Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α ! Και το ΟΣΚΑΡ για το Χειρότερο Νομοσχέδιο της Χρονιάς Πάει στους… !!







Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο των Κατρούγκαλου_Αχτσιόγλου βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή του χειρότερου Νομοσχεδίου του 2016 σύμφωνα με τους ερευνητές του Harvard οι οποίοι το 2015 είχαν δώσει την πρωτιά της χειρότερης διαπραγμάτευσης στους Τσίπρα-Βαρουφάκη. Αυτή τη φορά είναι η σειρά δύο άλλων αστέρων της κυβέρνησης να λάμψουν: Toυ φονικού διδύμου Κατρούγκαλου (διαβάζω ακόμη Playboy)-Aχτσιόγλου!

Το Πανεπιστήμιο του Harvard παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Ασφαλιστικό καθώς και την πρώτη περίοδο της εφαρμογής του. Αποτέλεσμα να ανεβάσει μερικές θέσεις στη βαθμολογία την Μποτσουάνα και να στείλει στο πάτο το ελληνικό Ασφαλιστικό_το πιο σύντομο ανέκδοτο του 2017.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κατσαγάνη στο Capital.gr στο 45% έχει φτάσει η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες, δέκα μέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής του.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε έλλειμμα πάνω από 2 δισ. ευρώ –έναντι 1 δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν – θα απειλήσει τον ΕΦΚΑ μαζί και τις κύριες συντάξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να “αποφύγει” σκληρές περικοπές από το 2019 ή το 2020.

Στο απυρόβλητο των συνεπειών της τεράστιας απόκλισης από τους στόχους του χαρατσιού δεν θα μείνει ούτε η ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, μιας το ανείσπρακτο χαράτσι δημιουργεί δυνητικά “τρύπα” 400 -500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και στον ΕΟΠΥΥ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr μέχρι χθες κοντά στους 560.000 υπόχρεους (έναντι 1,3 εκατομμυρίου που έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια) είχαν καταβάλλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης 115 εκατ. ευρώ για τις μηνιαίες εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο εισπρακτικός στόχος για τις εισφορές του μήνα Ιανουαρίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως 17 Μαρτίου, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, λείπουν ακόμα 155 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω μηνιαίος εισπρακτικός στόχος.

Βασικότερο άμεσο εμπόδιο για την είσπραξη του ποσού αυτού τις επόμενες δέκα ημέρες είναι το γεγονός ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών για το μήνα Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες και οι αγρότες οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους για το μήνα Ιανουάριο μέχρι 17 Μαρτίου, θα πρέπει σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών να καταβάλλουν ξανά τις ίδιες εισφορές, αυτή τη φορά για το μήνα Φεβρουάριο.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας, ο οποίος κατέβαλλε χθες το ελάχιστο μηνιαίο χαράτσι των 167 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2017 (157 ευρώ για κύρια σύνταξη –ΕΟΠΥΥ και 10 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι 17/3 άλλα 167 ευρώ για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, προκειμένου να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος, δηλαδή να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να ασκεί τις οικονομικές δραστηριότητες του. Άλλα 167 ευρώ θα πρέπει επίσης να καταβάλλει ο ίδιος επαγγελματίας μέχρι τις 28 Απριλίου κλπ.

Η χαμηλή έως τώρα εισπραξιμότητα (σ.σ. 45%) του ασφαλιστικού χαρατσιού έχει ήδη τοποθετήσει “βόμβα” στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΦΚΑ περιμένει φέτος από τις εισφορές κύριας σύνταξης των επαγγελματιών και των αγροτών περί τα 2,4 -2,5 δις. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ (τις εισφορές του οποίου εισπράττει ο ΕΦΚΑ και έπειτα τις αποδίδει σ’ αυτόν) περιμένει γύρω στα 800 -900 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί είσπραξης και τους επόμενους μήνες, θα αναθεωρηθούν ριζικά οι παραπάνω στόχοι, καθώς θα πρέπει να αναμένονται εισπράξεις από εισφορές κύριας σύνταξης ύψους 1,2–1,3 δισ. ευρώ και εισπράξεις ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα εκτινασσόταν αυτόματα στα 2,2 -2,3 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για φέτος, κάνοντας αναγκαία την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα στερούνταν το 7,5% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές φέτος, τα οποία θα έπρεπε και πάλι να καλυφτούν είτε από περικοπές στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, είτε από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια