«Μνημόνιο» για το τουρκικό οικονομικό «θαύμα» του Ρ.Τ.Ερντογάν
Χρεοκόπησε η Τουρκία η οποία πλέον στράφηκε προς την Γερμανία ζητώντας δάνειο!
Ο «Σουλτάνος» Ρ.Τ.Ερντογάν στήριξε την πολιτική του ηγεμονία στην αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.
Ομως τώρα οι δείκτες γίνονται όλο και πιο απογοητευτικοί, ειδικά για την ανεργία.
Η τουρκική οικονομία γίνεται όλο και πιο αναιμική γι αυτό το λόγο ζητάει χρήματα από τη Γερμανία.
Οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας δραματικά.
Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πολύ χαμηλά νούμερα τον Φεβρουάριο και ο δείκτης πληθωρισμού τον Μάρτιο ήταν ο υψηλότερος από το 2008.
Επιπλέον το εθνικό νόμισμα έχασε τα τελευταία χρόνια σχεδόν το 50% της αξίας του.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στον τουριστικό κλάδο. Ο ιδιαίτερα κερδοφόρος τομέας είχε δεχθεί πλήγμα ήδη πριν από την απόπειρα παραξικοπήματος εξαιτίας των επιθέσεων του ISIS.
Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα μειώθηκαν το 2016 κατά 30%. Ταυτόχρονα οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο κατά 47%.Το μόνο που του έχει μείνει είναι να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό.
Οι Γερμανοί αποκάλυψαν ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ ,ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Γερμανία!
“Η Τουρκία ζήτησε ξανά βοήθεια από τη Γερμανία” λένε οι Γερμανοί!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην συνάντηση των G20 στην Ουάσιγκτον, ο Σιμσέκ είπε πως αναζητεί τρόπους αναζωογόνησης της τουρκικής οικονομίας και επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τη Γερμανία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Spiegel είχε παραδεχτεί πως πριν από την σύλληψη του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ είχε συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με το θέμα οικονομικής βοήθειας.
Συνεπώς οι “τσακωμοί” της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι μάλλον “εικονικοί”!
Επιπλέον,αρνητική στις φωνές που ζητούν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία εμφανίστηκε χτες η Γερμανία, παρότι αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν πως το ευρωπαϊκό όραμα της Άγκυρας κατέρρευσε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα.
Ανησυχώντας για την ενίσχυση των δυνάμεων του Ταγίπ Ερντογάν, ευρωβουλευτές ζήτησαν αναστολή των ευρωπαϊκών συνομιλιών με την Τουρκία, με το επιχείρημα πως δεν πληροί τις περισσότερες δημοκρατικές προϋποθέσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών όμως τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό.
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ακύρωση των ενταξιακών συνομιλιών, αυτό θα ήταν η εντελώς λάθος αντίδραση» δήλωσε στους δημοσιογράφους φτάνοντας στη Μάλτα όπου θα έχει επαφές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εκείνοι που θέλουν να κερδίσουν το χειροκρότημα στο σπίτι τους επειδή λένε ‘δεν μιλάμε πια στην Τουρκία’ δεν θα αλλάξουν τίποτα» δήλωσε.
Η Αυστρία ζήτησε να εγκαταλειφθεί η διαδικασία, που άρχισε το 2005 κι έχει κολλήσει εξαιτίας πολιτικών εμποδίων όπως το Κυπριακό και η αντίσταση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών στην ένταξη μιας χώρας στην πλειονότητά της μουσουλμανικής. Αυτά ίσχυαν και πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα.
«Πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος να διατηρήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση προσχώρησης στην ΕΕ την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από την Ευρώπη» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, φτάνοντας στη Βαλέτα.
«Έχουμε επιτέλους ανάγκη μια καθαρή απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.
Κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» των Ευρωπαίων, ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό είπε πως θα ζητήσει «διασαφηνίσεις» σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ζήτησαν επίσης νέα προσέγγιση όσον αφορά την Τουρκία.
Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίσει πού βρίσκεται η Άγκυρα όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ έτσι ώστε να δώσει στις κυβερνήσεις της ΕΕ σταθερό έδαφος για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Λιθουανία και η Ουγγαρία συνέστησαν προσοχή, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή εξαρτάται από τη βοήθεια του Ερντογάν προκειμένου να διατηρηθεί ένας έλεγχος στη ροή Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι, πρέπει να μιλάμε, να ακούμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.
πηγηΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια