Αλήτης και τρομοκράτης!«Με δραχμή θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα, δε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε»




«Απόλυτη καταστροφή» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την έξοδο από το ευρώ, περιγράφοντας με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο μια τέτοια «επόμενη μέρα».


Παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας



«Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα, δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας όσους ονειρεύονται αλλαγή νομίσματος «να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα για να καταλάβουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό».


Σε μια παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως πρέπει να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, καθώς «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως να είναι πολύ αργά».

Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις όλων των παικτών για την επίτευξη προόδου λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «το κόστος να κλείσουμε είναι πολύ μικρό σε σχέση με το όφελος που θα έχουμε. Το κόστος θα είναι τεράστιο αν δεν κλείσουμε». Και απηύθυνε έκκληση για «επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εταίρους, με τελικό στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μαζί με μια δέσμευση για την ισχύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».


Η συζήτηση στη Βουλή ήρθε και στο θέμα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως «με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί φέτος το 3,5% το πιάνουμε. Είμαστε ήδη στο 2% και απέχουμε πολύ από το 2018 και το 2019». Επομένως μπορούμε να πούμε προς τους εταίρους πως αν θέλουν προληπτικά μέτρα, να υπάρξει «αντίστροφος κόφτης», δηλαδή «αυτά τα μέτρα να αρθούν αμέσως όταν φανεί ότι είμαστε κοντά στο 3,5%».

Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου -που κυριαρχεί στις συζητήσεις- επεσήμανε πως μπορεί να γίνει μια μείωση, αρκεί να εξαιρεθούν οικογένειες με παιδιά. «Μπορεί να γίνει κλιμάκωση σε σχέση με τα τέκνα και να ζητήσουμε μείωση της γενικότερης φορολογίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επεσήμανε πως «μπορούν να γίνουν μειώσεις κρατικών δαπανών με παράλληλη μείωση φορολογικών συντελεστών». Παράλληλα αναφέρθηκε στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να τις φοβόμαστε και πως «μπορεί να εφαρμοστεί παντού», ακόμη και στο καφενείο στο χωριό πρέπει να μπει ένα POS.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/me_draxmi_tha_mas_syllambanoun_sta_synora-64961185/

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια