Σε άρθρο μας με τίτλο (Γερμανία και Ρωσία-Σερβία θα λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα: Το Βερολίνο ζητάει αυτονόμηση της Βοϊβοντίνα και της κοιλάδας του Πρέσεβο – Στα όπλα οι Σέρβοι για να αποτρέψουν νέο εδαφικό ακρωτηριασμό), αναφέραμε ότι το σχέδιο έκθεσης της ΕΕ που θα γίνει  ψήφισμα  του Ευρωπαϊκού κοινοβούλιο για την Σερβία, δείχνει ναι μεν πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε πολλούς τομείς, αλλά ζητά την αυτονομία της Βοΐβοντίνα.
Κάτι τέτοιο θα άνοιγε  τους ασκούς του Αιόλου για την πολύπαθη χώρα, ενώ  σε συνδυασμό με την «φωτιά» που σιγοκαίει στην  Κοιλάδα του Πρέσεβο όλα τα Βαλκάνια κινδυνεύουν ξανά.
Το εξοργιστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι με πρόφαση το ανεκτό  επίπεδο προστασίας των μειονοτήτων επισημαίνουν  ότι η «αυτονομία» της σερβικής περιοχής της Βοϊβοντίνα δεν πρέπει να αποδυναμωθεί.
Η Σερβία κινδυνεύει, σύμφωνα με  ειδικούς με νέο ακρωτηριασμό  εφόσον δεν δώσει το πράσινο φως στην Μόσχα να εγκαταστήσει επίσημα στρατιωτική βάση . Άλλωστε ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν έτοιμη  την «έκρηξη» του αλβανικού εθνικισμού για να βρουν « αφορμή» να κάνουν  τα ίδια με το 1999.