ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΣ …ΕΔΙΝΕ ΔΩΡΕΑΝ(!) ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!! (Μία από τίς πλέον ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ & άγνωστες στους πολλούς ΚΑΤΑΜΑΥΡΕΣ σελίδες, του ΔΗΘΕΝ Εθνάρχου «Ελ.Βενιζέλου»…)





ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ!



ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ Ο ΔΗΘΕΝ & ΤΑΧΑ «ΕΘΝΑΡΧΗΣ», ΠΗΓΕ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ …’ΔΩΡΑΚΙ’ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ!
«ΕΤΣΙ» …Δ Ω Ρ Ε Α Ν !
ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ» ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ …Φ.Ε.Κ. ΤΟΥ 1914!


‘ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ’! ‘ΜΟΥΓΓΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΓΑ!’ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΑ ΓΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΙΠΩΤΟ & ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ (ΕΔΑΦΙΚΟ) ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»; ; ;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ
ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΔΑΦΗ, ΩΣ …ΔΩΡΑ;
[«ΙΩ.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» – ‘ΟΔΥΣΣΕΙΑΤV’]




(ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ;
ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ, ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ, ΔΩΡΟ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΗΣΙ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΧΘΡΙΚΟ ΓΕΙΤΟΝΑ;
ΚΑΙ ΜΕ …ΦΕΚ;)
Δέν είναι ευρυτέρως γνωστές στούς πολλούς, οι διεργασίες για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και οι διαρκείς διαπραγματεύσεις μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21/2/1913). Είναι γνωστό όμως, ότι Ιταλία, πρωτίστως και Αυστρία, δευτερευόντως, αγωνίστηκαν λυσσαλέα για να μη δοθεί στην Ελλάδα η Βόρειος Ήπειρος, ενώ με δική τους πρωτοβουλία ιδρύθηκε από το πουθενά το αλβανικό κράτος.
(ΑΦΕΛΗΣ;) ΕΡΩΤΗΣΗ.
Πότε οι Έλληνες θα «καταφέρουν» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μάθουν την ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της ΚΑΤΑΠΡΟΔΟΜΕΝΗΣ πατρίδος μας;


ΑΥΤΑ, ΟΥΤΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ
ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ, ΣΕ ΠΑΛΑΙΑ ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ…


Και σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτήθηκε (18 Ιανουαρίου 1914 και 11 Μαρτίου 1914) η παραχώρηση της Σάσωνος στην Αλβανία. Αυτό έγινε από όλες τις, λεγόμενες, Μεγάλες Δυνάμεις, καθώς το νησί «επιδικάσθηκε» (από ποιους; ) στην Αλβανία.


Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε (!) τελικά το ΑΚΡΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ αυτό αίτημα.
Γιατί όμως;…
Άγνωστο…

Η χώρα προερχόταν από 2 νικηφόρους (Βαλκανικούς) πολέμους.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΟΣ ΑΥΤΗΣ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ,
ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ
ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥ ‘ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ’!


Δεν είχε ηττηθεί, όπως έγινε 8 χρόνια αργότερα στη Μικρά Ασία.
Δόθηκαν υποσχέσεις στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ότι θα υπάρχουν εδαφικά ανταλλάγματα στη Βόρεια Ήπειρο;

Κάτι τέτοιο δεν έγινε!
Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν σχεδόν οριστικοποιηθεί με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17/12/1913).
Και στην απίθανη περίπτωση που κάποιοι είχαν υποσχεθεί ανταλλάγματα, πιστεύουμε ότι επ’ ουδενί δεν θα έπρεπε να υ π ο κ ύ ψ ο υ μ ε στις πιέσεις για την Σάσωνα.


ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΟΣ…


Υπήρχαν φόβοι ότι η Ιταλία θα κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας μας; Ίσως.
Ήταν η πρώτη φορά που, μετά το «μαύρο 1897», παραχωρήσαμε εθνικό έδαφος και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς πόλεμο!

Έτσι, η κυβέρνηση Βενιζέλου έφερε στις 5 Μαΐου 1914 νομοσχέδιο με δύο άρθρα, σύμφωνα με τα οποία :

Άρθρον 1 : Eπιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν η εις την αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σάσωνος, ανηκούσης του Ελληνικού Βασιλείου, δυνάμει του 2ου άρθρου της περί παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων Συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864.

Άρθρον 2: Η ισχύς του παρόντος νόμου έρχεται από της εις την Εφημερίδαν της Κυβερνήσεως δημοσιεύσεως αυτού,

ΕΝ Αθήναις της 5ης Μαΐου 1914

Το Υπουργικόν Συμβούλιον

Ο Πρόεδρος : Ελευθέριος Βενιζέλος

Τα μέλη : Γ. Στρέϊτ, Α. Διομήδης, Κ. Ρακτιβάν, Κ. Δεμερτζής, Ε. Ρέπουλης, Α. Μιχαλακόπουλος, Ι. Τσιριμώκος.

Στήν Βουλή τότε, έγινε ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ!
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Στρέϊτ πρόβαλε το απαράδεκτο επιχείρημα, ότι όντως η Σάσων έχει στρατηγική σημασία για όποιον κατέχει την Αυλώνα (!) Διαφορετικά, η κατοχή της αποτελεί μάλλον μειονέκτημα (!!!).

Επίθεση δέχτηκε η κυβέρνηση και από τους Ν. Στράτο, Γ. Θεοτόκη, Δ. Γούναρη και Κ. Κουμουνδούρο (κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν στο Γουδή το 1922…)

Ο Ε. Βενιζέλος έδωσε κάποιες, ανεπαρκείς κατά την ταπεινή μας άποψη, εξηγήσεις.
Είπε χαρακτηριστικά, ότι «η Σάσων ουδέποτε υπήρξε ελληνική» (!). Μα την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο γινόταν λόγος για νησί που ανήκε στην Ελλάδα, από το 1864!


Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
Σίγουρα, ο «μεγάλος εθνάρχης», στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερους χειρισμούς.
Δεν εκφράζουμε προσωπική, αλλά χιλιοειπωμένη και χιλιογραμμένη άποψη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 09/05/1914, κυρώθηκε με τον υπ’ αριθμ. 272 νόμο την 05/06/1914, την 07/06/1914 δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ.151 ΦΕΚ και στις 10/06/1914 κοινοποιήθηκε στις πρεσβείες των Μεγάλων Δυνάμεων στην Αθήνα…

Στις 2 Ιουλίου 1915, αποχώρησαν από την Σάσωνα, 25 Έλληνες στρατιώτες που είχαν επικεφαλής επιλοχία και 8 ναύτες με επικεφαλής υποκελευστή, χωρίς να την παραδώσουν σε εκπρόσωπο των Αλβανών.

Στο νησί παρέμειναν 15 οικογένειες βλαχόφωνων Ελλήνων βοσκών, οι οποίοι κ λ α ί γ ο ν τ α ς, κατά την αποχώρηση των στρατιωτών μας, φιλούσαν την ελληνική σημαία και εκλιπαρούσαν τους στρατιώτες μας να μην τους εγκαταλείψουν.

«Οι δυστυχείς αυτοί ομόφυλοί μας, στις 16 Ιουλίου 1914 ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ Α Γ Ρ Ι Α από άτακτα στίφη αλβανικά, που αποβιβάστηκαν για να εγκαθιδρύσουν στο νησί την «αλβανική διοίκηση» (Β.Γεωργίου, ‘ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, Η συνεχιζόμενη ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ’, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.ΡΗΓΑ).

[Το 1951 κατασκευάζεται στην Σάσωνα, ναυτική βάση με υπόγειες εγκαταστάσεις για τα πυρηνικά υποβρύχια του σοβιετικού στόλου. Στις 3 Δεκεμβρίου 1961 επέρχεται ρήξη των σχέσεων ΕΣΣΔ και Αλβανίας και διακόπτονται οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις.
Τα Τίρανα απελαύνουν αστραπιαία όλους τους σοβιετικούς συμβούλους, προχώρουν σε επιστράτευση εφέδρων και κλείνουν τη ναυτική βάση, κατάσχοντας μάλιστα όλο το στρατιωτικό υλικό σοβιετικής προέλευσης που υπήρχε εκεί. Η Αλβανία παύει να είναι μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η εξέλιξη αυτή κινητοποιεί την ελληνική πλευρά που αναγνωρίζει την γεωστρατηγική σημασία της νήσου. Το 1962 οργανώνεται επιχείρηση ανακαταλήψεως της νήσου Σάσων με το κωδικό όνομα «ΑΝΤΙΠΑΤΡΕΙΑ» από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Αντικειμενικός σκοπός της επιχειρήσεως είναι η ανακατάληψη της νήσου Σάσωνος, αν και αναφορές ήθελαν να αποτελεί προπομπό για την αναίμακτη ανακατάληψη της Βορείου Ηπείρου. Ο Κ. Γίγας, στέλεχος των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών, πραγματοποιεί δεκάδες αποστολές στην ευρύτερη ζώνη μεταξύ Σάσωνος και περιοχών της Β. Ηπείρου.

Στην προετοιμασία της επιχειρήσεως, που κρατήθηκε μυστική από την τότε πολιτική ηγεσία, (ΕΠΕΙΔΗ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕ ΘΑ ΤΟ ΔΙΕΡΡΕΕ ΠΡΩΤΗ!…) καθοριστικό ρόλο παίζουν ο διοικητής των ΛΟΚ Αντιστράτηγος Κ. Κόλλιας, ο αρχηγός της ΚΥΠ Αλ. Νάτσινας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων. Δόβας αλλά και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ – τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων, που ανέλαβε το συντονισμό των Βορειοηπειρωτών και των Ελλαδιτών εθελοντών.

Σε κρίσιμο σημείο, το όλο θέμα «διαρρέει» με αποτέλεσμα τη ματαίωση της επιχειρήσεως.

Ένας απο τους αλεξιπτωτιστές των Eιδικών Δυνάμεων, πικραμένος που ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε η αποστολή και που ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ πριν ολοκληρωθεί, αυτοκτονεί!…

Η επιχείρηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας μόλις το 1998, όταν η Ιταλία αγοράζει τη Σάσωνα από την Αλβανία έναντι 57 δις δραχμών…]



(Στοιχεία απο το ‘λίνκ’ :
http://www.protothema.gr/stories/article/673204/nisos-sason-/)


ΟΠΟΥ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΚΡΑΤΙΚΑ) ΚΤΙΡΙΑ, ΠΟΥ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…


12/05/2017.
Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε αυτές τις ημέρες, να αξιοποιήσει τουριστικά την νήσο Σάσωνα (αλβανικά Σαζάν – Sazan) για …προσέλκυση τουριστών.

Έτσι σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Αμύνης και του υπουργείου Οικονομικής Αναπτύσεως – Τουρισμού και Επιχειρηματικότητος, το προσωπικό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε τον καθαρισμό του νησιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις ακτές του.


Συγκεκριμένα «μονάδες της Ναυτικής Δυνάμεως και της Διοικήσεως στρατιωτικής εκπαιδεύσεως, επί δύο ημέρες ανέλαβαν τον ευπρεπισμό του νησιού και τον καθαρισμό όλων των διαδρομών, που δίνουν πρόσβαση σε παραλίες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές του».


ΚΤΙΡΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ, ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ….


Επίσης, οι Αλβανοί στρατιώτες σβήνουν όλα τα συνθήματα (!) ή ζωγραφικές, που βρίσκονταν σε ορισμένα παλαιά κτήρια.



Το νησί Σάσων (η Σάσων ή Σάσωνα) έχει έκταση 5,7 χλμ. χωρίς μόνιμο πληθυσμό.
(ΑΦΟΥ – ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ξανά – ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΛΙΣ «ΠΗΡΑΝ» ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ, ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1915, ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡ.ΜΟΝΑΔΑ, ΤΟΥΣ Ε-ΓΚΑ-ΤΕ-ΛΕΙ-ΨΕ !!!!!!!!!!!!!)



[Πηγή της σημερινής ειδήσεως: «Lajme nga ushtria shqiptare»/’εχέδωρος’]
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ»


πηγηΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια