Η κυβέρνηση «αισιοδοξεί συγκρατημένα» για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, καθώς ουδόλως αποκλείει την ντρίπλα της τελευταίας στιγμής από τη σκληρή πλευρά των Τόμσεν-Σόιμπλε.
Η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες το βράδυ τηλεδιάσκεψης μεταξύ των θεσμών (παρότι αποδόθηκε «σε τεχνικούς λόγους») και, κυρίως, η σημερινή συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ, 24 ώρες πριν από το Eurogroup, στέλνουν προειδοποιητικά σήματα για μία νέα απόπειρα εμπλοκής και κρατούν τις ελληνικές κεραίες τεντωμένες.
Εάν οι φόβοι επαληθευτούν, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα βρεθεί μεν σε πρώτο πλάνο, αλλά οι συμμετέχοντες στο σκληρό πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται κατηγορηματικοί: το παιχνίδι, λένε, θα κριθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, δεδομένου (και) ότι πυκνώνουν οι εκτιμήσεις πως Λαγκάρντ-Τόμσεν δεν ακολουθούν πλέον την ίδια γραμμή πλεύσης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε αργά χθες το βράδυ την εκτίμηση ότι το έκτακτο Euro summit που ζήτησε «δεν θα χρειαστεί να γίνει», υπονοώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα
Της «σημαντικής προόδου» που καταγράφηκε στο (επίσης έκτακτο) Brussels Group προχθές τη νύχτα, αλλά και στο αίτημα Τσίπρα, είχε προηγηθεί ένας σημαντικός τηλεφωνικός γύρος μεταξύ του πρωθυπουργού και των βασικών κρίκων της διαπραγματευτικής αλυσίδας.
Παρότι το Μαξίμου απέφυγε κάθε επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Παρασκευής, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο, με την Αγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα (σ.σ. «όχι μόνο μία φορά») και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν έδειξε… αιφνιδιασμένος χθες, όταν ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, του ζήτησε τη σύγκλιση του Euro summit, αν δεν καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup.
Θεωρείται βέβαιο ότι τo εν λόγω αίτημα είχε συζητηθεί «με κάποιους εκ των συνομιλητών», στο πλαίσιο των τελικών χειρισμών για την εξεύρεση λύσης.
Η επικοινωνία με τον κ. Γκάμπριελ (αλλά και συχνά με τον Μάρτιν Σουλτς) θεωρείται σημαντική, διότι η δημοσκοπική μάχη ανάμεσα στο κόμμα τους (SPD) και στο κόμμα των Μέρκελ-Σόιμπλε (CDU) μαίνεται ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Η υποψηφιότητα του κ. Σουλτς για την καγκελαρία εκτίναξε τα ποσοστά του κόμματος, το «θέμα Ελλάδα» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και η κ. Μέρκελ καλείται να κινηθεί «πολιτικά» έναντι της «εμμονικής» τακτικής του κ. Σόιμπλε.
Κυβερνητικός παράγοντας, ερωτηθείς χθες για τη χρησιμότητα μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, παρέπεμψε στο γεγονός ότι «δεν είναι ενιαίες οι αντιλήψεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων που μετέχουν στην ευρωζώνη». Εννοώντας προφανώς τη γερμανική.
Όσο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μένει να φανεί εάν την τελευταία λέξη θα την πει η κ. Λαγκάρντ ή ο κ. Τόμσεν, τον οποίον χθεσινές πληροφορίες εμφάνιζαν έτοιμο να… σκληρύνει κι άλλο τη στάση του.
Δύο συν ένας συμβιβασμοί
Κατά τις ίδιες πηγές, σ” αυτά τα τηλεφωνικά πάρε-δώσε έκλεισε ο συμβιβασμός στα μείζονα θέματα των μειώσεων στις συντάξεις και στο αφορολόγητο (σ.σ. το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, ενώ η Αθήνα ήθελε να γίνει ανάποδα).
Το τεχνικό μέρος, δηλαδή το «πώς», το ανέλαβε η τριάδα Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκη, αρχής γενομένης από την προχθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω συνάντηση υπήρξε μία «κατ” αρχάς συμφωνία» και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων: θα είναι μεν 3,5% αλλά ούτε για… δέκα χρόνια, όπως προωθούσε ο Β. Σόιμπλε, ούτε για πέντε όπως πρότειναν προ εβδομάδων ευρωπαϊκοί παράγοντες.
Φυσικά, ούτε μόνο για το 2018, όπως θα ήθελε η ελληνική πλευρά. «Δύο ή τρία χρόνια το πολύ», φέρεται να είναι η κατάληξη, που μένει να οριστικοποιηθεί στις επόμενες ώρες.
Ανοικτό παρέμεινε το θέμα του μηχανισμού, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών (ΔΝΤ-Eurostat) για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και, άρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σύστασή του «σχεδόν αποφασίσθηκε» αλλά το κεντρικό σημείο «ποιος θα έχει τον έλεγχό του» παραμένει στα υπό συζήτηση θέματα.
«Ντρίπλα» για τις ψηφοφορίες
Οσο για τη νομοθέτηση των μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε να ψηφιστούν όλα αμέσως μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, πλην του συνταξιοδοτικού: αυτό, είπαν, θα φτάσει στη Βουλή όταν κλειδώσει η συνολική συμφωνία, δηλαδή το θέμα του χρέους.
Πρόταση που αποδίδεται στην κυβερνητική θέση «δεν υπάρχει συμφωνία, αν δεν συμφωνηθούν όλα», αλλά που παράλληλα θα εκτονώσει την πίεση που υφίστανται οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας.
ΕΚΤΑΚΤΩΣ στη Γερμανία ο Σαμαράς
Τσίπρας μάς απειλεί!!!
Αυτό υπαστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ όπως η Süddeutsche Zeitung και αναμεταδίδει η DW. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες κλήθηκε εκτάκτως στη Γερμανία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα έχει συνάντηση με στενό συνεργάτη της Μέρκελ.
«Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας και την επόμενη δόση συνεχίζονται επ΄ αόριστον, γράφει η Die Welt στην διαδικτυακή της έκδοση. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται twitter του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο οποίο ο επικεφαλής του Eurogroup γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνία με την Αθήνα συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ακυρώθηκε τελικά η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη, στην οποία πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους».
«Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι στις συνεχιζόμενες διαφωνίες Ελλάδας-δανειστών ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά με μια απειλή. Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε έχει ζητήσει ήδη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ακόμα όμως κι αν επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει πρώτα να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.
Σε περίπτωση που το Eurogroup εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις τότε το ΔΝΤ προτίθεται να συζητήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση το Ταμείο θα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα. Για τον γερμανό υπ. Οικονομικών ωστόσο η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη. Ήδη ο Β. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση μόνο αν συμμετάσχει το Ταμείο. Την Πέμπτη Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα».
Kάθε άλλο παρά τυχαία το antinews ανέβασε κεντρικό άρθρο με τίτλο “Τετέλεσται!” ενώ βάζει στο παιγνίδι τον Αντώνη Σαμαρά:
Τώρα τα βλέπετε…
Αυτά που καιρό τώρα, έγραφα και επέμενα.
Η αξιολόγηση, που μέχρι στιγμής έχει «κλείσει»… καμιά δεκαριά φορές από τον περασμένο Νοέμβριο, τελικά δεν κλείνει!
Με τον ήλιο τη βάζουν – με τον ήλιο τη βγάζουν, τι έχει η έρμη και ψοφάει;
Κι όλοι όσοι ήταν σίγουροι και διαβεβαίωναν τους πάντες γύρω τους, ότι «τα έχουν συμφωνήσει όλα», τώρα δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει…
Δεν τολμούν να πιστέψουν ότι ουσιαστικά σέρνεται η χώρα σε εκλογές.
Όχι γιατί το «επιλέγει» ο ίδιος ο Τσίπρας – που σίγουρα ΔΕΝ τις θέλει…
Αλλά γιατί του τις επιβάλουν απ’ έξω!
Δεν πάει σε εκλογές από «επιλογή»! Πάει από ανάγκη…
Κι όλοι εκείνοι που διαβεβαίωναν ότι: οι έξω «χρειάζονται τον Τσίπρα, γιατί που θα βρουν καλύτερο… “δουλάκι”, να τους τα κάνει όλα, αγόγγυστα, κι αυτοί κοιτάνε πια σαστισμένοι.
Όχι πως ο Τσίπρας θα δίσταζε να τα περάσει όλα…
Απλά δεν μπορούσε να εφαρμόσει τίποτε!
Και για τους δανειστές, η εφαρμογή είναι πολύ σημαντικότερη από την ψήφιση!
Οπότε καλό το «δουλάκι» που ψηφίζει τα πάντα, αλλά να έλθει τώρα κάποιος που θα εφαρμόσει και τίποτε…
Ο Σαμαράς – το ήξεραν όλοι και πρώτοι οι δανειστές: δεν ήταν «δουλάκι», όπως ο Τσίπρας!
Και κριτική τους έκανε για το πρώτο μνημόνιο, και σωστός αποδείχθηκε για την κριτική του εκείνη εκ των υστέρων…
Κι ό,τι ανέλαβε ο Σαμαράς το έφερε εις πέρας…
Και δικές του φορολογικές μειώσεις πέρασε στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής του, παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών…
Κι οι φορολογικές μειώσεις του Σαμαρά αποδείχθηκαν σωστές, γιατί δεν μείωσαν τα πλεονάσματα, αλλά επέσπευσαν την ανάπτυξη…
Κι ήξεραν όλοι, πως όταν ο Σαμαράς έλεγε ΝΑΙ, το εννοούσε και το έκανε!
Ενώ όταν έλεγε ΟΧΙ, πέρναγε το δικό του κι αποδεικνυόταν τελικά σωστό.
Αυτό συχνά ενοχλούσε τους δανειστές, αλλά η δουλειά γινόταν και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια.
–Ενώ ο Τσίπρας όταν λέει ΟΧΙ εννοεί: «όχι τώρα, πιέστε με λίγο, να πιέσω κι εγώ τους δικούς μου, μπας και τους… τουμπάρω»!
–Κι όταν ο Τσίπρας λέει ΝΑΙ, εννοεί: «εντάξει παιδιά θα τα περάσω στη Βουλή κι αν τα δείτε μετά… να μου γράψετε»!
Όμως, έτσι δουλειά δεν γίνεται… Συμπέρασμα: ακριβώς όπως σας το έχω γράψει δεκάδες φορές ως τώρα:
Εδώ και καιρό ΔΕΝ συζητάνε για τη δεύτερη αξιολόγηση του τωρινού (Τρίτου) μνημονίου.
Συζητάνε για την προετοιμασία του επόμενου (Τέταρτου) μνημονίου!
Που θα το δώσουν, όμως, σε άλλη κυβέρνηση!
Γιατί τη σημερινή, του Τσίπρα, ΔΕΝ την εμπιστεύεται κανείς έξω.
Και γιατί ακόμα κι αν την εμπιστεύονταν, έχει αποδυναμωθεί πια τόσο μέσα στη χώρα, που δεν έχει δύναμη να περάσει τίποτε!
Πολύ περισσότερο δεν έχει τη δύναμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, που δεν τις τόλμησε ούτε κι όταν ήταν παντοδύναμη.
Με μία λέξη;
–Τετέλεσται!
Κι όλοι αυτοί που διαβεβαίωναν πως «τον Τσίπρα δεν τον κουνάει κανείς ως τις γερμανικές εκλογές», επίσης τώρα κοιτάζονται μπερδεμένοι και αμήχανοι.
Απλώς έκαναν λάθος!
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πολύ το συμφέρει πια να έχουν ξεφορτωθεί τον Τσίπρα ως τον Σεπτέμβριο και να έχει έλθει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Κι αφού βάζουμε τη γερμανική προεκλογική «διάσταση» στη συζήτηση για την Ελλάδα προσέξτε κι αυτό (για το οποίο επίσης σας έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό, και τώρα βγαίνει σιγά-σιγά):
Το ΔΝΤ λέει πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν 3% που λέει ο Τσίπρας, δεν ήταν 2% που λέει η Κομισιόν, ήταν μόλις 0,9% του ΑΕΠ!
(Η διαφορά ανάμεσα στους ισχυρισμούς του Τσίπρα και τους υπολογισμούς του ΔΝΤ είναι κοντά στα 4 δισεκατομμύρια!)
Το τι από τα δύο ισχύει θα ξεκαθαρίσει οριστικά πολύ σύντομα: Σε λίγες εβδομάδες!
Κι αν βγουν σωστά τα νούμερα του ΔΝΤ, αυτό σημαίνει πως πέραν του Τσίπρα που κορόϊδευε ως τώρα, ευθύνες έχει και η Κομισιόν, που δεχόταν τα «πέτσινα» πλεονάσματα του Τσίπρα.
Γιατί «πέτσινα»; Γιατί δεν πλήρωνε η κυβέρνηση Τσίπρα τις τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους, φούσκωνε συνεχώς τα «ληξιπρόθεσμα» της Γενικής Κυβέρνησης (arrears) έβαζε και κάμποσα «μη επαναλαμβανόμενα» έσοδα στο λογαριασμό (πράγμα που παγίως δεν δέχεται το ΔΝΤ) κι έτσι έβγαζε «πλεονάσματα» που δεν υπάρχουν! Κι αυτό σύντομα θα φανεί…
Κι όταν φανεί, θα δικαιώσει εκ των υστέρων τη θέση των Γερμανών (και όχι μόνο) που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα στη Μνημονιακή Συμφωνία, γιατί δεν εμπιστεύονται καθόλου την Κομισιόν!
Κι όταν αποκαλυφθούν τα πραγματικά περσινά πλεονάσματα, θα έλθει σε δύσκολη θέση και η Κομισιόν (που θα αναγκαστεί, για «ξεκάρφωμα», να σκληρύνει τη στάση της προς την Ελλάδα), όπως θα έλθουν σε πολύ δύσκολη θέση και όλοι όσοι είχαν στηρίξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον Τσίπρα αυτά τα δύο χρόνια.
Και πρώτος απ’ όλους, θα έλθει σε δύσκολη θέση ο ίδιος ο Σούλτς στη Γερμανία!
Γιατί όπως πάνε τα πράγματα, δεν είναι η Σούλτς η «ελπίδα» για τον Τσίπρα…
Θα αποδειχθεί ο Τσίπρας το «βαρίδι» για τον Σούλτς!
Όσο για την κ. Μέρκελ, γιατί να κάτσει να σκάσει;
Όταν ο Τσίπρας ανοιχτά στηρίζει τον αντίπαλό της μέσα στη χώρα της, γιατί η ίδια να πασχίσει να τον σώσει;
Μένει λοιπόν, το ερώτημα: «πώς θα ρίξουν» τον Τσίπρα;
Η απάντηση είναι απλή και σύνθετη ταυτόχρονα…
Γιατί έχουν πολλούς τρόπους…
Από τους πιο ήπιους, ως τους πιο χοντροκομμένους.
–Πρώτον, θα δείτε δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, για «επικείμενο χάος» στην Ελλάδα. Ήδη αρχίσατε να τα βλέπετε…
Τα δημοσιεύματα αυτά ήδη αναγκάζουν όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τους οίκους αξιολόγησης να αναθεωρήσουν προς τα κάτω, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα…
Το περασμένο Δεκέμβριο όλοι προέβλεπαν 2,7% ανάπτυξη για το 2017.
Σήμερα όλοι οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν… τα μισά ή και πολύ λιγότερα! Αυτό ήδη συμβαίνει. Και θα επιταθεί τις επόμενες μέρες…
Τι σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα, φέτος;
Σημαίνει πως οι στόχοι για τα φετινά πλεονάσματα θα αναθεωρηθούν κι αυτοί προς τα κάτω!
Και θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για την επόμενη χρονιά (σίγουρα), αλλά ίσως και για φέτος.
–Γιατί τα πλεονάσματα είτε τα δίνει «αυτόματα» η ανάπτυξη
–είτε χρειάζονται νέα φορολογικά μέτρα ή περικοπές.
Κι όταν είναι μικρότερη η προβλεπόμενη ανάπτυξη, σου βάζουν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Κι επειδή είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη φέτος, θα έλθουν σίγουρα πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Πέρα από αυτά που συζητούν (και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα) για το 2019…
Κι όχι μόνο θα τους ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα για το 2018, αλλά ίσως και για το 2017! Δηλαδή για φέτος…
Κι όταν αυτό ανακοινωθεί, ο Τσίπρας δεν θα έχει που να κρυφτεί…
Ήδη το είπαν ανοικτά «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με το ελληνικό διαπραγματευτικό team:
–Αν δεν κλείσετε αμέσως τη συμφωνία, τότε όλα ανατρέπονται και θα έλθουν πρόσθετα μέτρα!
Για να έχετε μια τάξη μεγέθους στο μυαλό σας: Αν το περσινό «μαξιλαράκι» από το πλεόνασμα, δηλαδή η «υπέρβαση στόχου», ήταν όσο την υπολογίζει το ΔΝΤ, δηλαδή 0,9% του ΑΕΠ, για να πιαστεί ο φετινός στόχος, χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο λιτότητας, χρειαζόταν ανάπτυξη 2,6% (όσο σχεδόν την υπολόγιζαν ως τώρα).
Αν, όμως, η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί μικρότερη, ας πούμε 1,5%, τότε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 0,5% του ΑΕΠ περίπου.
Δηλαδή κοντά στο ένα δισεκατομμύριο! Για φέτος! Πρόσθετα…
Καταλαβαίνετε ότι ένας τέτοιος εκβιασμός δεν αντέχεται!
Από καμία κυβέρνηση…
Και δεν είναι ο μόνος…
–Δεύτερον, αν το τρέχοντα μήνα (Απρίλιο) αναθεωρηθούν όχι μόνο οι προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη αλλά και οι εκτιμήσεις για τα περσινά πλεονάσματα, στο επίπεδο που τα εκτιμά το ΔΝΤ, τότε δημιουργείται και νέος κίνδυνος: Να ζητήσουν από την κυβέρνηση Τσίπρα να πάρει πίσω από τους συνταξιούχους μέρος από το «μποναμά» που τους είχε δώσει τα Χριστούγεννα.
Πόσο να τους πάρει πίσω; Από το ένα τέταρτο ως το μισό;
Όπως είχε δεσμευτεί σε επιστολή του Τσακαλώτου, εξ άλλου…
Άντε τώρα ο Τσίπρας, μέσα σε όλα τα άλλα, να αναγκαστεί να πάρει πίσω από χαμηλοσυνταξιούχους 150 με 300 εκατομμύρια.
«Θα κρύβεται από χωρίου εις χωρίον». Και πάλι δεν σώζεται…
–Τρίτον, υπάρχουν «μοχλοί πίεσης» που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Για παράδειγμα, αν ενταθεί η εκροή καταθέσεων (που ήδη εντείνεται κάθε μέρα) η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει από την Τράπεζα Ελλάδος να σφίξει την κάνουλα! Δηλαδή να κάνει πιο αυστηρά τα capital controls. Να βάλει όριο αναλήψεων χαμηλότερο. Ίσως και αρκετά χαμηλότερα…
Καταλαβαίνετε την επίπτωση που θα έχει στην ψυχολογία, στην οικονομία, αλλά και στην ίδια την κοινωνία κάτι τέτοιο.
Και βέβαια, το φταίξιμο δεν θα πάει αυτή τη φορά στους «κακούς τους ξένους» – που θα εκφράζουν όλοι «τη λύπη» τους γι’ αυτό – αλλά στην ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει χάσει κάθε έλεγχο.
Γιατί αλίμονο στον καπετάνιο που δείχνει να χάνει τον έλεγχο σε ώρα καταιγίδας. Το ίδιο το πλήρωμα που ως πριν λίγο τον πίστευε, τώρα τον κρεμάει…
–Τέλος, υπάρχει πάντα το σενάριο να συρθεί ο Τσίπρας ως τον Ιούλιο και να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε, χωρίς να πάρει τη «δόση»! Να πληρώσει, δηλαδή, τους «έξω», από τα χρήματα που έχει μαζέψει, γιατί έχει κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό!
Ήδη τον προειδοποιούν να ΜΗ το κάνει! Από τώρα του το λένε…
Γιατί η ασφυξία που επιβάλει στην οικονομία της χώρας, κινδυνεύει να οδηγήσει σε εφιαλτική ύφεση. Και να χρειαστούν ακόμα πιο , επιπρόσθετα μέτρα φέτος και τις επόμενες χρονιές.
Μεταξύ άλλων μπορεί να του επιβάλλουν να κόψει την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις, όχι από το 2019 που τώρα αντιστέκεται, αλλά από το 2018. Ίσως και από τώρα!
Και να φορτώσουν το φταίξιμο στον ίδιο…
Κι από αυτό δεν θα μπορέσει να συνέλθει ποτέ (αν έχει επιβιώσει απ’ όλα τα προηγούμενα…)
Χώρια που θα αναγκαστεί τους αμέσως επόμενους μήνες (ως τον Οκτώβριο το πολύ), να πάψει να πληρώνει και μισθούς ή συντάξεις!
Πράγμα που θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.
Όλα αυτά δεν τα περίμενε ο Τσίπρας.
Γι’ αυτό και διαλαλούσε σε κάθε τόνο, ότι «όπου να ’ναι κλείνει η συμφωνία»…
ΔΕΝ κορόιδευε (αυτή τη φορά). Το πίστευε…
Και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει δεν είναι «θεωρητικοί» πια…
Του τα λένε ευθέως οι «απ’ έξω»!
Ανοίγουν τα χαρτιά τους, ένα-ένα, πετάνε τους «άσσους» από τα μανίκια, βγάζουν και τα… «εξάσφαιρα» από τις ζώνες. Και του το λένε ωμά:
–Πάρτα τώρα, όπως είναι, και σύρε να τα περάσεις ή να πέσεις!
Κι αν τα περάσεις, εμείς θα σου φέρουμε κι άλλα, όπως τα κατάφερες.
Ει δ’ άλλως, φύγε μόνος σου, να τελειώνουμε.
Κοινώς: Τετέλεσται!
Στο μεταξύ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ προτείνει ο ΑΧΑΣΤΟΣ Γιώργος Κουρής για να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας 60%!
ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ
http://diadoseto.blogspot.gr/2017/04/2.html
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια