ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;(ΒΙΝΤΕΟ)






Θα δώσει απαντήσεις για την συνέχεια των Ελλήνων

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Huddersfield έχουν επισκεφθεί το Ρέθυμνο στην Κρήτη, για να συλλέξουν δείγματα από την Νεκρόπολη Αρμένων που ανάγεται την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου για ανάλυση του DNA των αρχαίων ,όπου τα σκελετικά υπολείμματα θα μπορούσαν να παρέχουν καινούργιες γνώσεις στις απαρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.


Η Δρ Ceiridwen Edwards και υποψήφιος διδάκτορας George Foody πήραν το δικαίωμα να λάβουν δείγματα των οστών και των δοντιών σε πάνω από 110 από τους περισσότερους από 600 σκελετούς που ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη, που είναι μια τοποθεσία ταφής λαξευμένη στο βράχο από την Υστερομινωική περίοδο που χρονολογούνται σε πάνω από 4.000 χρόνια πριν.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων επίσκεψή τους, οι ερευνητές του Χάντερσφιλντ – μέρος μιας ομάδας που περιλάμβανε συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ίδρυμα Ελληνικής Αρχαιολογικής Έρευνας – έλαβε επίσης μάκτρα DNA από περισσότερα από 100 σύγχρονους Κρητικούς.

Αυτό είναι κάτι που Ζήτησαν οι άνθρωποι των οποίων οι γιαγιάδες ήταν από την Κρήτη, προκειμένου να αναλυθούν οι διασυνδέσεις τους με την Μινωική περίοδο.

Όταν τα αρχαία δείγματα DNA συγκριθούν με εκείνα των σύγχρονων Κρητικών, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις σε πολλά θέματα που αφορούν την αρχαία μετανάστευση των ανθρώπων και την διαδρομή του πολιτισμού σε ένα νησί όπου την Εποχή του Χαλκού ζούσαν οι ΚρητοΜινωίτες και οι διάδοχοί τους, οι Μυκηναίοι που έθεσαν τα θεμέλια για τον μετέπειτα ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Ο Κρητομινωϊκός είναι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης και η έρευνα θα επηρεάσει την ερμηνεία ορισμένων αρχαιολογικών, ιστορικών και κοινωνικών τομέων», δήλωσε ο George Foody.

Για παράδειγμα, νέο φως θα μπορούσε να ριχτεί για τη μετανάστευση των Μυκηναίων στην Κρήτη, και σχετικά με την προέλευση του σεναρίου των αρχών γραφής που είναι γνωστή ως Γραμμική Β .

Επίσης, η ανάλυση του DNA μπορεί να καθορίσει, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των σκελετών των τάφων, και θα μπορούσε να διαπιστωθεί η παρουσία μιας δυναστείας με κοινωνική υψηλή θέση εκείνη την εποχή .

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο πληροφοριών για οικογενειακές σχέσεις των κατοίκων των τάφων μέσα στην ίδια τη νεκρόπολη, όπως και να δούμε πώς η περιοχή συγκρίνεται με άλλα μινωικά μνημεία, αλλά και να συγκριθούν με ανάλογες τοποθεσίες στην ηπειρωτική Ελλάδα,» πρόσθεσε ο κ Foody.

Η Αρχαιογενετική Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Huddersfield, με επικεφαλής την Δρ Edwards διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήριο για το αρχαίο DNA (όπως και η Ελλάδα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης) και μελετά τη γεωγραφική κατανομή της ανθρώπινης γενετικής ποικιλομορφίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν ζητήματα από την αρχαιολογία, την ανθρωπολογία και την ιστορία.

Η ερευνητική ομάδα είναι ο αποδέκτης του βραβείου 1 εκατομμυρίου λιρών από το Leverhulme Trust, στο πλαίσιο του συστήματος, Υποτροφίες για Διδακτορικό, η οποία θα εκπαιδεύσει 15 νέους εξελικτικούς γενετιστές.

Ο George Foody, από το Κορκ της Ιρλανδίας, είναι ένας από τους εκπαιδευόμενους στην δεύτερη ομάδα των διδακτορικών, και η επίσκεψή του στην Κρήτη συγχρηματοδοτείται από το βραβείο Leverhulme. Η διδακτορική του διατριβή θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Ενώ το δίδυμο από το Χάντερσφιλντ της Βρετανίας και οι συνάδελφοί τους ήταν στην Κρήτη, υπήρξε σημαντικό τοπικό ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και τηλεοπτικής κάλυψης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας της καριέρας της, η Δρ Edwards έχει μελετήσει το DNA των αρχαιολογικών δειγμάτων από πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων τα γιγάντια ελάφια της Ιρλανδίας, εγχώρια άλογα, αγριογούρουνα, εγχώριους χοίρους, την καφέ αρκούδα, και το κόκκινο ελάφι, που χρονολογούνται από 1.000 έως 40.000 χρόνια πριν. Η ειδικότητά της ήταν η μελέτη του βούβαλου, οι πρόγονοι της κτηνοτροφίας, καθώς και αρχαίες φυλές βοοειδών.
ellaniapili
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια