο αυτό το κλίμα πάντως, που η κριτική του Ερντογάν θεωρείται και εκλαμβάνεται ως δείγμα αντισημιτισμού, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας την στιγμή που τα οικονομικά συμφέροντα από τις δυο χώρες «παίζουν τα ρέστα τους» προκειμένου να επιβάλλουν στο Ισραήλ ως βασική επιλογή για εξαγωγή του φυσικού αερίου, τον αγωγό προς την Τουρκία του κ. Ερντογάν…

πηγηΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια