Σε εποπτεία η Ελλάδα μέχρι το… 2050, με την υπογραφή της Αριστερής κυβέρνησης







Όλοι ακούσαμε ή και διαβάσαμε το έγγραφο του ESM το οποίο διέρρευσε μέσω της Handelsblatt, και το μόνο σίγουρο είναι πως οι 53 σελίδες των απαιτήσεων ή των prioractions που προβάλλει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, αποτελούν ένα ολόφρεσκο ευρωπαϊκό μνημόνιο,
συμπληρωματικό το ονομάζουν, και το οποίο σαφώς μας προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει στο (επίσημο) τέταρτο μνημόνιο που θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί ο Τσίπρας και έτσι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.



Φυσικά οι αγορές γιορτάζουν τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, γιατί βλέπουν πως η ελληνική κυβέρνηση Αριστερή κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δέχεται και με το παραπάνω τις απαιτήσεις των δανειστών, και έτσι θα αποφευχθεί ένα νέο ελληνικό δράμα το καλοκαίρι εν όψει και της αποπληρωμής του χρέους τον Ιούλιο.


Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε ότι χειρότερο μπορούσε να συμφωνήσει. Το ΔΝΤ ήθελε χαμηλά πλεονάσματα και σκληρά μετρά, η Ευρώπη ήθελε υψηλά πλεονάσματα και λιγότερα μέτρα. Ε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε και σε υψηλά πλεονάσματα και σε σκληρά μέτρα, με την… σκληρή της διαπραγμάτευση…


Για αυτό, οι επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις εκμεταλλεύονται τη αλλαγή κλίματος και στέλνουν το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα σε ράλι.


Μάλιστα, η ευφορία στην αγορά είναι τέτοια, που το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, έχει επιστρέψει σε επίπεδα που βλέπαμε πριν μπούμε στα μνημόνια, ενώ το 5,616% που έφτασαν χθες είναι χαμηλότερο από την απόδοση που είχαν τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο της εξόδου στις αγορές το 2014.



Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση εξόδου της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, όπου η Ελλάδα προέβη στην πώληση 5ετούςομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρισκόταν τότε στο 5,9%.


Το «καλό» αυτό νέο γύρω από τα ελληνικά assets, αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές, γιατί η δικιά μας η κατάσταση, των Ελλήνων φορολογούμενων, προφανώς θα επιδεινωθεί, αφού μπαίνουμε σε έναν νέο χορό μέτρων που ξεκινά ακόμη και από… φέτος (δαπάνη υγείας). Εκεί που θα τελείωνε δηλαδή η λιτότητα, θα συνεχιστεί τελικά έως και τουλάχιστον το 2022, δηλαδή τη χρονιά μέχρι την οποία πρέπει να τρέχουμε πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.


Ωστόσο, ούτε τότε φαίνεται να τελειώνει το… μαρτύριο. Ενώ ο κ. Τσίπρας μιλά τις τελευταίες εβδομάδες έντονα για έξοδο από την εποπτεία των μνημονίων, το έγγραφο της συμφωνίας που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Μαΐου, αποκαλύπτει ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί έως και το… 2050.


Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του ESM διαβάζουμε πως εξετάζεται η επιλογή της ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέσω της δυνατότητας αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050. Το σχέδιο αυτό αφορά σε τρεις δεκαετείς φάσεις, στο 2030, το 2040 και το 2050 και για να ενεργοποιούνται τα μέτρα για το χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους». Αυτό είναι σύμφωνο και με το σχέδιο των μακροπροθέσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στοEurogroup του Μαΐου του 2016, και πολύ απλά σημαίνει πως η χώρα μας θα είναι σε διαρκή εποπτεία από τους δανειστές οι οποίοι ως χωροφύλακες θα βλέπουν αν τηρούμε μέτρα-προϋποθέσεις και μετά θα προχωρούν σταδιακά στην ελάφρυνση του χρέους.



Εκτός από την… αιώνια εποπτεία, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 0,3% το 2018, δηλαδή περαιτέρω μέτρα ύψους 535 εκατ. ευρώ, εκτός των 4-4,5 δισ. ευρώ που είναι τα μέτρα του 2019-2020 (με βάση το 2% του ΑΕΠ που θα σημειώνει η Ελλάδα εκείνη τη στιγμή). Άρα μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο μέτρων που αγγίζει πλέον τα 5 δισ. ευρώ περίπου.


Μάλιστα τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια πως αν θέλει και αν κρίνει το ΔΝΤ τότε όλα τα μέτρα (μείωση των συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) θα εφαρμοστούν το 2019, αν φαίνεται ότι δεν βγαίνει ο στόχος του πλεονάσματος.


Εκτός αυτού, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο υπό τον όρο ότι όλοι οι θεσμοί είναι σύμφωνοι με αυτά εκείνη την στιγμή. Ουσιαστικά αυτό που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση ως… τυράκι, δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ισχύσει, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να υπερβούμε πρώτα τον στόχο για το πλεόνασμα, αλλά και γιατί θα πρέπει να πάρουμε την έγκριση των δανειστών.


Και μετά από όλα αυτά, έχουν το θράσος και πανηγυρίζουν. Και ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει την κατάργηση των Πανελληνίων για να μαζέψει ψήφους από τα 17χρονα.




marketnews.gr

Το διαβάσαμε από το: Σε εποπτεία η Ελλάδα μέχρι το… 2050, με την υπογραφή της Αριστερής κυβέρνησης http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/05/2050.html#ixzz4gzYefFPi


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια