ΜΕΓΑΣ Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Σ !! ΟΥΡΑ ΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ !!! ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΛΥΣΣΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ





Στρατηγική η κίνηση για εμπλοκή με 50% των δικαιωμάτων στο τεμάχιο «11» με την Τotal, λέει επίσημα η ΕΝΙ και θυμίζει ότι δίπλα ακριβώς είναι το «Ζορ». Ελπιδοφόρες δομές βλέπει και η νορβηγική PGS, όχι μόνο στο «11» αλλά και στα «10» και «6» με βάση τα τρισδιάστατα σεισμογραφικά που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο. Και ο επικεφαλής της Qatar Petroleum μιλά για στρατηγική και ετοιμότητα επενδύσεων στην Κύπρο.

Οι εταιρείες-κολοσσοί, την εμπλοκή των οποίων σημείωνε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διαβεβαιώσει ως προς την ασφάλεια των ερευνών και των γεωτρήσεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται να έχουν μεγάλη πίστη και βάσιμη προσδοκία για σημαντικά κοιτάσματα στα κυπριακά τεμάχια.

Μάλιστα, η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι σήμερα, υποδεικνύει τις γεωλογικές δομές, που είναι όμοιες με τη δομή στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ».

Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΙ, που εκδόθηκε στο Μιλάνο, ενημερώνοντας για τη συμφωνία της με την Total για το «11», όπου σημείωνε ότι με αυτή τη συμφωνία η ΕΝΙ ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην Κύπρο, αποκτώντας δικαιώματα έρευνας σε μιαν έκταση 2.215 τετρ. χιλιομέτρων, κοντά στο «υπεργιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ»».

Το ενδιαφέρον για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά, και είναι ενδεικτικό ότι ο Σαάντ αλ-Κααμπί, επικεφαλής της Qatar Petroleum, συνεταίρου στην ExxonMobil στο τεμάχιο «10», δήλωσε ότι ο κρατικός κολοσσός είναι έτοιμος για σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο. Εξήγησε, επίσης, ότι πρόκειται για στρατηγική κίνηση, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των αμερικανικών κολοσσών, δεδομένης της κρίσης στον τομέα λόγω των τιμών πετρελαίου.

Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε ότι Total και ΕΝΙ προχωρούν για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11» με το γεωτρύπανο «West Capella». Το γεωτρύπανο φτάνει μέχρι και στις 37.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
hellasforce.comhttp://www.triklopodia.gr/megas-oura-kolossoi/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια