Γράφτηκε απο Χαλά Αυγούστα- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Η Θεωρία των 4 γεύσεων ανήκει στον μέγα γιατρό Ιπποκράτη.
Ο Ιπποκράτης έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο πίσω του, την «Ιπποκρατική Συλλογή», μια κληρονομιά 59 τόμων, που ακόμα και σήμερα μελετάται από επιστήμονες και χρησιμοποιείται σαν πολύτιμο βοήθημα στην σύγχρονη ιατρική και διατροφολογία. Αναφέρεται τόσο στην πρόληψη και θεραπεία, όσο και στο περιβάλλον και την διατροφή. Π.χ. στα έργα του «Περί τροφής» και «Περί Διαίτης» θα δούμε ότι προτείνει ό, τι ακριβώς μας προτείνουν και οι σύγχρονοι διατροφολόγοι. Συγκεκριμένα, η Ιπποκράτειος Διατροφή μας λέει ότι η φύση είναι ο καλύτερος γιατρός. Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει την ισορροπία που πρέπει να έχουμε στις γεύσεις μας. Δεν αποκλείουμε από την διατροφή μας καμία γεύση, όλες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οργανισμού και την σωστή λειτουργία του, αρκεί να καταναλώνονται στις ποσότητες που πρέπει.
Αλμυρό = Καρδιακά νοσήματα, πίεση!
Το ακούμε πλέον συνεχώς από τους γιατρούς: Μειώστε ή αποκλείστε εντελώς το αλάτι από την διατροφή σας! Δύσκολο ε; Όπως και να το κάνουμε, το αλάτι νοστιμίζει… Όλα όμως είναι μια συνήθεια. Ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος. Άλλωστε, τώρα πια υπάρχουν στην αγορά και πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά το αλμυρόν του πράγματος. Σε καταστήματα υγιεινών τροφών θα βρείτε υποκατάστατα αλατιού, που περιέχουν ένα μικρό ποσοστό χλωριούχου νατρίου ή ακόμα και καθόλου. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν κυρίως χλωριούχο κάλιο, το οποίο το παίρνουμε από λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, μια καλή επιλογή είναι και το ορυκτό αλάτι Ιμαλαϊων και το άνθος αλατιού
Ξινό = Καθαρισμός του οργανισμού και καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων!
Πόσο «ξινή» είναι η διατροφή μας; Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε λεμόνι; Μήπως ρίχνουμε μόνο λίγο χυμό στην σαλάτα μας; Πιστεύετε ότι αυτή η ποσότητα αρκεί; Αν δείτε τα οφέλη από την κατανάλωση του λεμονιού, σίγουρα θα πείτε ότι πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον σε 10πλάσια ποσότητα καθημερινά. Δείτε λοιπόν τι μας προσφέρει το ξινό του λεμονιού:
Τα λεμόνια μπορεί να είναι όξινα, δημιουργούν όμως αλκαλικές βάσεις, και βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Καθαρίζει το έντερο και συντελεί στην ομαλή λειτουργία του. Για το συκώτι, το κυριότερο εργοστάσιο του οργανισμού μας, είναι το καλύτερο τονωτικό, γιατί διαλύει το ουρικό οξύ και τα διάφορα δηλητήρια και υγροποιεί την χολή. Βοηθάει επίσης στην διάσπαση και αποβολή των λίθων της χολής, των νεφρών και γενικά των εναποθέσεων του ασβεστίου. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών. Επίσης, περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Αυτά είναι μόνο λίγα από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού. Αξίζει λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε … με το κιλό! Προσθέστε το σε σαλάτες, φαγητά, ροφήματα. Πιείτε νερό με λεμόνι αντί για αναψυκτικό. Τρίψτε και λίγη φλούδα σε ψιλό τρίφτη, δίνει πολύ ωραίο άρωμα.
Γλυκό = Καρκίνος, φλεγμονές ,ανάπτυξη αποικίας «βλαβερών μικροοργανισμών»
Οι όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη! Ας φάμε λοιπόν λίγο γλυκό, ίσα για να ικανοποιήσουμε την γεύση μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το σώμα μας ζαχαροπλαστείο. Άλλωστε, την ανάγκη μας για γλυκό μπορούμε να την καλύψουμε άνετα με καλούς υδατάνθρακες όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κριθάρι, βρώμη, ρύζι πλήρες, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές.
Ο εθισμός στη ζάχαρη προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό και σαν αποτέλεσμα…;
-οδηγεί σε λιπογένεση, δηλαδή παχαίνουμε,o αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων λόγω λίπους,
– o αυξάνεται η αποβολή ασβεστίου με τα ούρα, δηλαδή χάνουμε ασβέστιο,
– o ελαττώνεται η ανοσολογική ετοιμότητα, δηλαδή γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις αρρώστιες,
– Η γλυκόζη ανταγωνίζεται την πρόσληψη της βιταμίνης C από τα κύτταρα. Όσο πιο πολλή ζάχαρη και άσπρο αλεύρι τρώμε, τόσο πιο λίγη βιταμίνη C μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται λιγότερος σίδηρος και να μεταβολίζονται πιο δύσκολα όλες οι τροφές.
– Επίσης, να μη γίνεται γρήγορη επούλωση (λόγω μη σχηματισμού κολλαγόνου),
– τα τριχοειδή αγγεία να παρουσιάζουν μεγάλη ευθραυστότητα,
– να παθαίνουμε εύκολα φλεγμονές,
– να μειώνεται η αποβολή τοξινών με αποτέλεσμα να παθαίνουμε πιο εύκολα αλλεργίες,
– να γερνάμε πιο γρήγορα,
– να χαλάνε τα δόντια μας.
Η τερηδόνα είναι μια χρόνια ασθένεια την οποία ο οργανισμός δεν ξεπερνά ποτέ. Η τερηδόνα ρίχνει για πάντα το επίπεδο υγείας του ατόμου.
Η αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε:
-Μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης του αίματος με πολύ κακή επίδραση σε όλο τον οργανισμό,
-Πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα (λόγω μείωσης της φαγοκυτταρικής ικανότητας των πολυμορφοπύρηνων).
-Έκκριση ινσουλίνης και άμεση πτώση του σακχάρου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας και να πεινάμε πολύ γρήγορα.
Πικρό = Υγεία!
«Ό, τι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό για το στομάχι». Μπορεί να μην αποτελούν ακριβώς όαση για τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά οι πικρές τροφές κρύβουν οφέλη κι όλα δείχνουν ότι πρέπει να τις συνηθίσουμε. Η συστηματική λήψη πικρών ουσιών: 1) Δυναμώνει το συκώτι. Το δυνατό συκώτι διώχνει τον καρκίνο. 2)Βελτιώνει τον μεταβολισμό και μειώνει την χοληστερίνη. 3) Μειώνει τις τιμές του σακχάρου του αίματος. Επίσης :
Φέρνουν ισορροπία στη γεύση μας
Όλοι έχουμε διαφορετικά επίπεδα αίσθησης στη γεύση και σε αυτό παίζουν παράγοντες όπως τα γονίδια, το πώς έχουμε μάθει τον εαυτό μας να τρώει, το τι έτρωγε η μητέρα μας όταν ήταν έγκυος και πολλά άλλα. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εαυτό μας να καταναλώνει πιο υγιεινές τροφές, ακόμη κι αν οι γευστικοί μας κάλυκες μοιάζουν να μην είναι με το μέρος μας. Κάθε φορά που καταναλώνετε τροφές όπως πικρά λαχανικά (ρόκα, κατσαρό λάχανο, άνηθο κ.ο.κ.), αυξάνετε την όρεξή σας για πιο υγιεινές επιλογές κι αν σκεφτείτε ότι π.χ. στον Καναδά η 1 σε κάθε 5 θερμίδες που καταναλώνουν προέρχεται από ζάχαρη που βρίσκεται σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, ντρέσινγκ, γλυκά, δημητριακά και σνακ, καταλαβαίνετε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε αλλαγές που απομακρύνονται από το γλυκό και πλησιάζουν στο πικρό στη διατροφή μας.
Μας βοηθούν να απορροφάμε θρεπτικά συστατικά
Οι πικρές τροφές και τα βότανα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πεπτικών υγρών και την υποστήριξη της πέψης, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουν και τους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα μας, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι όσο καλύτερα χωνεύουμε το φαγητό μας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα απορροφήσουμε από αυτό. Δεν έχει σημασία τι τρώμε, αν τελικά ο οργανισμός μας δεν μπορεί να το απορροφήσει, γι’ αυτό πρέπει στη διατροφή μας να συμπεριλαμβάνουμε τροφές κάθε είδους, που ανήκουν πάντα στη σφαίρα του υγιεινού. Αν κάποιος παρουσιάζει πεπτικά προβλήματα, πολλοί ειδικοί συνιστούν, μάλιστα, να δοκιμάσει κάποια πικρή τροφή, όπως π.χ. σαλάτα με ταραξάκο (γνωστό και ως ραδίκι του βουνού) πριν από ένα μεγάλο γεύμα.
Αποτοξινώνουν το συκώτι
Μπορεί εμείς να ανακαλύπτουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα οφέλη των πράσινων λαχανικών, σε αρχαίες κινέζικες και ινδουιστικές διατροφές, όμως, οι μαγειρικές παραδόσεις πρόσταζαν τακτικά την κατανάλωση πικρών τροφών. Τροφές τέτοιου είδους, όπως ραντίτσιο, ταραξάκο, ρόκα, αντίδι, κατσαρό λάχανο κ.ά. περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο διαχειρίζεται τη χοληστερίνη, εξισορροπεί ορμόνες, αποτοξινώνει το αίμα και μεταβολίζει τα λίπη. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως A, C και Κ και μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά και σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Η ρόκα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο, ενώ το ταραξάκο και τα υπόλοιπα της οικογενείας μας παρέχουν βιταμίνες Α, Ε, Κ, ασβέστιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.
Μειώνουν τη λιγούρα μας για γλυκό
Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 8 με 10 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά καθημερινά και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, οι φυτικές ίνες πρέπει να φτάνουν τα 25-30 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι διαβητικοί πρέπει να φτάνουν τα 50 γραμμάρια, προκειμένου να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Οι ειδικοί σημειώνουν, μάλιστα, ότι πρέπει να τρώμε πράσινα λαχανικά, πικρά και μη, για τα θρεπτικά τους συστατικά και τις φυτικές τους ίνες, τα οποία συμβάλλουν στο να μειωθεί η επιθυμία μας για γλυκές τροφές.
Πώς να βάλετε τα πικρά λαχανικά στη διατροφή σας
Πλύνετε προσεκτικά τα λαχανικά σας σε κρύο νερό, προκειμένου να αφαιρεθούν αποτελεσματικά το χώμα και άλλες βρομιές κι έπειτα στεγνώστε τα ή με χαρτί κουζίνας ή με το ειδικό εργαλείο, προκειμένου να φύγει το πλεονάζον νερό. Προτιμήστε τα ωμά ή μαγειρεμένα, με ελαιόλαδο προκειμένου να γίνει καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Αν η πικρή γεύση σας ταλαιπωρεί αρχικά, συνδυάστε τα με μύρτιλα, χουρμάδες, φράουλες και άλλα λαχανικά, έτσι ώστε να έχετε μια μίξη γεύσεων και υφών σε κάθε μπουκιά σας. Ευτυχώς, όμως, για τους λάτρεις της (μαύρης) σοκολάτας και του καφέ, βρίσκονται κι αυτά μαζί στη λίστα με τις πικρές και ωφέλιμες τροφές, βοηθώντας λίγο την κατάσταση.
Τι λέτε λοιπόν μετά απ’ όλα αυτά; Αξίζει τον κόπο να αλλάξουμε λίγο την διατροφή μας και να εξισορροπήσουμε κάπως τις τιμές γλυκού-αλμυρού με ξινού-πικρού;Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια